En Sıcak Konular

Baykal ve Bahçeli, darbeye ikna edildi

26 Eylül 2010 08:26 tsi
Baykal ve Bahçeli, darbeye ikna edildi  
Şamil Tayyar'a göre CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'Sarıkız' darbe planı ile AK Parti'nin devrileceğine inandırıldılar.

Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar'ın son kitabı 'Çelik Çekirdek'te gündemdeki pek çok iddia ele alınıyor. Çalışma, Türkiye'de derin devletin yüz yılı aşan tarihine de ışık tutuyor. Kitapta yer alan en önemli iddialardan biri de dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'Sarıkız' darbe planına ikna edildiklerinin aktarıldığı kısım. Tayyar'a göre, Ergenekon, Baykal ve Bahçeli'yi AK Parti'nin devrileceği konusunda inandırdı. 
 
Kitabın ilk bölümünde, İttihat ve Terakki'den Ergenekon'a uzanan derin yapıların analizini yapan Tayyar, 28 Şubat'la yeni bir boyut kazanan askerî müdahalelere de değiniyor. İkinci bölümde ise eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın tartışılan kitabı ele alınıyor. Kitaptaki iddiaları tek tek cevaplayan Tayyar, Hanefi Avcı'nın İstihbarat Daire başkan yardımcılığı yaparken Milli İstihbarat Teşkilatı'nı (MİT) dinlettirdiği iddialarının belgelerini eklemeyi de ihmal etmemiş. Eski MİT Daire Başkanı Mehmet Eymür'ün Avcı'nın JİTEM'le ilişkisine dair iddiaları da kitapta yer alıyor. Tayyar'ın iddiasına göre, Ergenekon tarafından tasarlanan 'Sarıkız' planı CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye anlatılarak, AK Parti'nin kısa zamanda devrileceğine ikna edildi. 3 Kasım 2002 seçimlerinden itibaren darbe planlarına girişildiğini söyleyen Tayyar, Baykal'ın AK Parti için kullandığı, "İki aydan fazla dayanamazlar." iddiasını ve Bahçeli'nin bazı partililerle paylaştığı, "3 hilalin 2. zaferi yakındır. 6 ay içinde bu hükümet gidiyor." sözlerini bu çerçevede değerlendiriyor.

Hanefi Avcı, kitabında, İstihbarat Daire başkanlığı yaparken Konya Emniyet Müdürlüğü'ne döndürülen Hüseyin Namal'ı koruyan açıklamalar yapmıştı. Şamil Tayyar, Namal'ın 81 ilin emniyet müdürlüklerine gönderilen bir belgenin AK Parti'yi kapatma davasında kullanıldığını hatırlatıyor. Avcı'nın da kapatma davasıyla ilişkisi olup olmadığını sorguluyor. Namal'ın gönderdiği belgede şu ifadeler dikkat çekiyordu: "Legal alandaki imkanlardan faydalanarak faaliyet gösteren çok sayıdaki tarikat (Nakşi, Kadiri...), dini akım (Nurcu, Süleymancı...) ve dini inançları çıkarları doğrultusunda istismar eden grupların, Türk toplumunun temeli olan aile yapısının bozulması, vatandaşlarımızın maddi ve manevi yönden mağdur edilmesi gibi olumsuzluklara sebebiyet verdikleri hususları zaman zaman kamuoyu gündemine gelmektedir."

Yazar, bu cümleler sayesinde yasal olan bazı cemaat ve akımların yasa dışı kabul edilebileceğini söylüyor ve Avcı'nın bu belgeyi hazırlayan Namal'ı korumasının dikkat çekici olduğunu vurguluyor.

BALYOZ, ERGENEKON'DAN DAHA BÜYÜK

Kitabında Selimiye Kışlası'nın tarihî önemine ve 1. Ordu'nun faaliyetlerine değinen Şamil Tayyar, Ergenekon soruşturmaları kapsamında, derin yapının çok küçük bir kısmına ulaşıldığını öne sürüyor. Tayyar'a göre, Ergenekon'da TSK ve MİT'in arşivlerine girilememesi ve yargıdaki hücre tipi yapılanmaların hâlen direnç içinde olabilmesi nedeniyle daha derine inilemiyor. Eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın, "O işin muhatabı benim. O dönemde İlker (Başbuğ) Paşa da benim kurmay başkanımdı. O nedenle o da konuyu zaten yakından bilir." sözlerine atıfta bulunan Tayyar, Ergenekon iddianamesinde "darbeye zemin oluşturma", Balyoz iddianamesinde ise "darbe planı" şeklinde ifadelerin kullanılmasını, Balyoz'un Ergenekon'dan daha büyük ve önemli bir dava olmasına bağlıyor.

Avcı'nın kitabında faili meçhuller davası sanığı Albay Cemal Temizöz'le ilgili iddialar da yer almıştı. Tayyar, Avcı'nın 'ağabeyim' dediği eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan'ı korumak için böyle bir girişimde bulunmasının yanında, kendi geçmişiyle ilgili olabileceğini de belirtiyor. Ergenekon soruşturması kapsamında tanık olarak dinlenen emekli Jandarma Albay Zahit Engin, Diyarbakır HEP Başkanı Vedat Aydın'ın öldürülmesi olayında, JİTEM'ci Binbaşı Cem Ersever'le birlikte Avcı'nın da rolü olduğuna dikkat çekmişti. Bu ayrıntıyı kullanan Tayyar, bir diğer Ergenekon sanığı Albay Hasan Atilla Uğur'la Avcı'nın rüşvet konuşmalarına dair ses kayıtları olduğunun da yine Engin'den öğrenildiğini aktarıyor.

Ergin Saygun'dan '367' baskısı

27 Nisan 2007 tarihli Genelkurmay bildirisine dair bazı iddiaları da kitabına taşıyan Şamil Tayyar, '367 krizi'nin de eski Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Ergin Saygun'un ikna çabalarıyla oluştuğunu dile getiriyor. Tayyar, kitabının 270. sayfasında şunları yazıyor: "Daha önce cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacakları mesajı veren ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın tavır değişikliğinde Saygun'un doğrudan rol oynadığı belirtiliyor." Tayyar'ın aktardığına göre, o dönemde askerî yetkililer, AK Parti'ye kapatma davası açılacağını, 28 Şubat'ta olduğu gibi Meclis içinden bir hükümet kurulacağını ve AK Parti'den birinin cumhurbaşkanı olamayacağını söylemiş. Bütün bunlar olmadığı takdirdeyse, darbe yapılacağı öne sürülmüş. Söz konusu iddiaların basına yansımasının ardından dün, Mehmet Ağar açıklama yaptı. Saygun tarafından baskı yapıldığı iddialarını yalanladı.

ZAMAN 



Bu haber 1,164 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,922 µs