En Sıcak Konular

Dorsay: Yalvarıyorum bu dizileri izlemeyin

24 Eylül 2010 17:19 tsi
Türk televizyonlarındaki dizi furyasına ünlü sinema eleştirmeni Atilla Dorsay'dan tepki geldi. Dorsay, öğrencilere "Gençler sizlere yalvarıyorum. Ne olur yerli dizileri izlemeyin." dedi.

Dorsay, 17. Altın Koza Film Festivali etkinlikleri kapsamında Kurttepe Anadolu Lisesi salonunda öğrencilere sinema tarihini anlattı.

Geçmiş yıllardaki Aşkı Memnu'dan sonra tiryakisi olduğu dizi sayısının çok az olduğunu hatırlatan Dorsay, 'Perihan Abla', 'Küçük Ağa', 'İkinci Bahar'ı çok sevdiğini dile getirdi. Önceki yıllarda bu tür dizilerin bir anlamı olduğunu vurgulayan Dorsay, dizilerin daha az olduğunu ve titizlikle hazırlandığını kaydetti.

Özel televizyonculukla dizilerin azgınlaştığını savunan Dorsay, televizyonların da yayınlarının tümünü diziler üzerine inşa etmeye başladığını ifade etti.

Dorsay şunları kaydetti: "Özel televizyon kanallarının programlarına rica ediyorum şöyle bir bakın. Diziler ve haberler başka hiçbir şey yok. Ne doğru dürüst bir film, ne bir kültür programı,ne belgesel var. Hiç bir şey yok. Diziler zaten saat 20.00'de başlayıp reklamlarla 2 saat 20 dakika sürüyor.Her gece iki tane olmak üzere yayınlandığı gibi ertesi gün sabahtan itibaren tekrar yayınlayan kanallar var."

"HERKES ELEŞTİRMELİ; ANCAK..."

"Kitle kanalları topluma yalnızca bunu mu verir?" diye soran Dorsay, klasik bir Türk filmi, klasik yabancı bir film konulabileceğini, bir kültür saati oluşturulabileceğini anlattı.

Ciddi tartışma programlarının da gece yarısı başladığına dikkat çeken Dorsay, şöyle devam etti:

"Bu korkunç bir şey. Hepimizin her gün yazması eleştirmesi gereken bir şey. Ama tabii ki kimse yazamıyor. Bir kere her gazete kendi ait olduğu grubun programlarına saygı göstermek zorunda. Diyelim ki Sabah gazetesi, bu Kanal D'nin yaptığı nedir, böyle kepazelik olur mu diyemez çünkü aynı anlayış ATV'de de var. Medya olarak bu durumu yalayıp yutuyoruz. Gençler umarım yalayıp yutmazsınız. Siz gençler lütfen bu türlü yayıncılığa karşı çıkın."

Atilla Dorsay, öğrencileri bol reklamla beslenmiş, diziden çok reklam izlenen 2 saat 20 dakikayı kendilerini geliştirmeleri için ayırmaya çağırdı.

Dorsay "Bu saati başka şeyler için ayırın, kendinizi, geliştirmeye, yetiştirmeye, bir kitap okumaya, klasik film izlemeye ayırın. Yerli dizileri lütfen izlemeyiniz, size yalvarıyorum. Bu çok büyük bir tuzak. Ben izlemiyorum ama bazı yaşlılar bu tuzağa düştük. Gençler katiyen bu tuzağa düşmemeli. Hiç izlemeyin, şart mı yani." ifadesini kullandı.



Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,075 µs