En Sıcak Konular

CHP'li Anadol: Çiçek mi demokrat ben mi?

24 Eylül 2010 17:04 tsi
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, AKP’nin gerçek amacının darbecileri yargılamak olmadığını, Geçici 15. maddeyi malzeme olarak Anayasa Paketine koyduğunu öne sürdü.

Anadol, Adnan Menderes ve Turgut Özal’ın fotoğraflarının yan yana konularak, "Demokrasi kahramanı" olarak gösterilmesini değerlendirirken, "Adnan Menderes, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafları yan yana. Demokrasi kahramanları. 15. Maddenin kapsamına kim girer; Milli Güvenlik Konseyi üyeleri komutanlar, bakanlar kurulu. 12 Eylül’ün cuntasının 18 yaşına girmeyen çocuğu idam sehpasına gönderen Hükümetin Başbakan Yardımcısı kim? Özal. Merak ediyorum. Özal sağ olsaydı dava açılacak mıydı? Öldü gitti. Özal, Demokrasi kahramanı mı, cunta işbirlikçisi mi? Özal’ın bakanı Çiçek mi demokrat, ben mi? Bu işin takipçisi olacağım. Bu madde kapsamına girenler acaba yargılanacak mı" dedi.

Anadol, TBMM’de gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Anadol, Hükümet ile BDP arasında gerçekleşen görüşmenin ve görüşme çerçevesinde yeni bir Anayasa hazırlığının sorulması üzerine; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçmişte BDP ile ilgili olarak, "Ben o parti ile terörü kınamadığı sürece görüşmem, gitmem konuşmam" şeklindeki açıklamalarını hatırlattı. Anadol, Demokratik Açılım üreciyle birlikte gitmek zorunda kaldığını ifade ederek, o görüşmenin ardından Erdoğan’ın, kaytardığını ve Başbakan sıfatıyla değil, genel başkan sıfatıyla gittiğini söylediğini anımsattı.

Buna benzer bir konunun da referandum çalışmaları sırasında yaşandığını söyleyen Anadol şöyle dedi:

"İmralı’da Apo’yla görüşüldüğü iddiaları ileri sürüldü. Erdoğan, ‘şerefsizce ileri sürülen bu iddiaları yalanlıyorum’ dedi. Şimdi Cemil Çiçek ya da başka bir bakanın görüştüğü iddia edilmemiştiki. Devlet memurları görüşür. Devlet memurlarının da Başbakandan habersiz görüşmesi söylenebilir mi? Şimdi referandum bitti ve referandum sırasında bu iddia sahiplerine küfrederek saldıran Sayın Recep tayyip Erdoğan, hem kendi partisi BDP ile görüştü. Görüşmesin demiyoruz. Kendi bilecekleri iş ama görüşmeyi ayıp sayacak, suç sayacak bir anlayıştan geldikleri noktayı söylüyorum. Ayrıca Devlet denince öne hükümet çıkar, hükümetin bilgisi dışında bir görüşme yapılamaz. Abdullah Öcalan’la görüşüldüğü aşikar bir hale geldi. Bunlara ne diyor Başbakan merak ediyorum."

-BAŞBAKAN YUVARLAMAYI İYİ BECEREN BİR POLİTİKACI-

Başbakan’ın bu çelişkileri yuvarlayarak düzgün bir politika olarak sunmayı iyi beceren bir politikacı olduğunu söyleyen Anadol, "O nedenle, bu görüşmeyle ilgili bu çelişkileri ortaya koyuyor. Onun dışında Anayasalar toplumsal mutabakat metnidir. Uzun süren tartışmalar sonucunda, kurucu meclis niteliğinde öncelikli işi Anayasa yapmak olan meclislerin üretikleri bir toplumsal mutabakat belgesidir" diye konuştu.

Görüşmede ne konuşulduğunu bilmediklerini kaydeden Anadol, ne gibi taleplerin geldiğini de bilmediğini söyledi. Anadol, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in görüşme sonrası sorulara yanıt vermediğini de dikkat çekti. Anadol, "Ana dilde eğitim gibi talepler olumu olmadı mı? Edilir ya da edilmez ama Sayın Çiçek ne ‘edildi’ dedi ne de ‘edilmedi’ dedi. Bunu da anlamıyorum" dedi.

"Terörün çözümü noktasında partilerin birbirleriyle görüşmeleri gerekir mi" şeklindeki bir soruya Anadol, "BDP’den bize böyle bir görüşme talebi gelirse oturur değerlendiririz" şeklinde yanıtladı.

Anadol, 2011 seçimlerinin ardından milli iradenin ortaya nasıl çıkacağını şimdi bilmediklerini, o gün gelince yeni bir Anayasa’yı düşündüklerini söyledi.

Anadol, Tophane olaylarını, "çağdışı ve tehlikeli bir gidiş" olarak değerlendirdi.

-ÖZAL’IN BAKANI ÇİÇEK Mİ DEMOKRAT BEN Mİ?-

Bir başka soru üzerine Anadol, Adnan Menderes ve Turgut Özal’ın fotoğraflarının yan yana konularak, "Demokrasi kahramanı" olarak gösterilmesini değerlendirirken şöyle dedi:

"Sanki AKP 12 Eylül’de kılıcı çekti harp etti. Zindanlara girdi çıktı. Merak ediyorum. Adnan Menderes, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafları yan yana. Demokrasi kahramanları. 15 maddesi kapsamına kim girer; Milli Güvenlik Konseyi üyeleri komutanlar, bakanlar kurulu. 12 Eylül’ün cuntasının 18 yaşına girmeyen çocuğu idam sehpasına gönderen Hükümetin Başbakan Yardımcısı kim? Özal. Merak ediyorum. Özal sağ olsaydı dava açılacak mıydı? Öldü gitti. Özal, Demokrasi kahramanı mı, cunta işbirlikçisi mi? Özal’ın bakanı Çiçek mi demokrat ben mi? Biraz bunları çifte standart yapmadan düşünelim. Bu Özal olayı çok önemli. Herkesin düşüncelerini ‘evet’ çilerinde bu konudaki düşüncelerini merak ediyorum."

Anadol ayrıca, AKP iktidarının gerçek amacının 12 Eylül darbecilerini yargılamak değil, malzeme yapmak için Anayasa değişikliğine koyduğunu savundu.



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,969 µs