En Sıcak Konular

'Filistin adeta açık hava hapishanesi'

24 Eylül 2010 17:00 tsi
Filistinli yönetmen Liana Badr, Filistin'in adeta açık hava hapishanesi olduğunu ve sürekli İsrail tarafından gözetlendiğini belirterek, "Filistin'de ölüm tehlikesi altında film çekiliyor. Medyadanda çok sayıda hayatını kaybeden oldu." dedi.

Badr, 17. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü sinema yazarı Alin Taşçıyan'ın yaptığı "Filistinde Sinema Yapmak" konulu söyleşide, İsrail'in yaptığı duvar üzerinde güvenlik kameraları bulunduğunu ve yaptıkları her şeyin izlendiğini bildirdi.

Kameralardan bakıp ateş açıldığını ifade eden Badr, her gün eve giderken ya da evden çıkarken korku yaşadıklarını hatırlattı. Kendisi için Adana'ya gelmenin mucize gibi bir şey olduğunu ifade eden Badr, Filistin'de film çekmenin oldukça zor olduğuna dikkat çekti.

Yönetmen Najwa Najjar da Filistin'de geçmiş yıllarda öykülerin genellikle belgeseller yoluyla anlatıldığını, uzun metrajlı filmlerin genellikle batıdan gelen sinemacılar tarafından çekildiğini anlattı. Son yıllarda Filistinli sinemacıların ön plana çıktığını ve her yıl yaklaşık üç uzun metrajlı filmin çekildiğini bildiren Najjar, şunları anlattı: "Artık daha eğitimli arkadaşlarımız var, sinemamız daha iyi hale geldi. Uzun metrajlı filmleri kendimiz yazıp, çekiyoruz. Böylece kendimizi daha özerk hissediyoruz. Filistin'de film yapmak zor ama bir şekilde yapıyoruz. Parayı ve ekibi toplayıp, cihazları temin edip, zorluklar içerisinde çekiyoruz. Ancak çok daha zor olan, filmlerin dağıtımını yapmak, izleyiciyle buluşmak."

Festivallerin kendilerine büyük destek verdiğini vurgulayan Najjar, devletten destek alamadıklarını bu sebeple filmleri dağıtma konusunda desteğe ve TV kanallarında yayımlatmaya ve daha çok izlenmeye ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Söyleşiye, gazeteci-yazar Bashar İbrahem, gazeteci Vicky Habib ve yönetmen Nasri Hajjaj ile Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ülger de katıldı.

(CİHAN)



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,052 µs