En Sıcak Konular

Rusya'dan İran'a saldırı uyarısı

24 Eylül 2010 15:44 tsi
Rusya'dan İran'a saldırı uyarısı  
İran'ın nükleer programı nedeni ile yaptırım kararına destek veren ve S-300 füze savunma sistemleri dahil silah satışını yasaklayan Rusya, İran'a yönelik herhangi bir saldırının bölgede çok olumsuz etkileri olabileceği uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Amerikan basınına yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer silah yapmak için çalıştığı yönünde herhangi bir kanıt bulunamadığını, ancak Tahran'ın da nükleer programının yüzde 100 sivil amaçlı olduğunu ispatlamak zorunda olduğunu söyledi. Lavrov, İran'a yönelik herhangi bir saldırının da bölgede çok negatif sonuçları olabileceğini hatırlattı.

İRAN MÜZAKERE MASASINA DÖNEBİLİR

Nükleer programda çözüm sağlanması amacı ile oluşturulan 'altılı' (Rusya, ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya) grubla görüşmelere Tahran'ın dönebileceği yönünde işaretler olduğunu kaydeden Lavrov, "Uluslararası toplumun İran'ın nükleer programının çözümü yönünde katkıda bulunmak için yoğun işaretler gönderdi... Bugün bu çağrıların karşılık bulmasını ümit ediyoruz. İran'ın bizim altılı grubun önerisini ciddi şekilde değerlendirdiği yönünde işaretler var..." dedi.

NATO'NUN YENİ STRATEJİSİNİ ANLAMAK İSTİYORUZ

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in BM'de yaptığı konuşmada Rusya ve NATO'nun ortak füze savunma sistemi oluşturması yönündeki açıklamasını değerlendiren Lavrov, "Herhangi bir planda iki tarafın da çıkarlarını dikkate almalı" şeklinde karşılık verdi.

Rusya-NATO ilişkileri ile ilgili de değerlendirmede bulunan Lavrov, NATO'nun yeni stratejik konseptini açık bir şekilde anlamak istediklerini söyledi. 1990'larda oluşturulan güvenliğin bölünmezlik ilkesini anlamaya NATO üyesi ortakların ne kadar hazır olduklarının önemli olduğuna değinen Rusya Dışişleri Bakanı, NATO'yu rakip değil, ortak olarak gördüklerini belirtti. Lavrov, NATO'nun modern dış politika anlayışında güç kullanımı konusunda uluslararası hukuku nasıl algıladığının da önemli olduğuna işaret etti.

(CİHAN)



Bu haber 1,254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,507 µs