En Sıcak Konular

Krizin ikinci safhasına geçmiş durumdayız

24 Eylül 2010 13:30 tsi
Krizin ikinci safhasına geçmiş durumdayız Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, krizin ikinci safhasına geçildiğini belirterek, krizin birinci safhasını daha çok finans krizi ve bu krizi önlemek için devletlerin aldığı tedbirlerin oluşturduğunu, krizin ikinci safhasında ise devletleri

Babacan, Bloomberg HT’de katıldığı programda, ABD’nin bir bakıma finansal krizin doğduğu ülke olduğunu ifade ederek, ABD’nin en önemli eksiğinin finans piyasasıyla, finans kuruluşlarıyla alakalı denetim ve gözetimde, yapılması gerekenleri zamanında yapmaması olduğunu kaydetti.

         “En önemli eksikliği orada görüyoruz” diyen Babacan, ABD’de bankacılık sisteminde hiç bir zaman dış göz olmadığını, ABD’nin son krize kadar buna izin vermediğini anlattı. Babacan, krizin “denetim ve gözetimi her ülke kendi içinde yapsın ama bir de ülkeler bağımsız ve detaylı bir şekilde değerlendirilsin ve açıklansın. En azından uyarıcı raporlar yazılsını” ortaya çıkarttığını kaydetti.

“PROBLEMLER HALININ ALTINA SÜPÜRÜLDÜ”
Babacan, ABD’de yaşananın kısa süren bir mutluluk oyunu olduğuna dikkat çekerek, problemlerin halının altına süpürüldüğünü, risklerin büyüdüğünü, dengesizliklerin oluştuğunu, birçok göstergenin sürekli daha farklı noktalara gittiğini ve sonunda mutluluk oyununun bittiğini, büyük bir krizle karşı karşıya kalındığını söyledi.
         Şimdi krizin ikinci safhasına geçildiğini belirten Babacan, şöyle konuştu:
         “Krizin birinci safhasını daha çok finans krizi olduğunu ve bu krizi önlemek için devletlerin aldığı tedbirler olarak görüyorum. Fakat krizin ikinci safhasında devletlerin kredibilitesi sorgulanmaya başladı. ’Devletler kamu borçlarını ödeyebilecek mi ödeyemeyecek mi’ sorusu daha sık sorulmaya başlandı.  Bugün ABD’nin borç stoku çok hızlı artıyor. Onun üzerinde bir bütçe açığı var bu açık her sene borcun üzerine ekleniyor. Şu ana kadar açıklanan programlarda bu borcu nasıl kontrol altında tutarız diye hiçbir yaklaşım yok.”

ALTINDA REKOR
         Babacan, altının birkaç gündür rekor kırdığını hatırlatarak, dünyada sağlam para birimi kalmayınca piyasaların eskiden beri çok klasik olan ve sağlam yatırım aracı olarak kabul edilen  altına yöneldiğini söyledi. Babacan, “Zaten piyasaların altına yöneldiği dönemlerde risklerin çok olduğunu görüyoruz” dedi.

ABD İYİ BİR SINAV VERMİYOR”
         Bugüne kadar krizin ikinci safhasında da ABD’nin iyi bir sınav vermediğini kaydeden Bababcan, ABD’de bankacılıkta son atılan adımlar doğru ama gecikmiş adımlar olduğunu bildirdi.
         Yeterince büyük adımlar olmadığının ve korkak, ürkek, geç atılmış adımlar olduğunun altını çizen Babacan, şöyle devam etti:
         “Şu anda uygulamalarda kaygılı olduğum konu kamu maliyesi ile alakalı.  Sadece ABD’de değil, gelişmiş ülkelerde şu anda kamu borcu görülmemiş şekilde yükselmiş durumda. Ancak bir dünya savaşı çıktığında dünya savaşında yükselebilecek düzeyde yükselmiş. Dolayısıyla krizin ikinci safhasında bankaların arkasında devletler var, devletlerin batması durumunda devletlerin arkalarında kimin duracağının cevabı yok.”

YUNANİSTAN
         Yunanistan örneğinde IMF ile AB’nin biraraya gelerek kısa süreli paket oluşturduğunu hatırlatan Babacan, 150 milyar yardım paketine rağmen, CDS (kredi temerrüt takası) risklerinin hala devam ettiğini söyledi.
         Babacan, Türkiye’nin Mayıs ayında henüz IMF ve AB ile anlaşma olmadan ilk teklifi götürdüklerini, Yunanistan’a neler yapılması gerektiğini, Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanarak anlattıklarını kaydederek, daha sonra programın yapıldığını, açıklandığını, uygulanmaya başlandığını söyledi.
         Programın çok önemli yapısal reform ayakları bulunduğunu belirten Babacan, “Bunların nasıl yapılacağı konusunda, beraber çalışma konusunda mutabık kaldık. Geçen ay Yunanistan Maliye Bakanı bana mektup yazarak resmen beraber çalışalım tecrübelerinizden istifade edelim dedi. Bunu başlatacağız” diye konuştu.

GÜVEN VE İSTİKRAR
         Babacan, Türkiye’de güveni ve istikrarı oluşturduklarını, bunu oluşturduktan sonra işlerin kolaylaştığının altını çizerek, güven ve istikrar sağlanınca tüketicinin, yatırımcının, bankaların artık korkmadığını söyledi.
         Orta Vadeli Program (OVP) ile Türkiye’nin kamu maliyesinin sapasağlam devam edeceğini ortaya koyduğunu belirten Babacan, “Dolayısıyla Türkiye’nin kamu maliyesi tarafında bir bir problem yaşamayacağını ortaya koyduk. Arkadan kredi notu artışları geldi, faizler düşmeye başladı” dedi.
         Siyasetçiler açısından vergi düşürmenin, harcamaları artırmanın en kolay çıkış olduğunu ifade eden Babacan, şu anda ABD’de bu kadar büyük bütçe açığı varken, bu tarz atılan adımların ters tepeceğini, büyümenin elde edilemeyeceğini söyledi.
         Babacan, kendi şahsi kanaati olarak ABD’de seçimin yaklaştığı bu dönemde öncelikle güvenin sağlanması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
         “Yapılması gereken biran önce yapılanların pek çoğunu tersine çevirmek.  Kamu tarafında işi sağlam tuttuğunuz anda güven oluşur. Güven oluştuğunda zaten ekonomik büyüme arkasından geliyor. Dolayısıyla çok soğukkanlı olmak lazım. Hemen bugünü düşünürseniz ekonomi yönetiminde bu sizi geriye götürür.
         Mutlaka orta vadeli, uzun vadeyi dikkate alan adımlar atmalıyız ki güven oluşsun, güvenle beraber de ekonomik büyüme olsun. “



Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,876 µs