En Sıcak Konular

Türkiye ile Almanya ilk adımı attı

24 Eylül 2010 13:06 tsi
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, terörle mücadele konusunda Türkiye ve Almanya'nın ortak komite oluşturacaklarını ve bundan sonra daha sık görüşeceklerini söyledi.

İçişleri Bakanlığı'nın resmi davetlisi olarak Ankara'ya gelen Almanya Federal Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere ile İçişleri BakanıBeşir Atalaygörüşmelerde bulundu. Bakanlıktaki görüşmelerin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Bu ziyareti önemli gördüklerini dile getiren Bakan Atalay, heyetler arası görüşmelerin tamamlandığını dile getirdi. İçişleri Bakanlığı'nın gündeminde olan bütün konuları ele aldıklarını dile getiren Atalay, bakanlığın görev alanlarının çok geniş olduğuna dikkat çekti.

Vatandaşlarla ilgili ve terörle ilgili bütün konularının değerlendirildiğini dile getiren Atalay, nüfus ve vatandaşlıkla ilgili konular ile terör konusunun geniş yer tuttuğunu ifade etti.

Sayıları milyonları bulan vatandaşların bazı sorunları bulunduğunu hatırlatan Atalay, "Yeni uygulanan vatandaşlık kanunuyla ilgili sorunlar bize öyle yansıtılan konular vardır. Türkiye'de yaşayan Alman vatandaşların sorunları vardır. Somut konular olarak değerlendirildi . Türk göçmenlerinin esenliği ilişkiler açısından çok önemlidir. Hükümet olarak bunu hep önemsedik. Siyasi, iş hayatta etkili olmaları konuları değerlendirildi. Vatandaşlarımızın kendi kimlikleri, kültürlerine sahip çıkmalarının entegrasyonu engelleyeceği kanaatinde değiliz. Yeni vatandaşlık kanunuyla ilgili gelen şikâyetleri kendilerine ilettim. Alman vatandaşların ikametle ilgili sorunları var. Bunu 5 yıl değil sınırsız olarak düzenleyeceğiz." dedi.

Güvenlik ve terörle işbirliği konusunun en önemli öncelikleri olduğunu dile getiren Atalay, terörle mücadelede önemli olanlardan birisinin uluslar arası işbirliği olduğunu söyledi. Bunun önemini bilen bir ülke olduklarını anlatan Atalay, "Büyük bir samimiyetle açıklıkla bu konunun bütün boyutlarını konuşup değerlendirdik ve bir dosya sunduk. Yürütülen faaliyetleri sunduk. Bölücü terör örgütünün uluslar arası faaliyetleri bulunuyor. Avrupa ülkeleri önemli adımlar attı gayretlerimiz sonucu. PKK terör örgütü faaliyetlerini kendileri içinde sorun oluşturduğunu gördüler. Daha ileri düzeyde Almanya ile işbirliği ve destek talep ettik. Ortak komite oluşturuyoruz. Gerekirse günlük çalışacak nokta çalışması yapacak ve terör konusunda daha sık görüşme içinde olacağız." diye konuştu.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere ise ilişkilerin eskiye dayandığını ve son derece iyi düzeyde olduğunu söyledi. Sürekli geçmişe atıfta bulunup iyi şeylerden bahsetmenin bundan sonrada bu ilişkilerin iyi olacağı anlamına gelmeyeceğini savunan Maiziere, görüşmeleri karşılıklı yaparken de dost kazanma amacını güttüğünü ifade etti.Referandumsonuçlarından dolayı teşekkür eden Maiziere, önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'ye gelen Alman turistlerin huzurlu bir şekilde tatillerini geçirmek istediklerini dile getiren Maiziere, Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk vatandaşların yarısının Alman vatandaşı olduğunu ifade etti.

"MAİZİERE: ENTEGRASYON ASİMİLASYON ŞEKLİNDE ALGILANMAMALI"

Entegrasyonun asimilasyon şeklinde algılanmamasını isteyen Maiziere, bu konunun ikametgâh vatandaşlık konusundan daha önemli olduğunu vurguladı. Suç işlemeyen Almanya'da yaşayan Türk vatandaşların kendilerini Alman vatandaşı olarak kabul edilmesini istediklerini dile getiren Maiziere, terörle mücadele konusunda işbirliği yapıp daha geniş bir alana yaymak istediklerini kaydetti.

TeröristlerinAfganistanve Pakistan'a geçmede veya tekrar Avrupa'ya dönmede Türkeyi'nin üst olarak kullanıldığını ileri süren Maiziere, PKK sorununu çözmek konusunda destek vermek istediklerini belirtti. Avrupa'da yaşayan insanların lojistik operasyonel ve mali açıdan destek verilmesini istemediklerini vurgulayan Maiziere, Almanya'da PKK'nın yasaklandığını ve bir televizyonun kapatıldığını belirtti. Atalay'ı Almanya-Türkiye karşılaşmasına davet eden Maiziere, sonuç ne olursa olsun kutlamanın olacağını dile getirdi.

ATALAY:HANEFİ AVCI'YLA İLGİLİ İDDİALAR KENDİ USÜLÜNE GÖRE ARAŞTIRILACAK

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Atalay, Hanefi Avcı'yla ilgili bugün çıkan iddialar konusunda kendi usülüne göre bunların araştırılacağını ifade etti. Yazılanlar, kitaptaki iddialarla ilgili görevlendirilen müfettişlerin çalışmalara devam ettiğini dile getiren Atalay, konuların sırayla değerlendirileceğini söyledi.

Almanya'da yaşayan Türk vatandaşların orada oy kullanamamasına ilişkin bir soruya ise Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere, konuya kendilerinin vatandaşlık ile bağlantılı olarak bir bütün şeklinde düşündüklerini belirtti. Almanya'da çok fazla Türk temsilciliğinin mevcut olduğunu ve 7 tane bulunduğunu dile getiren Maiziere, bir buçuk milyon seçmenin buralarda oy kullanmasının kolay değil zor olduğunu vurguladı. Mektupla oy kullanma girişimleri olduğunu bildiğini anlatan Maiziere, konuya ilişkin Türkiye'den atılacak destek vereceklerini ifade etti.

Bakan Atalay ise yurt dışındaki vatandaşların oy kullanılması yönünde değişiklik yaptıklarını belirterek konunun Yüksek Seçim Kurulu(YSK)'nun alanına da girdiğini belirtti. Onlarında çalışması gerektiğini dile getiren Atalay, konuya ilişkin tartışmalar yapıldığını hatırlatarak, "Büyükelçiliklerde, mektup yöntemiyle, elektronik ortamda oy kullanılabileceğini" söyledi. Referandumda sırf oy kullanmak için gelindiğini hatırlatan ve sadece 200 bin kişinin oy kullandığını dile getiren Atalay, "Umuyorum bu sorun çözülür önemli görüyoruz. Önümüzdeki önemli bir konu." dedi.

BDP görüşmesinin hatırlatılması üzerine ise Atalay, randevu talebinin olduğunu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cemil Çiçek'i görevlendirdiğini belirtti. Bundan sonra görüşme olup olmayacağını bilmediklerini anlatan Atalay, sorunun çözümü konusunda çok sistematik bir şekilde çalışmanın devam ettiğini anlattı. Sorunları çözme kararlılıklarının Irak'ta görüşmesini kendisini istediğini bölgede sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler olacağını ve yeni gelişmeler olacağını söyledi.

(CİHAN) 

 



Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,370 µs