En Sıcak Konular

Dizilere ağır para cezası geliyor!

24 Eylül 2010 11:06 tsi
Televizyon seyircisini ekrana kilitleyen dizi rüzgarı yeni yayın dönemiyle birlikte yeniden esmeye başlarken, RTÜK dizilere idari para cezası gibi daha ağır cezalar uygulamaya hazırlanıyor.

Televizyonlar yeni yayın dönemlerini açtı, onlarca dizi reyting yarışına başladı. Eğlence kanalları büyük yeni sezona 50 diziyle birden 'merhaba' dedi.

Televizyon izleyicisi dizilerle yatıp dizilerle kalkarken bugün RTÜK'ten sürpriz uyarılar geldi.

Artan şikayetler üzerine harekete geçen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), dizilere daha ağır cezalar vermeye hazırlanıyor.

RTÜK Başkanı Davut Dursun, 'Geçen yıl izleyicilerin en fazla şikayet ettiği program türü yüzde 23 oranıyla diziler olmasına rağmen, izleyici şikayetlerinin, toplumsal duyarlılıkların, kanuni düzenlemelerin ve müeyyidelerin dikkate alınmaması endişe vericidir' dedi.

Yeni sezonda yayına giren dizilerin daha ilk bölümlerinde yer alan sahneler yüzünden büyük tartışmalar yaşandığını ifade eden RTÜK Başkanı Dursun, RTÜK'e binlerce şikayetin ulaştığını belirtti.

Davut Dursun, planladıkları yönetmelik değişikliğinden sonra yayın ilkelerinin ihlal edildiği televizyon dizilerine idari para cezası gibi daha ağır ve ileri kademe cezalar uygulanacağını söyledi.

Mevcut durumda RTÜK'ün bir kanaldaki her dizi için ayrı ayrı ceza verdiğini hatırlatan RTÜK Başkanı, yönetmelik değişikliğinden sonra kanalda yayınlanan bütün dizilerin tek bir program olarak kabul edileceğini ve hepsi için tek sicil tutulacağını söyledi. Dursun, 'Böylece bir sezon boyunca açılan davalarla, RTÜK'ten en fazla, uyarı veya program durdurma cezası alan ve bildiğini okumaya devam eden dizi filmlere, yönetmelik değişikliğinden sonra idari para cezası gibi daha etkili ileri kademe cezalar uygulanabilecek' dedi.

3984 Sayılı Yasanın 33. Maddesi gereğince, RTÜK, yayın ihlalleri söz konusu olduğunda, önce ihlalin yapıldığı programa uyarı cezası veriyor. İhlalin tekrarı halinde, sırayla, 1 ile 13 kez arasında program durdurma, idari para cezası, yarı yarıya artırılmış para cezası uygulanıyor. Yayın kuruluşları Üst Kurulun bütün kararları için iptal istemiyle dava açabiliyor.

 



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,728 µs