En Sıcak Konular

PKK vitrin değiştiriyor

24 Eylül 2010 10:16 tsi
13 Ağustos'ta aldığı ateşkes kararını 20 Eylül'den itibaren bir hafta uzatan PKK'da yeni süreç: Kalıcı ateşkes için olumlu sinyaller gelmesi halinde PKK, yıpranmamış olan üniversite mezunu yeni PKK'lıları ön plana çıkaracak

PKK'nın uzattığı "eylemsizlik" kararını "kalıcı silah bırakmaya" çevirmeye yönelik sivil baskı artarken örgüt içinde de yeni bir dönem başladı. Habur sonrası kesilen sürecin devamı için sessiz diplomasinin devreye girmesi ve İmralı'yla temas trafiğinin hızlanması karşısında topluma "yeni yüzler" le çözüm projesi sunulması planlanıyor. Önümüzdeki dönemde,terörörgütünün simge isimleri yerine yıpranmamış yeni yüzler ön plana çıkarılacak. Bunlar, örgüte 2000'li yıllarda katılmış,üniversitemezunu, birikimli isimlerden seçilecek.

IRA DEĞİL ETA MODELİ
PKK'nın silah bırakması için bir süredir uluslararası aktörler IRA (İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu) modelini tartışırken son günlerde Türkiye'ye özgü, ETA-İspanya benzeri çözüm arayışı gündeme geldi. İspanya'da örgütün lider kadrosu tasfiye edilirken tabanla bağı koparılmıştı. Bu gelişme üzerine Bask bölgesinin bağımsızlığını savunan ETA yeni aktörlerle yeni bir süreç başlatacağını belirterek ateşkes ilan etmişti. Ancak sık sık ateşkes ilan edip sonra ihlal eden ETA, toparlanmak için siyasi kanadı Batasuna'yı sahneye sürmüştü. Terörle ilişkisini kesemeyen Batasuna ise kapatılmıştı. PKK'nın lider kadrosunun ise İspanya deneyimini gözeterek, "silah bırakma ve yeni isimlerle siyaset yapma" formülünü aynı anda uygulayacağı konuşuluyor.

FİDAN'IN TEMASLARI
Öte yandan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ABD temaslarının, Irak'ın kuzeyindeki lider kadroya yönelik boyutlar da içerdiği ileri sürülüyor. 19 Eylül pazar günü Ankara'da yapılan güvenlik zirvesinde "Devlet, kendisini örgüte endeksleyemez. Önemli olan bölgedeki halkın kazanılmasına dönük projelerin aralıksız sürdürülmesi" kararı alınmasına dikkat çekiliyor. Bu arada, baş döndürücü trafik karşısında örgütün lider kadrosu da olası tasfiye harekâtına karşı arklı bölgelerde konuşlanmaya başladı. "Kalıcı ateşkes" yönünde olumlu sinyal gelmesi durumunda kamuoyunun tepkisini çeken Bahoz Erdal, Cemil Bayık, Rüstem Cudi, Duran Kalkan gibi isimler geri plana çekilecek, örgüte 2000'li yıllarda katılmış, üniversite mezunu yeni yüzler ön planda görünecek.

ÖCALAN' IN YOL HARİTASI
Öcalan'la görüşmeler de nitelik değiştirirken PKK İmralı'dan gelecek yol haritasını bekliyor. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un İmralı ziyaretinde, Öcalan'ın yeni dönemin kodlarını vermesi bekleniyor. Sivil inisiyatif de Kandil'e bir heyet gönderecek. Heyet, örgütün taleplerini dinleyecek ve Ankara'nın kırmızı çizgilerini bizzat PKK'nın sözde Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'a anlatacak.

DEMOKRATİK ADIMLAR
Silahsızlanmaya dönük sivil çabalar sürerken PKK'nın olası eylemlerine karşı da güvenlik tedbirleri alınıyor. Bu süreçte demokratik adımlar da hızlandırılacak. Ahmet Türk'ün başkanlık ettiği DTK, Erbil'de planlanan Uluslararası Kürt Konferansı'na yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Bu konferansa, dünyadaki Kürt partileri ve PKK temsilcileri de davet edilecek. Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani önceki gün kabul ettiği ve aralarında Leyla Zana'nın da bulunduğu kadınlar heyetine "Tarih, Kürt sorununun şiddet ve güçle halledilemeyeceğini ispatladı. Şiddet birşey kazandırmaz. Çünkü şiddet çağı vadesini doldurmuştur" demişti. Irak Cumhurbaşkanı CelalTalabanide geçtiğimiz günlerde PKK'ya "silah bırakma" çağrısı yapmıştı. 

sabah



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,423 µs