En Sıcak Konular

'Türkiye Avrupa'nın tek sağlıklı adamı'

24 Eylül 2010 10:04 tsi
'Türkiye Avrupa'nın tek sağlıklı adamı' BM'de Türkiye ağırlığını koydu

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times'ta yayımlanan bir haberde "Bugün Avrupa'daki tek sağlıklı adam Türkiye" ifadeleri yer aldı. Mark Lander'ın kaleme aldığı "BM'de Türkiye ağırlığını koydu" başlıklı haberde, "Gül'ü Türkiye ekonomisinin durumundan daha fazla gururlandıran bir şey yok gibi görünüyor. Cumhurbaşkanı, Türk tahvillerinin AB üyesi Portekiz, İtalya ve İspanya'nınkilere göre çok daha güvenli olduğunu söylüyor. Dahası Türkiye bankalarını kurtarmak zorunda kalmadı" denildi. Yazıda "Gül, bu hafta görüştüğü devlet başkanlarından birinin kendisine söylediği sözleri tekrarladı: Türkiye eskiden Avrupa'nın hasta adamı olarak bilinirdi. Ama bugün Avrupa'daki tek sağlıklı adam Türkiye" ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Kurulu'nda nükleer sorunlardan barışa uzanan çeşitli konularda görüşlerini anlattı. İran meselesine değinen Gül, Türkiye'nin devrede olmayı sürdüreceği bu sorunda diyalogun tek alternatif olduğunu söyledi

BM nin 65'inci Genel Kurul toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'ın nükleer sorununa diplomasiyle çözüm bulunması için Türkiye'nin devrede olmayı sürdüreceğini belirtip, "Bu meselede diplomatik yollardan başka alternatif bulunmadığını" ifade etti.

Gül, İsrail'i Mavi Marmara operasyonu nedeniyle dünyaya şikayet ettiği konuşmasında, Orta Doğu'nun kitle imha silahlarından arındırılması çağrısında bulundu. İşte Gül'ün 8'nci sırada yaptığı konuşmada dünyaya verdiği mesajlar:

BARIŞ: Bizim açımızdan her zaman yüksek öncelik taşıyan bir konu olan barışı koruma ve barışın inşasıdır. Konsey'de cereyan eden görüşmelerde ilerleme sağlanması amacıyla çaba gösterdik.

TERÖR: Samimi, etkin, uyumlu ve somut uluslararası işbirliği olmaksızın terörizmle başa çıkılamaz. Tüm terör örgütleriyle aynı şekilde savaşmadığımız sürece, terörizme karşı mücadelemizin başarısızlığa mahkûm olduğunu hatırlatmak isterim.

NÜKLEER SİLAH: En hassas bölgelerin merkezindeki bazı ülkelerde nükleer silahların fiilen mevcut olduğu gerçeği göz ardı edildiği sürece, küresel düzeyde inandırıcı bir yayılmanın önlenmesi rejiminin oluşturulması mümkün olamayacaktır. Bu bağlamda, tüm üye devletlere, , "Orta Doğu'da Kitle İmha Silahlarından (KİS) Arındırılmış Bölge" oluşturulması yönündeki çabaların yoğunlaştırılması çağrısında bulunmak istiyorum.

EKONOMİK KRİZ: G-20 bünyesinde küresel büyümeyi tesis etmeye ve finansal uygulamaları düzene sokmaya yönelik çabaları destekliyoruz.

KONSEY'E BAŞKANLIK ETTİ
Cumhurbaşkanı Gül, BM Güvenlik Konseyi'nde başkanlık ettiği "Barışı Koruma, Barışı İnşa" konulu zirve toplantısında, "son derece verimli ve yararlı bir görüş alışverişi olduğuna inandığını söyledi. Gül, "Türkiye bu tarihi zirveyi düzenlemekten ve başkanlık etmekten ayrıcalık duymaktadır" dedi. Gül'ün onur konuğu olduğu Waldorf Astoria Oteli'nde yapılan 2010 Balkan Ülkeleri Zirvesi ise bir ilke sahne oldu. Birbirini tanımayan Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Dimitri Druças ile Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov aynı sahnede buluştu. BM Genel Sekreteri'nin öğle yemeğine katılan Gül, aynı masaya oturduğu Obama'yla yemek öncesinde ayakta bir süre sohbet etti.

Duygu Güvenç / Sabah



Bu haber 1,420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,150 µs