En Sıcak Konular

Koç: 'Son günlerde ilginç gelişmeler yaşanıyor'

23 Eylül 2010 18:22 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Açıklamalarından sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Koç, "İmralı ile görüşmeler yapılıyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" yönündeki bir soru üzerine, "Siyaset kurumu akılcı bir şekilde terörün rehinesi olmadan, terörün yönlendirmesi olmadan mutlaka çözüm arama konusunda cesaretli olmalıdır, sabırlı olmalıdır, yapıcı olmalıdır," dedi.

Ağırlıklı olarak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Almanya ve Brüksel ziyaretleri olmak üzere gündemdeki konuların değerlendirildiğini söyleyen Koç, CHP olarak AB'ye tam üyeliği desteklediklerini ve bu süreçte "yapıcı muhalefet" görevini yürüteceklerini belirtti.

Referandum değerlendirmesi kapsamında 2 Ekimde tüm il başkanlarının Ankara'da toplantıya çağrıldığını belirten Koç, 3 Ekimde ise Parti Meclisinin toplanacağını ifade etti.

8-10 ay içerisinde bir genel seçime gidileceğini anımsatan Koç, daha öncesi MYK'da oluşturulan Seçime Hazırlık Komitesi'nin de bugün Saat 16.00'da Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay başkanlığında toplanarak, seçim stratejisini belirleyeceğini kaydetti.

Türkiye'de son günlerde ilginç gelişmeler yaşandığını kaydeden Koç, şunları konuştu: "Mardin'de düzenlenmek istenen bir defile karşıtı yürüyüş düzenleniyor, sanat evlerine baskınlar düzenleniyor, parkta oturan gençler hakkında tutanaklar tutuluyor. Bu gelişmeler son derece dikkat çekici. Türkiye'de hoşgörüden uzak bir ortamın oluşmasından CHP olarak endişe duyuyoruz. Hükümetin bunu destekleyici tavırlardan uzak durmasını, kolluk kuvvetleri ile gerekli önlemleri de almasını bekliyoruz."

Koç, bir gazetecinin, "Hükümetle BDP arasında yapılan görüşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

SONUNA KADAR DEMOKRATİKLEŞME

"Bu ilk görüşme değil. Güvenlik önlemleri ile demokrasi birlikte değerlendirmemiz gereken iki konu. Sonuna kadar demokratikleşme ama terör karşısında da sonuna kadar güvenlik önlemleri. Bunları birlikte değerlendirmemiz gerekiyor, eğer terörün gölgesinde,

terörle şiddetin yönlendirdiği, rehin aldığı bir siyasetle karşı karşıya kalırsak da o sürecin önünü arkasını Türkiye içinde, dışında çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. CHP'den böyle bir randevu talebi olmamıştır. Bizde görüşmeyi izliyoruz."

SAADET PARTİSİ

Saadet Partisi'nin kayyuma devredilmesi gelişmeleriyle ilgili olarak sorulan, "Dün partiden yapılan açıklamada, 'davacı arkadaşlara belgeler CHP 'den özel kurye ile gönderildi' denildi, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruyu ise Koç şöyle yanıtladı:

"Saadet Partisi de Türkiye'deki yasal çerçevesinde kurulu bir parti ve bu da kendi iç sorunları. Ama CHP cephesinden bakacak olursanız, CHP'nin kendi içerisindeki demokratik yarışları, kendi içerisindeki parti içi mücadeleleri yakın tarihte de ayrıntılı bir şekilde gözleriniz önüne geliyor. Bu konuda CHP'nin arşivi, CHP'nin yaşadığı olaylar çok geniş, bir çok olay var bunlardan faydalanmış olabilirler, benim bilgim dahilinde değil. Saadet Partisi'nin kendi içindeki dengelerle CHP'nin hiç bir ilgisi yok. Onlar kendi siyasetlerini ve

şuanda karşı karşıya oldukları sorunları yine yasalar çerçevesinde aşacaklardır. Biz kendi işimize bakıyoruz, onlarda kendi işlerine baksınlar."

İMRALI İLE GÖRÜŞMELER

Koç, "İmralı ile görüşmeler yapılıyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" yönündeki bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Bu konudaki düşüncelerimizi daha önce ifade etmiştik. Türkiye'deki çarpık durum ortada. Konu artık bir Kürt sorunu değil, Türkiye sorunu. Konuyu ulaştığı boyutlarıyla ele almak lazım. Sorun artık bir bölge, bir kimlik, bir inanç grubu sorunu değil sorun ulaştığı boyutlar bakımından bir Türkiye sorunudur. Sorun bir demokratikleşme, bir kamu yönetimi sorunudur, ekonomi, kültür, sorun aynı zamanda psikolojik, sosyolojik boyutları olan bir sorundur ve tüm ülkeyi ilgilendirmektedir. O yüzden siyaset kurumu akılcı bir şekilde terörün rehinesi olmadan, terörün yönlendirmesi olmadan mutlaka çözüm arama konusunda cesaretli olmalıdır, sabırlı olmalıdır, yapıcı olmalıdır."

milliyet



Bu haber 791 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,721 µs