En Sıcak Konular

Kültür Bakanı Günay Tophane’yi ziyaret etti Tophane

23 Eylül 2010 16:30 tsi
"Anadolu’dan getirdiğiniz yaşam tarzlarınızı buradaki insanlara dayatamazsınız"... "İnsanların örf ve adetlerine de saygı duymalısınız"

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Beyoğlu’ndaki bir sanat galerisinde düzenlenen resim sergisinin kokteylinde davetlilerle mahalle sakinleri arasında çıkan arbedeye ilişkin olarak, "Anadolu’dan getirdiğiniz yaşam tarzlarınızı buradaki insanlara dayatamazsınız. İnsanların örf ve adetlerine de saygı duymalısınız" dedi.

Bakan Ertuğrul Günay, Beyoğlu’nda önceki akşam saldırı düzenlenen Non Stop, Outlet, Pive Elipsis sanat galerini ziyaret etti. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Başkanı Başaran Ulusoy ile birlikte yaptığı ziyaretin ardından çıkışta açıklama yapan Günay, şunları söyledi:

"Hiçbirimizin arzu etmediği, İstanbul’a ve Türkiye’nin demokratik yaşamına hiç yakışmayan bir olay vuku buldu. Burası İstanbul’un merkezi semtlerinden birisi. Burada mesleklerini, işlerini, sanatlarını 3 yıldan bu yana icra etmekte bulunan bazı arkadaşlarımız ortak bir açılış yaptıkları sırada bir grubun saldırısına uğradılar. Önce bu saldırıyı büyük bir üzüntüyle şiddetle kınıyorum. Anadolu’dan getirdiğiniz yaşam tarzlarınızı buradaki insanlara dayatamazsınız. Öte yandan insanların örf ve adetlerine de saygı duymalısınız. Hiçbir gerekçe ile kimsenin kimseye karşı, kişilere karşı, kurumlara karşı ve işyerlerine karşı şiddet kullanma hakkı olamaz ve şiddet kullanmanın hiçbir haklı mazereti olamaz.

Biz Türkiye’nin her yanından terörü silmeye çalışırken, bir biçimde İstanbul sokaklarında böyle bir görüntünün sergilenmesine müsamaha göstermeyiz ve izin vermeyiz. Bu olayın faillerini dikkatle yakından takip edeceğiz ve yargıda en ağır cezaları almalarını talep edeceğiz. Biz İstanbul’da da bütün Türkiye’de de barış içinde yaşama konusunda bir anlayışı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Hepimiz farklı kültürlerden gelmiş olabiliriz, farklı inançlara mensup olabiliriz ama Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak hepimiz birbirimize saygı göstermek, itirazımızı şiddete başvurmadan sözle, fikirle, uygar tartışmayla, belli mercilere yapacağımız başvurularla sürdürmek zorunluluğundayız. Hukuk devletinin gerekleri bunlardır"

KİMSENİN KENDİ HAKKINI KENDİSİ ZORLA ALMA HAKKI YOKTUR

Bakan Günay, olaya ilişkin başlatılan soruşturmanın sürdüğünü söyledi. Gözaltına alınan 7 kişinin, savcılık tarafından serbest bırakılmasına ilişkin soru üzerine Günay, "Emniyetin araştırması sürüyor. Bana verilen bilgilere göre, teşhis edilemediği için bu kişiler serbest kaldı. Serbest bırakılan şahıslar eğer teşhis edilmişler, olaya katıldıkları belgelenmiş ve serbest bırakılmışlarsa bunu üzüntü ve kaygıyla karşılarım. Yargıya sitem ederim. Bu olayla ilişkisi olduğu söylenen kişiler teşhis edilememişse emniyet gerekeni yapacaktır. Kimsenin kendi hakkını kendisi zorla alma hakkı yoktur. Hukukumuzda böyle bir anlayış yok. Şikayet etmişlerse, şikayetler cevap bulmamışsa üst mercilere başvururlar. Vatandaşın şikayet ettiği bazı konularda haklı sebepler varsa, onların ortadan kaldırılması kamu görevlilerinin görevi" dedi.

TOPHANE TAYFUN SPOR KULÜBÜNÜDE ZİYARET ETTİ

Bakan Ertuğrul Günay beraberindeki heyet ile birlikte sanat galerileri ve bazı mahalle esnafını ziyaret ettikten sonra Tophane Tayfun Spor Kulübü Lokali’ne geldi. Günay, burada semt sakinleri ile bazı sanat galerisi çalışanlarıyla birlikte basın mensuplarıyla sohbet etti.

Bakan Günay, burada da karşılıklı saygının önemine değinerek, yeni işyeri açanlar ve bölge sakinlerinin birbirlerine saygı göstermek zorunda olduğunu söyledi. Günay ayrıca Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Başkanı Başaran Ulusoy’dan aldığı bir kutu çikolatayı basın mensupları ve semt sakinlerine ikram etti.

TATSIZLIĞI KAPATALIM

Günay burada yaptığı açıklamada da şunları söyledi:

“ 'Biz bu mahallenin 100 yıllık sakinleriyiz. Bir yaşam tarzımız var. Saygı gösterilmesini bekliyoruz' diyebilirsiniz. Bunu anlayışla karşılarım. Eğer bir diyalogsuzluk olmuşsa bunu konuşarak tartışarak çözmeye çalışırız. Saldırıya uğrayanlar ısrarla ‘buradaki insanlardan, esnaftan bu saldırı olmadı’ diyor. Doğruysa bile, mahalle halkından kaynaklanmışsa bile onlar bu olayı mahalle halkına yakıştırmak istemiyor. Hepimiz Anadolu'nun çeşitli yerlerinden geldik. Geldiğimiz yerdeki gibi İstanbul'da yaşayamayız. İstanbul'un hepimizi kuşatan, hepimizi aşan başka bir tarafı var. Avrupa Kültür Başkenti'nde dokuz ayı geride bıraktık. Avrupa Kültür Başkenti'nde bir sanat galerisinin camlarının kırılması, yabancılar da varken, birbirimizin yüzünü yumruklamamız katiyen kabul edilemez. Mahallenin büyüklerinden rica ediyoruz. Buradaki otel adı altında çalışan yerlerden şikayetimiz varsa belediye başkanı buraları denetleyecek. Buradaki oteller mahalle adabına uygun şekilde hizmet verecekler. Hepimizin ortak bir soyadı var. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı soyadımız var. Bizler kültürün ve turizmin bir barış aracı olmasını istiyoruz. Onun için bu tatsızlığı burada kapatalım. Ama bu mahallenin muhtarları, ağabeyleri bu arkadaşları davet edin. Ne şikayetleriniz varsa yüzlerine söyleyin. Barıştığınızı görelim”

OLAY İÇKİ İLE ALAKALI DEĞİL

Bitlisliler Derneği'nin Onursal Başkanı ve saldırının yapıldığı Outlet Galerinin bulunduğu binanın sahibi Hüseyin Dorman ise, Tophane'deki 8 dernek adına konuştuğunu belirterek, şöyle dedi:

“Çocukluğumuzdan itibaren gayrimüslimlerle, birlikte yaşıyoruz. Evliliklerimiz oldu. Romanlar burada yaşıyor. Bugüne kadar hiç böyle bir olay olmamıştır. Olay içki ile alakalı değildir. Burada açılışlarda aşırı bir şekilde kaldırımlara taşmalar oluyor. Yerimi hanımefendiye (Outlet galerinin işletmecisi) vermeden bir yıl boş tuttum. Yerimi kiraya verirken bu bölgenin hassasiyetini, muhafazakarlığını izah ettim. ‘Ben bilerek sanat galerisine veriyorum ama burada açılışlarda dışarıya taşmalar olduğunda siz de ben de sıkıntı yaşarız’ dedim. Benim mekanıma tecavüz olduğunda onu kendime sayarım. Siz de misafirlerinize karşı rahatsız olursunuz. Bunu ben kontratıma da yazdım. Sonradan da söylemedim. Bunu ben daha önce de söyledim, noterden tebligat da yaptım. Burada yıllardır açılışlar yapılıyor. Şöyle bir patlama yaşandı. Buranın halkı belli alanlar dışında konut bölgesi olarak kalmasını istiyor. Mahalle aralarında, konutların arasında oteller açılmaya, binaların üst katlarında barlar açılmaya başladı. Olayın sebebi bir patlamadır”



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,675 µs