En Sıcak Konular

ABD, Türkiye’deki seçimlere nasıl bakıyor?

0 0 0000 00:00 tsi
ABD, Türkiye’deki seçimlere nasıl bakıyor? Amerika Türkiye'deki seçimlerle ilgili renk vermemeye çalışıyor. Cüneyt Ülsever, ABD'nin yaptıklarından değil, yapmadıklarından anlam çıkararak, bir analiz yapıyor. ABD, AKP'nin istediğini mi, yoksa TSK'nın dileklerini mi destekliyor?

HALİYLE, normal yurdum insanı olarak ben de, Amerikalılar bizim seçimlere nasıl bakıyorlar, diye merak ediyorum. Hazır ABD’de iken bu merakımı da dillendirdim.

Dilimi tutamadım, zira her "normal yurdum insanı":

i) Türkiye’nin dünyanın merkezi olduğu zehabı ile tüm dünyada insanların Türkiye’de neler olduğunu an be an takip ettiğini düşünür.

ii) Ayrıca, Türkiye’deki tüm gelişmelere ABD’nin damgasını vurduğuna, ABD’nin ülkemizde ne isterse yaptığına veya yaptırdığına inanır.

Onun için ben de her önüme gelene:

i) Türkiye’deki her iki seçim nasıl sonuçlanacak? ii) Siz, istediğiniz netice çıkması için ne gibi oyunların peşindesiniz? iii) Gerekirse darbeye yeşil ışık yakacak mısınız, türü sorular sordum.

* * *

Belirli bir merkezden yönetildiği aşikár olan "normal yurdunun Amerikalısı" sorularıma:

i) Türkiye neresi? ii) Türkiye’de sultan seçimle mi işbaşına geliyor, türü kontra sorularla cevap verdi. Akılları sıra renk vermediler.

Görevleri gereği konuya daha yakın duran "daha az normal yurdunun Amerikalısı" ise bu ülkenin 200 küsur yıllık tarihinde verilen klasik cevabı veriyor:

"Türkiye egemen bir ülkedir. Müttefikimizin içişlerine karışmak aklımızın ucundan dahi geçmez."

Ben şahsen tıpa tıp aynı cevabın 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve dahi 28 Şubat’tan bir gün önce ve sonra da verildiğini hatırlayan bir kişi olarak, tabii ki tatmin olmadım.

* * *

Allah var; şu ana dek ABD’nin Türkiye’deki seçimlerle ilgili renk vermediğini, bu sefer gözle görülür bir şey yapmadığını, yapıyorsa da benim bunun farkında olmadığımı kabul etmem gerekiyor.

Ancak, yine de "Her söylenen söze kanma!", "Bunlar adamı hep ters yatırırlar!" özdeyişleriyle büyümüş herhangi bir Türk insanı olarak, yapılanlardan değil, yapılmayanlardan anlam çıkarmaya çalıştım.

Düz mantık olan bitenden, yapılan edilenden anlam çıkarmaya çalışır, ama dümdüz edilmiş bir mantık, olup bitmeyen, yapılıp edilmeyenden anlam çıkarmaya çalışır.

Ben de öyle yaptım!

* * *

Artık hepimizin ezber çektiği bir ikilem var:

AKP hükümetini ABD’de Dışişleri Bakanlığı seviyor, Savunma Bakanlığı sevmiyor!

Eğer, çifte seçimlere giden dönemde, ABD birkaç PKK elebaşısını Türkiye’ye teslim etseydi, AKP malı götürürdü! Şu ana dek yapmadılar.

Buna göre ABD’de AKP’yi sevmeyen Savunma Bakanlığı’nın ülkenin Türkiye’ye bakışında egemen olduğu söylenemez mi? Pentagon hiçbir şey yapmadan TSK’dan yana ağırlık koyuyor olamaz mı? Hele hele, tüm teamüllerin dışına çıkılarak, Genelkurmay Başkanı’nın ABD Başkan Yardımcısı tarafından özel olarak kabul edilmesi de bunun üzerine inşa edilse; zannım mükemmelliğe yaklaşan bir komplo teorisi seviyesine ulaşmaz mı?

* * *

Tam "herkesin görmediğini görme" payesine eriştiğimi kendime muştularken aklım basit bir konuya takıldı. Pentagon’un Kuzey Irak’ta Türkiye’nin yapmasını istediklerine direnen kurum hangisi? TSK!

Tüh, demek ki tam mükemmel komplo teorisi yokmuş!

Ben de yarı mükemmel komplo teorisi ürettim. ABD, ne AKP’nin, ne de TSK’nın dediği olsun istiyor!

hürriyet



Bu haber 251 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,095 µs