En Sıcak Konular

Hindistan süper güç olabilecek mi?

23 Eylül 2010 15:13 tsi
Hindistan süper güç olabilecek mi? Bir köprü inşa edemeyen Hindistan süper güç olabilecek mi?

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de 10 gün sonra başlayacak İngiliz Milletler Topluluğu Olimpiyat Oyunları (Commonwealth Games) öncesinde özellikle temizlik ve güvenlik sorunlarının tavan yapması olimpiyat komitesini endişelendirirken, bir çok atlet ve sporcu oyunlara gelmeyeceğini açıkladı.

Önceki gün oyunların açılışının yapılacağı Jawahar Lal Nehru stadını otoparka bağlayan yaya köprüsünün çökmesi bütün ülke medyasında, "Bir köprü inşa edemeyen Hindistan süper güç olabilecek mi?" sorusunu tekrar gündeme getirdi. Delhi Olimpiyat Organizasyon Komitesi bütün eleştirilere rağmen çok rahat açıklamalar yaparken, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in bugün Komite Başkanı Jaipal Reddy ve İngiliz Milletler Topluluğu Mike Fennel ile bir araya geleceği açıklandı.

Jawaharlal Nehru Stadyumu yakınındaki yaya köprüsünün çökmesiyle 27 işçinin yaralanmasının ardından dün de halter karşılaşmalarının yapılacağı ve açılışına Galler Prensi Charles'ın katılacağı aynı stadın asma tavanının bir bölümü çöktü.

Olimpiyatlara katılacak oyuncuların kalacağı olimpiyat köyünde hala moloz ve çöplerin olması ve sokak köpeklerinin köy içinde hatta odalarda yaşaması büyük endişelere neden oldu. Bir çok ülke ekibi Yamuna nehri yanındaki köyde sivrisineklerden sıtma kapma endişesi ile beş yıldızlı otellerde kalma kararı aldı. Son 40 yılın en yoğun Muson mevsimini geçiren Delhi'de yükselen Yamuna nehri de köy için bir tehdit oluşturuyor. Hali hazırda köyde bulunan bazı sporcuların Hintli organizatörlerin bile ulu orta köy içinde duvar diplerine idrarlarını yaptıklarını söylemeleri ise Hint medyası tarafından büyük utanç olarak yorumlandı.

Oyunlarla ilgili sorunların ortaya çıkmasının ardından sakatlık gerekçesiyle Olimpiyat şampiyonu İngiliz atletler Christine Ohuruogu ve Lisa Dobriskey oyunlara katılmayacaklarını açıklarken, bir başka dünya şampiyonu İngiliz atlet Phillips Idowu da, özellikle güvenlik sorunu dolayısıyla Hindistan'a gelmeyeceğini bildirdi. Dünya disk atma şampiyonu Avustralyalı Dani Samuels'ın sakatlanmasının ardından Avustralya da, sağlık ve güvenlik gerekçesiyle sporcularını bu ülkeye göndermeyebileceği uyarısında bulundu. 22 kişilik ilk İngiliz sporcu kafilesinin bugün yola çıkması beklenirken, İngiliz kafile başkanı, özellikle olimpiyat köyündeki sorunların giderilmemesi durumunda gelişlerini erteleyebileceklerini bildirdi. İskoçya da, daha önce gelen sporcu kafilelerinden olimpiyat köyü hakkında aldıkları bilgi ışığında, bugün Hindistan'a gitmesi öngörülen milli takım kafilesinin yola çıkışını erteledi. Galler, Yeni Zelanda ve Kanada da, aynı gerekçeyi ileri sürerek, kafileri göndermeyi erteledi.

Dünyanın dört bir yanından 71 ülkeden 7 bin sporcunun katılacağı organizasyon öncesi öne çıkan güvenlik, altyapı ve temizlik problemleri sonrası Avustralya ve Yeni Zelanda başbakanları birer açıklama yaptı. Avustralya Başbakanı Julia Gillard özellikle oyuncuların güvenliği ile ilgili olarak Hindistan hükümetinin güvence vermesi gerektiğini belirtirken büyük terör riskinin olduğunu dile getirdi. Yeni Zelanda Başbakanı John Key ise sporcuların güvenlik ve sağlık endişeleri olması halinde Hindistan'a gitmeme hakları olduğunu açıkladı.

Avustralya'nın Channel 7 televizyonu Delhi muhabiri Mike Duff'ın hazırladığı bir haberde Delhi'deki güvenlik açığına dikkat çekmişti. Duff kendisinin hazırladığı büyük boy bir çanta içine bomba süsü verilmiş ekipman ve gerçek patlayıcı düzenekleri ile onlarca VIP ve binlerce izleyicinin katılacağı açılış ve kapanışın yapılacağı stadyuma onlarca polisin gözü önünde hiçbir engelle karşılaşmadan geçmesi görüntüleri ise büyük endişeye sebep olmuştu.

Hafta sonunda Yeni Delhi'de bir cami yakınında bir motosikletten açılan ateş sonucu iki turistin yaralanmasıyla güvenlik ve terör tehdidi konusunda da endişelerin artmasının yanı sıra, Hindistan tarihinin bu en büyük spor etkinliklerinden birisi olan oyunların bilet satışları da hayal kırıklığı yaratıyor. Tesislerin inşaatına ancak 2008'de başlanabilen olimpiyat oyunlarının 3 ile 10 milyar dolarlık harcamayla tarihin en pahalı olimpiyat oyunları olabileceği yorumu yapılıyor.

Hint medyasındaki sert eleştirilerin hedefi olan organizeyi yapan Hindistan Olimpiyat Komitesi ve Delhi hükümeti yolsuzlukla suçlanıyor. Başlama tarihinde 2 milyar dolar olarak açıklanan toplam projelere 6 milyar dolardan fazla harcanmış olmasını konu alan Hint medyası komiteyi yolsuzlukla suçladı. Oyunlara 10 gün kalmasına rağmen halen olimpiyat köyü, statlar, köprüler, yollar ve metro da tamamlanmayan projelere dikkat çeken Hint basını, Hindistan'ın dünyaya rezil olacağını söylüyor.

Hindistan şimdi son 10 günün kaldığı oyunların açılışında neler yaşanacağını merak ederken, özellikle oyunlara katılmak için Hindistan'a gelecek olan sporcu ve turistlerin en büyük endişesi kendi standartlarına uyan bir temizlik ortamı ve daha da önemlisi güvenlik sorunu. 19. İngiliz Milletler Topluluğu Olimpiyat Oyunları, Hindistan'da 1982'de yapılan Asya Oyunları'ndan bu yana ülkede yapılacak en büyük sportif etkinlik ve organizatör komite için büyük bir sınav olacak.

cihan



Bu haber 1,274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,697 µs