En Sıcak Konular

Arap Birliği, Abdullah Gül'den destek istedi

23 Eylül 2010 14:08 tsi
Arap Birliği, Abdullah Gül'den destek istedi Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Türkiye’nin Ortadoğu barış sürecine destek vermesini istedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun 65. dönem BM Genel Kurulu genel görüşmeleri kapsamında New York’taki temasları devam ediyor.

BM’de ve Türkevi’nde düzenlenen görüşmeler, basına kapalı yapılıyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesinde, Yahudi yerleşimlerindeki inşaatlar sürerken İsrail-Filistin doğrudan görüşmelerinin devam etmesinin zor olduğunu, bu konuyu Ortadoğu Dörtlüsü ve ABD tarafına da ilettiklerini söyledi.

Türkiye’nin Ortadoğu barış sürecine destek vermesini isteyen Musa, Türkiye’nin desteğinin önemli olduğunu vurguladı ve Irak’a ilişkin olarak Türkiye’nin görüşlerini sordu. Gül ve Musa, Sudan ve Yemen’deki gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde de bulundu.

Türk tarafının da görüşmede yeni başlayan doğrudan müzakere sürecine herkesin yardımcı olması gerektiğini, Irak’a ilişkin olarak görüşlerini Musa’ya aktardığı ve Irak’ın toprak bütünlüğü ile siyasi birliğinin önem taşıdığını tekrarladığı bildirildi.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin Ortadoğu’daki yeni süreci desteklediğini ve sürecin dışında kalmadığını belirterek, yeni müzakere sürecinin "Camp David" formatında olduğunu, sadece Ürdün, Mısır, İsrail ve Filistin gibi sorundan doğrudan etkilenen tarafların sürece katıldıklarını kaydetti.

PAPANDREU İLE GÖRÜŞME

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun da Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesinde, Papandreu’nun Türkiye’ye BM Güvenlik Konseyindeki çalışmaları ve bugün düzenlenecek "Barışı Koruma" konulu Güvenlik Konseyi zirvesi için teşekkür ettiği kaydedildi. Yunanistan Başbakanının Gül’ü halk oylamasının sonucu için tebrik ettiği belirtildi.

Binyıl Kalkınma Hedefleri konusunda görüş alışverişinde bulunan Gül ve Papandreu’nun Pakistan’daki durumu ve Kıbrıs konusunu ele aldıkları ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Kıbrıs konusunda KKTC’nin çözüme istekli olduğunu, Türkiye ve Yunanistan’ın bunu desteklemesi gerektiğini söylediği, Papandreu’nun da Rum Kesimi lideri Dimitris Hristofyas’ın da müzakere sürecini desteklediğini ifade ettiği bildirildi.

DİĞER GÖRÜŞMELER

Cumhurbaşkanı Gül, Namibya Cumhurbaşkanı Hifikepunye Pohamba ile de görüştü. Namibya Cumhurbaşkanının görüşmede, "Türkiye’nin Afrika’nın dostu olduğunu, bunu kanıtladığını" söylediği belirtildi. Namibya tarafının iki ülke arasında yatırım ve ticaretin artmasını istediği, Türk tarafının da Afrika ile işbirliğinin süreceğini vurguladığı, iki taraf arasında karşılıklı büyükelçilik açma konusunun da ele alındığı öğrenildi. Görüşmede Türk tarafının Afrika’ya katkılarının devam edeceğini dile getirdiği bildirildi.

Gül’ün Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fisher ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ele alındığı ve Gül’ün Fisher’i Türkiye’ye davet ettiği bildirildi.

Görüşmede AB konusunun da gündeme geldiği ifade edildi.

Gül’ün Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos Calderon ile yaptığı görüşmede de Calderon’un Türk Büyükelçiliğinin açılmasından dolayı teşekkür ettiği, kendilerinin de Türkiye’de büyükelçilik açmak istediğini söylediği bildirildi.

Gül’ün de Kolombiyalı mevkidaşını Türkiye’ye davet ettiği, Türkiye’nin Amerika Devletler Örgütü’ne gözlemci olmayı istediğini ilettiği belirtildi. Görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik ve ticaretin arttırılması konusu üzerinde durulduğu da öğrenildi.

Gül’ün Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ile görüşmesinde ise BM Güvenlik Konseyi’nde iki ülke arasında devam eden işbirliğinin gündeme geldiği, Türk tarafının Afrika’ya olan yardımlarını anlattığı, iki ülkenin ticari ilişkiler üzerinde durduğu bildirildi.

Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera Echenique ile görüşmede de Türk tarafının savunma işbirliği anlaşması yapmayı teklif ettiği, Şili tarafının da G-20’ye girmeleri yönünde Türk tarafından destek istediği öğrenildi.

Gül’ün Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç ile görüşmesinde de Bosna Hersek, Hırvatistan ve Türkiye arasında yapılan üçlü dışişleri bakanları toplantısı ve bu sürecin ele alındığı kaydedildi.

DIŞİŞLERİ BAKANININ TEMASLARI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da Tanzanya Dışişleri Bakanı Bernard Membe ile görüşmesinde, Membe’nin, Türk Büyükelçiliğinin açılmasına teşekkür ettiği, Türkiye ile direkt uçuşların başlamasının önemli olduğunu belirttiği öğrenildi. Tanzanya’da Şubat ayında İş Forumu düzenleneceğini ifade eden diplomatik kaynaklar, Membe’nin Davutoğlu’na ülkesinde kurulan Türk hastanesi için teşekkür ettiğini, sağlık ve eğitim alanında Türkiye’nin ülkesine katkılarının devam etmesini istediği bildirildi.

Davutoğlu’nun Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov ile görüşmesinde ise ikili ilişkilerin, iki ülke arasında onay bekleyen anlaşmaların, Bosna’daki durumun değerlendirildiği bildirildi.



Bu haber 971 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,111 µs