En Sıcak Konular

Et ithalatında uygulanacak şartlar belirlendi

23 Eylül 2010 11:18 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı et ithalatında uygulanacak şartları belirledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının konuyla ilgili ''Sığır Eti İthalatında Kontrol Belgesi Alınabilmesi İçin Aranacak Şartlar Hakkında Tebliği'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile sığır eti ithalatında Kontrol Belgesi düzenlenmesiyle ilgili usul ve esaslar düzenlendi. Buna göre, sığır eti ithalatı yapmak isteyenler Tarım Bakanlığından Kontrol Belgesi alacaklar.

Kontrol Belgesi başvurusu sırasında, Damızlık Harici Canlı Hayvanlar ile Hayvan Maddelerinin İthalatında Kontrol Belgesi Düzenlenmesi İçin Aranacak Belgeler Hakkında Tebliğ'de belirtilen evraklar ibraz edilecek.

Sığır eti, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü ile 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanuna göre, kurulmuş olan özel ve resmi kombinalar, Tarım Bakanlığından üretim izin belgesi almış et/et ürünleri işleme tesisleri ile yemek fabrikalarına sahip kişi/kuruluşlar veya bu işletmeler adına ithalat yapacak firmalar tarafından ithal edilebilecek.

En fazla 30 aylık sığırlardan elde edilecek sığır etleri bütün, yarım veya çeyrek gövde (karkas) halinde olacak, proforma faturalarında bu hususlar belirtilecek. İthal edilecek sığır etleri taze, soğutulmuş veya dondurulmuş olacak.

Sığır etleri orijin ülkede Tarım Bakanlığı elemanlarınca incelenmiş ve kontrol edilmiş, inceleme ve kontrol sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından uygun bulunmuş mezbahalardan elde edilmiş olacak.

Tarım Bakanlığı elemanları tarafından uygun bulunmayan mezbahadan gelen veya inceleme ve kontrolün yapılmasından önce kesilmiş etlerin ithalatına izin verilmeyecek.

-ÖRF VE ADETLERE UYGUN KESİLECEK-

Tebliğe göre, etlerin elde edildiği sığırların, Tarım Bakanlığı tarafından görevlendirilen veteriner hekim tarafından sağlık muayenesi yapılacak ve Türkiye örf ve adetlerine uygun olarak Tarım Bakanlığınca belirlenecek usullere göre kesimi gerçekleştirilecek.

İthal edilecek etlere ait kesim, soğutma ve dondurma tarihleri ile soğutma, dondurma, muhafaza ve nakletme dereceleriyle birlikte, insan gıdası olarak tüketilmesine uygun olduğunu belirten resmi makamlarca düzenlenmiş ''Tüketilebilirlik Belgesi'' ibraz edilecek.

İthal edilecek etlerin o ülkede doğup büyüyen hayvanlardan elde edilmiş olduğun gösteren orijin ve veteriner sağlık sertifikası resmi veteriner tarafından tasdik edilmiş olacak.

-DELİ DANA OLMADIĞINA DAİR BELGE-

İhracatçı ülkenin sığır etine ilişkin, hormon ve antibiyotik gibi kalıntı izleme programının olduğu, etlerin kalıntı izleme planına göre limitler dahilinde olduğu belirlenecek.

İthal edilecek etlere ilişkin, sağlık şartlarının usul ve esasları Tarım Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Bu tebliğ hükümlerine yerine getirmeyen ithalatçılara ikinci bir Kontrol Belgesi düzenlenmeyecek. Tarım Bakanlığı tarafından belirlenecek şartlara göre etlerin elde edildiği sığırların BSE'den (deli dana) ari olduğuna dair test belgesi ithalat sırasında ibraz edilecek.



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,512 µs