En Sıcak Konular

ASELSAN’ın 3 mühendisi neden intihar etti?

0 0 0000 00:00 tsi
ASELSAN’ın 3 mühendisi neden intihar etti? ASELSAN'ın üç mühendisi... 3'ü de Ortadoğu Teknik Üniversitesi mezunu... 3’ü de ASELSAN’da gizli yürütülen silah projelerinde görev yapıyordu... Hüseyin Başbilen, Evrim Yançeken ve Halim Ünal neden öldü? Necati Doğru sorguluyor

İntihar, “mezar taşı ile övünmeyi istemeyen” insanların canhıraş protestosudur. Can bu, kolay değil. Kendi bilincinle kendi canına, kendi elinle kıyarsın.

Anlatması zor.

Yazması daha da zor.

Okuması da insanın yüreğini yırtar. Biz gazetelere genellikle intihar haberlerini hiç koymayız: Mecbur kalırsak çok küçük haber olarak görürüz.

Son 6 ayda ASELSAN’ın 3 mühendisi canına niçin kıydı? Hiç üzerinde durmayacaktım. Hafta sonunda TMMOB İstanbul Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erol Celepsoy, gazetecileri ve ülkenin yaşayan en önemli elektrik-elektronik profesörlerini, bu sektörde imalathane, fabrika kurmuş, yenilik yapmış ya da dünyada yapılmış bir yeniliği Türkiye’ye taşıyarak yerli üretime omuz vermiş insanları biraraya getirdi.

Bir sunuş yaptılar.

***

Elimize toplam sayfa tutarı 700’ü bulan iki ciltlik bir kitabı, okumamız için verdiler. Doç. Dr. Yurdakul Ceyhun ve arkadaşlarının titiz çalışmalarıyla hazırlanmış. Türkiye’de elektronik sektörüne ilk 1954 yılında adım atılıyor; o yıldan bugüne bilgileriyle, çalışmalarıyla, yaratıcı emekleriyle sektöre katkısı olmuş hayattaki 82 kişi ile yüzyüze 8 ay süren söyleşi yapılmış.

Ben diyeyim:

Türkiye Teknoloji Tarihi...

Siz deyin:

Türkiye Sanayi Tarihi...

Böyle bir kitap çıkmış; adına da “Geçmişten Bugünlere” demişler.

İşte bu 700 sayfalık kitap, Türkiye’de teknolojiyi yerli olarak yaratmak isteyenlerin “vatansever yüce çabasını” anlatıyor ve anlatırken; Türkiye’nin teknik adamlarının, uluslararası büyük tekellerin çıkarlarına kurban edilen yaratıcı çabalarının da hikâyelerini, birinci el kaynakların ağzından aktarıyor.

1954’te...

İstanbul’da.

Perşembe Pazarı’nda hurdacı Kör Ziya’nın, artık tamir kabul etmeyecek kadar bozulmuş, eskimiş radyoları söküp parçalarını sattığı günlerden başlayıp önce montaj sanayiine sonra Netaş’a, Havelsan’a, Aselsan’a hangi emeklerle gelindiğini anlatıyor.


***

Geniş geniş olaylar...

Bire bir anlatımlar...

İşlenmemiş bilgiler...

Sergileniyor.

ASELSAN’ın kuruluşu, F-16 projesi, burada çalışan mühendislerin kapalı kutularda, gizli ve standart olarak getirilip montajlanan seyrüsefer sistemlerinin, radarların, “düşman ile dostu ayırt etmeye yarayan yazılımların” yerli üretimi için verdikleri çabalara karşı çıkılmasına dair örnekler bu kitapta ham bilgi olarak okuyucuya sunuluyor.

Anlıyorsunuz.

Yeni değil.

F-16 projesine başlandığında da yabancı ortak şirket; “dost uçakla düşman uçağı ayırt edecek yazılımı yapabilme teknolojisini” Türkiye’nin öğrenmesine razı olmamış. Sizin yapmanıza izin vermek istemiyor. Dolayısıyla satın aldığınız uçağın kimi vuracağını, kimi koruyacağını siz belirlemiyorsunuz, ABD belirliyor. Ve bizim mühendsiler de buna isyan ediyor.

3 mühendis ihtihar etti.

3’ü de ASELSAN’dan.

3’ü de ODTÜ mezunu.

3’ü de ASELSAN’da gizli yürütülen silah projelerinde görev yapıyordu. İlkinin 7 Ağustos 2006 günü, ikincisinin 16 Ocak 2007 günü, üçüncüsünün de 26 Ocak 2007’de kendi canlarına kıydıkları (!) açıklandı. İsimleri; Hüseyin Başbilen, Evrim Yançeken ve Halim Ünal’dı.

Ne oluyor?

3 intihar, intihar mı?

İntiharsa tesadüf mü?
 
vatan



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,076 µs