En Sıcak Konular

Leylekler artık bebek değil, köpek getiriyor  

0 0 0000 00:00 tsi
Leylekler artık bebek değil, köpek getiriyor   Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki yıkımlarını sürdürüken, kendi halkı da içten içe yıkılıyor... Ülkedeki aileler gittikçe küçülürken, ABD halkına "leylekler artık bebek değil köpek" getiriyor....


ABD’de aile gittikçe küçülürken, kedi köpek gibi evcil hayvan besleyenlerin sayısı hızla artıyor. Ülkede 10 yıl önce bir ailede ortalama 3,14 kişi yaşarken 2006’da bu rakam 2,57’ye düştü. 1960’ta yüzde 48,7 olan çocuklu aile sayısı 2000 yılında yüzde 30,8’e geriledi.


2010 yılında yüzde 28 düşmesi bekleniyor. İstatistiklere göre ABD’deki kedi köpek türünden evcillerin sayısı 140 milyonu geçti. 1988’de 51 milyon evde evcil hayvan varken 2006’da bu rakam 69 milyona çıktı. Evcil hayvanlar aileden bir parça gibi görülüyor. Köpek sahibi Amerikalıların üçte ikisi, kedi sahibi olanların ise yarısı evde besledikleri hayvanların kendileri için çocuk gibi olduğunu söylüyor.

Araştırma 1: Aile küçülüyor

Amerikan Nüfus Bürosu’nun geçen hafta açıklanan resmi araştırma sonuçlarına göre Amerikan ailesi küçülüyor. İstatistikler, Amerikan aile yapısı ile ilgili çarpıcı tespitler ortaya çıkardı. 18 yaşın altındaki üç Amerikalı çocuktan biri, bölünmüş ailelerin yanında (anne ya da baba) yaşıyor. 10 yıl öncesine göre sadece anne veya babanın yalnız yaşadığı evlerin oranı ise iki kat arttı. 1970’te yüzde 5 olan oran 2006’da yüzde 9’a ulaştı. Amerikan aile yapısının fotoğrafını çeken çalışmaya göre, yalnız yaşayan ev halkı oranı da yüzde 17’den yüzde 26’ya yükseldi. Evlenmeyen yetişkinlerin yüzdeleri de artış gösterdi. 1970’te yüzde 28 olan erkek evlenmeyenlerin oranı 2006’da yüzde 33’e, yüzde 22 olan kadınların oranı yüzde 26’ya yükseldi. 2006 yılı resmi rakamlarına göre ülke genelinde 18 yaşın altında 73,7 milyon çocuk (yüzde 33), evli olmayan anne veya babasının yanında kalıyor. Amerika’da 12,9 milyon ayrı aile var.

Bunların 10,4 milyonu yalnız anne, 2,5 milyonu ise yalnız baba. 10 yıl önce 9,8 milyon yalnız anne, 2,1 milyon yalnız baba vardı.

Araştırma 2: Evcil hayvan artıyor

Amerika’da yapılan başka bir araştırma Amerikalıların evcil hayvanları ev halkından bir fert olarak görmeye başladığını gösterdi. Amerikan Evcil Hayvan Ürünleri ve İmalatçıları Derneği’nin (American Pet Products Manufacturers Association (APPMA) 2005-2006 Ulusal Evcil Hayvan Sahipleri Araştırması sonuçları da açıklandı. Araştırmanın sonuçlarına göre evcil hayvan sahipleri arasında kedi-köpek hediyeleri (pet gifts) ve partiler gibi yeni trendler yükseliyor. 10 köpek sahibinden 8’i köpeklerine hediye alıyor. Kedi sahiplerinin de yüzde 63’ü kedilerine hediye alıyor. Hediyeler sadece Noel’de değil, doğum günleri, Paskalya, Cadılar Bayramı, Sevgililer Günü, Hanuka ve özel olmayan günleri de kapsıyor. Evcil hayvanlar için yapılan partilerin sayısı da artıyor. Köpek sahipleri yüzde 9, kedi sahipleri yüzde 5 oranında doğum günü partileri vermeye başladılar. Her bir hediye için ortalama 17 dolar harcanıyor. Köpeklerini yürüyüşe ve seyahate çıkaran köpek sahiplerinin sayısı da artıyor. 2002’de köpeklerini seyahate çıkaranların oranı yüzde 16 iken bu oran 2006’da yüzde 19’a yükseldi. Çoğunlukla kediler ve köpekler evin içinde uyuyor. Hayvan sahiplerinin çoğu onlara evciller için üretilen yatak, battaniyeler satın alıyor.

Hayvanlara yılda 30 milyar dolar harcanıyor

Amerika, kedi-köpek mamalarının bir numaralı üreticisi ve tüketicisi konumunda. Amerikalılar evcil hayvanlarıi için her yıl yaklaşık 30 milyar dolar harcıyor. Yasalar evcil hayvanları koruma altına alıyor. Hayvanlara kötü davrananlara ağır para ya da hapis cezaları veriliyor.

Evcil hayvan sayısı milyonları buluyor

Evcil hayvanlarla ilgili 375 sayfalık araştırma sonuçlarına göre Amerika’daki evlerde beslenen evcil hayvanların sayısı şöyle: Köpek 73 milyon, kedi 90 milyon, tatlı su balığı 139 milyon, tuzlu su balığı 9 milyon, kuş 16 milyon, küçük evciller 18 milyon ve sürüngen 11 milyon. 

zaman pazar



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,151 µs