En Sıcak Konular

BM raporuna Davutoğlu'ndan ilk yorum

23 Eylül 2010 09:23 tsi
BM raporuna Davutoğlu'ndan ilk yorum Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Mavi Marmara baskınını "Yasa dışı, orantısız ve kabul edilemez gaddarlık" olarak niteleyen Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin raporunu değerlendirdi

New York'ta temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in 9 Türk'ün ölümü ile sonuçlanan Mavi Marmara baskınını "Yasa dışı, orantısız ve kabul edilemez gaddarlık" olarak niteleyen Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin raporunu değerlendirdi.

Davutoğlu, "Gerçekten son derece objektif bir şekilde, tarafsız bir şekilde kaleme alınmış. Rapor bir kere sağlam delillere dayanıyor. Tamamıyla hukuki bir dil kullanılmış. Olayın politik yanından daha çok hukuki arka planı üzerinde durulmuş" dedi.

Türkiye'nin raporu takdirle karşıladığını vurgulayan Davutoğlu, "Bu raporun tabii belli bir yankısı olacak. Türkiye olayın gerçekleştiği 31 Mayıs'tan bu yana hep uluslararası hukuk dilini kullandı. Hep en doğal haklarını koruyacağını ifade etti ama, bunu da rasyonel, tamamiyle uluslararasi toplumun vicdanını ve uluslararası normları yanına alarak yaptı. Biz tarafsız bir komitenin oluşmasına büyük önem veriyorduk. Insan Haklari Konseyi'nin oluşturduğu komisyonun da sağlam delillerle güçlü bir rapor çıkaracağını bekliyorduk. Bu anlamda bizim beklentilerimizi karşılayan bir rapor" diye konuştu.

Raporun, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin raporu olduğunun altını çizen Davutoğlu, "BM'nin, New York'ta sayın Ban Ki Moon'un insiyatifi ile kurduğu komisyon, yine hukuki boyutu öne çıkan, ama New York'ta BM bünyesinde oluşturulan bir komisyon. Biz her iki komisyona da büyük bir önem atfediyoruz ve her iki komisyona da her türlü desteği veriyoruz" dedi.

Mavi Marmara saldırısı konusunda uluslararası hukuk standartlarına uygun bir yaklaşım sergilenmesinin önemine değinen Davutoğlu, "Hiç kimse, hiçbir ülke, hele hele Türkiye gibi devlet geleneği güçlü ve uluslararası alanda saygın bir ülke, açık denizlerde vatandaşlarının öldürülmesi karşısında kayıtsız kalamaz. Bunu biz hep söyledik, bu çerçevede de uluslararası toplumu harekete geçmeye davet ettik. Uluslararası toplumun, uluslararası hukukun bir başarısıdır, eğer tarafsız ve objektif bir rapor ortaya çıkarsa" sözlerini sarf etti.

 



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,745 µs