iyibilgi analiz iyibilgi analiz

En Sıcak Konular

Oylar da Kayyum’a devredilir mi?

22 Eylül 2010 18:23 tsi
Oylar da Kayyum’a devredilir mi? Türkiye ilginçlikler ülkesi… Bir siyasi parti ilk kez kayyuma devredildi. Peki, Saadet Partisi’ne gönül veren kitlelerin durumu ne olacak? İşte referandum sonrası kayyumlu Saadet analizi… iyibilgi analiz

Bugün ajanslara düşen haberler siyaseti yakından izleyenlere “ne oluyor” dedirtti. Malum, alınan mahkeme kararıyla Türkiye’de ilk kez bir siyasi parti kayyuma devredildi. Saadet Partisi, kendisini ileriki yıllara taşıyacak isimleri kayyumun yönetiminde seçecek. Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi, 11 Temmuz’da yapılan Saadet Partisi Kongresi’nde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle yönetimin kayyuma devredilmesine karar verdi. Peki bundan sonra ne olacak?

İLK MESAJ MÜCADELE YÖNÜNDE

Partinin genel başkan yardımcısı Şeref Malkoç bu durumu “kendileri için bir son değil yeni bir başlangıç” olarak niteliyor. Bu Kurtulmuş ve ekibinin mücadeleye kaldıkları yerden devam edecekleri anlamına gelebilir. Yani verilen ilk mesaj pes etmeyecekleri noktasında. Kayyumun yönetiminde genel kurula giderek Erbakan ve ekibiyle mücadele edecekler gibi görünüyor.

GERÇEKÇİ İKİ İHTİMAL VAR

Kurtulmuş’un Saadet Partisi'nde devam etmesi için önünde iki seçecek daha bulunduğu belirtiliyor. Kongreyi kazanması halinde Erbakan’ın partideki tüm kalıntılarını temizlemek ve Saadet partisinde tek isim olmak. Ya da Kongre öncesinde bir uzlaşıya giderek Erbakancılarla uyumlu bir şekilde çalışmak. Ancak bu seçeneklerin hiç birisi gerçekçi değil. Numan Kurtulmuş’un iftar basma ve karşılıklı incitici iddialardan sonra önünde gerçekçi iki seçenek kalıyor. Kongre’ye girerek kazanmak ve Erbakancıları partiden tasfiye etmek ya da Kongre’ye katılmamak ve ya katılır ve kaybederse Saadet Partisi’nden ayrılmak.

GERÇEK KARAR HAFTASONU AÇIKLANACAK

Kurtulmuş’un bu hafta sonuna kadar parti içerisinde yapacağı görüşmeler özel bir önem taşıyor. Kurtulmuş, yarın genel idare kurulunu toplayacak. Cuma günü Türkiye genelinde il başkanlarıyla bir araya gelecek. İstişareler yapacak, kamuoyuyla açık bir şekilde sonuçları paylaşılacak. Eğer yapılan istişarelerde teşkilattan buraya kadar mesajı çıkarsa Kurtulmuş partiye elveda diyebilir ve yarışa girmekten vazgeçebilir. Edindiğimiz izlenim Kurtulmuş’un Kongre’ye katılacağı ve kaybetmesi halinde –ki bu artık büyük ihtimal- Saadet Partisi’nden ayrılacağı yönünde.

OYLAR AK PARTİ’YE GİDER

Bu durumda Saadet partisi ve Milli Görüş tabanında çok ciddi bir kırılma oluşabilir. Olaylı kongre sonrasında yaşananlar, Erbakan ekibinin aldığı tavır ve iftar basma olayı gibi konularla zaten yeterince yıpranan partinin Kurtulmuş tarafından yüzde 5 bandına çekilen oyları zaten yüzde 3 dolayına inmişti. Kurtulmuş’un ayrılmasının ardından bu yüzde 3’ün ne olacağı oldukça önemli. Çünkü bu yüzde 3-4'lük dilimin önemli bir kısmı büyük bir ihtimalle daha da eriyecek, seçimlerde ya oy atmayacak ya da AK Parti’ye yönelen yüzde 2’lik kısım gibi iktidar partisine gidecek.

YENİ BİR LİDER DOĞABİLİR

Saadet Partisi için oldukça yıpratıcı olan bu süreç aslında Türk siyaseti için bir kazanıma dönüşebilir. Türkiye’de Erdoğan sonrasının hesaplarının yapıldığı bir döneme giriyoruz. Erdoğan 2011 seçimlerinde son kez milletvekilliğine aday olacak ve son kez genel başkan olacak. Ondan sonra başkanlık sistemi tartışılacak, ancak Türk siyaseti Erdoğan’ın dışında da liderler çıkaracak. İçinden Kemal Kılıçdaroğlu’nu lider olarak çıkarmaya çalışan CHP bu süreci doğru okumuşa benziyor. İşte partisi içinde önemli bir mücadele veren Numan Kurtulmuş da aslına bakılırsa geleceğimizin önemli lider adaylarından birisi. Çünkü mahkeme kararı ve çeşitli “oyun”larla yerinden edilecek olsa da “meydan okumasını” bildi. Çeşitli kesimlerin de sempatisini kazandığından bu onu lider yapabilir. Önemli bir kitleyi peşinden sürükleyebilir.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    7,472 µs