En Sıcak Konular

'Türkiye’de iki yıldır refah artışı yok'

22 Eylül 2010 17:16 tsi
Ekonomistler Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Demir, Türkiye’de ekonomik toparlanma sürecinin başladığını ancak, kriz öncesine dönüşü sağlayan bir toparlanma olmadığını belirtti. Demir, son iki yılın boş geçtiğini, herhangi bir refah artışı olm

TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Araştırması 2010 Haziran dönemi sonuçlarını ANKA’ya değerlendiren Demir, TÜİK’in açıkladığı rakamların, ancak kayıt dışı çalışanların göz önüne alınmaması durumunda gerçekleri yansıtabileceğini ifade etti.
Demir, Krizle beraber mevcut yapışkan işsizlik oranının yüzde 16’lara çıktığını, 2010’da ise yüzde 10’lara düşerek bir toparlanma olduğunu, ancak bunun refah seviyesini yükseltmediğini vurguladı.
İşsizliğin özellikle tarım dışı alanlarda çalışanları etkilediğini söyleyen Demir; “Tarım da zaten işsizlik vardı. Kriz ile bu işsizlik iyice arttı kuşkusuz. Ama kriz özellikle tarım dışı sektörleri etkiledi” dedi.
TÜİK’in verilerini anımsatan Demir, tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payının 0,2 puan, inşaat sektörünün payının 0,1 puan, sanayi sektörünün payının 1,2 puan arttığının doğru, ancak inşaatlardaki artışın sebepleri arasında yaz sezonunun da olduğunu dile getirdi.

“TÜRKİYE’DE İKİNCİ BİR KRİZ OLURSA İŞADAMLARININ YATIRIMLARI SIFIRLANIR”
Türkiye’nin krizlere karşı bağışıklık kazanan bir ülke olduğunu söyleyen Demir, krizi fırsata çevirmek isteyen, insanlara iş kapısı açmak isteyen iş adamlarının çoğu zaman aceleci davrandığını dile getirdi. Demir, dünyanın önde gelen iktisatçılarının, ikinci bir kriz ihtimalinden bahsettiğini, böyle bir ihtimalin gerçek olması durumunda krizi fırsata çevirmek isteyenlerin yatırımlarının sıfırlanabileceğine işaret etti. Demir, insani yönü ağır basan yatırımları desteklediklerini ancak önemli olanın yapılan çalışmaların uzun vadeli olması olduğunu belirtti.

“İŞVERENLER AĞIR PRİMLER İLE KARŞI KARŞIYA BIRAKILIYOR”
Türkiye’de işsizlik sorunun sadece mesleki eğitim, nitelikli iş gücü oluşturarak çözülebileceği yönünde yanlış bir yaklaşım olduğunu savunan Demir, işverenlerin unutulmaması gerektiğini vurguladı. İş sektöründe emeği arz edenin yanı sıra emeği talep edenlerin olduğunu belirten Demir, işadamlarının ağır primler ve vergiler ile karşı karşıya bırakıtlığını öne sürdü. “Bir ülkede işsizlik ne kadar yüksekse o ülkenin krize dayanaklığı da o kadar düşük olur” diyen Demir, bu noktada işadamlarına destek olunması gerektiğini işaret etti.



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,726 µs