En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi kararını verdi

22 Eylül 2010 16:50 tsi
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin, iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istediği 5 kanuna ilişkin davaları oybirliğiyle esastan görüşmeye karar verdi.

CHP, Kooperatifler Kanunu ile bazı KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun, Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Kamulaştırma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını talep etmişti.

Mahkeme, CHP'nin kanunlara ilişkin başvurusunun ilk incelemesini bugünkü toplantısında ele aldı.

Yüksek Mahkeme, CHP'nin, iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istediği 5 kanuna ilişkin davaları oybirliğiyle esastan görüşmeye karar verdi. Mahkeme, yürütmenin durdurulması istemlerini de esasla birlikte karara bağlayacak.

CHP'nin yaptığı başvuruda, Kooperatifler Kanunu'nun, kontrolörlerin seçilme, çalışma esasları ile görev ve yetkilerinin tüzükle belirlenmesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının kooperatifler ve üst birliklerinin yöneticilerini görevden alabilmesine olanak sağlayan hükümlerinin iptali istenmişti.

Maden Kanunu'nun, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarında maden arama ve işletme faaliyetlerine izin veren hükümlerine itiraz edilmişti.

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun, süs kuşları ve hayvanları satan iş yerlerine sadece bu bitki ve hayvanlarla ilgili tıbbi ürünler satma sınırlaması getiren, hayvan kökenli gıdaların denetimini sadece veteriner hekimlere bırakan, çeşitli konularda Tarımve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığına yetki veren hükümlerinin iptali talep edilmişti.

Kamulaştırma Kanunu'nda değişiklik öngören yasanın da malı kamulaştırılan kişinin sadece tazminat davası açabilmesine olanak sağlayan hükümleri ile kamulaştırma bedellerinin ödenmesi konusunda sınırlamalar içeren hükümlerinin iptali ve yürütmesinin duruldurulması için başvurulmuştu.

Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun ise ''Büyükelçi, nezdinde görevli bulunduğu ve akredite edildiği ülkelerdeTürkiye Cumhuriyeti Devletini, Cumhurbaşkanını ve Hükümeti temsil eder'' hükmündeki ''ve Hükümeti'' ibaresinin iptali talep edilmişti. 



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,216 µs