Taraf'tan çok konuşulacak haber | " /> Taraf'tan çok konuşulacak haber | "/>

En Sıcak Konular

Taraf'tan çok konuşulacak haber

22 Eylül 2010 16:04 tsi

Taraf'tan çok konuşulacak haber Sır dolu 6 günde neler yaşandı?

Genelkurmay bünyesindeki GES Komutanlığı'nın “PKK'lıları dinlemek” için İsrail'den satın aldığı ve Mercedes marka bir minibüse yerleştirdiği dinleme cihazlarıyla sivillere yönelik dinleme yaptığının ortaya çıkmasının ardından söz konusu araçta altı gün gecikmeyle inceleme yapıldığı öğrenildi.

Taraf'ın geçen 30 Ağustos'ta “Aslan Paşa'nın suçlu kulakları” başlığıyla manşetten verdiği haberde,Genelkurmayİkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in imzasıyla İsrail'den satın alınan dinleme cihazlarıyla aralarında Baskın Oran, Fikri Sağlar gibi yazar ve akademisyenlerin olduğu birçok kişiye yönelik dinleme yapıldığı ortaya konmuştu. Haberde ayrıca dinleme cihazının yerleştirildiği Mercedes marka minibüsün Ankara'da kullanıldığı bilgisi yer almıştı.

Arama kararını savcılık verdi

Söz konusu araçta arama yapılmasına yönelik savcılık kararına rağmen aramanın karardan altı gün sonra yapılması dinleme cihazının değiştirildiği ve soruşturmanın üstünün örtülmeye çalışıldığı yorumlarına neden oldu.

Genelkurmay Başkanlığı, 1 Eylül 2010'da konunun soruşturulması için askerî savcılığa emir vermiş ve üç başlıkta soruşturma açılmıştı. Soruşturma, “Yasadışı cihaz alımı, alımın gizlenmesi ve devletin güvenliği ile ilgili gizli kalması gereken bilgilerin temini, açıklanması başka ülkelerle paylaşılması” konularını kapsıyordu. Askerî Savcılık bu soruşturma emrini, “acil durum” olarak tanımladı ve askerî mahkemeden arama kararı almadan, ‘resen' GES Komutanlığı'nda arama işlemi gerçekleştirildi. Ceza Muhakemeleri Kanunu'na göre gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı ‘resen' arama yapabiliyor. Arama kararının gerekçesi “gecikmesinde sakıncalı durum” olarak belirtilmesine rağmen askerî savcılık 6 eylülde GES Komutanlığı'na giderek, ilgili cihazlarla ilgili bilirkişi incelemesi yaptırdı.

Cihazlar değiştirildi mi?

İddialara göre GES Komutanlığı'nda kasıtlı olarak görevi ihmal ve delillerin karartılmasına yardım etme suçu işlendi. Yasa gereği savcılık, 1 eylülde dinlemenin yapıldığı GES Komutanlığı'na gidip, Taraf'ın plakasıyla ortaya çıkardığı aracı muhafaza altına aldırmakla yükümlüydü. Genelkurmay Askerî Savcısı Albay Yavuz Şentürk, Yarbay Tezer Türkay Güven ve Yarbay Yaşar Yüce, 6 Eylül 2010'da GES Komutanlığı'na giderken araç içindeki cihazların altı gün içerisinde değiştirilip, değiştirilmediği merak konusu.

Dosya elden ele gezdi

Askerî Savcılığın ihmalleri bununla da sınırlı değil. Savcılık Genelkurmay Mahkemesi'nden arama kararı alabilecekken dosya önceHava KuvvetleriAskerî Savcılığı'na gönderildi. Bu mahkeme, “Biz itiraz mahkemesiyiz” diyerek dosyayı askerî savcılığa geri gönderdi. Bu kez dosyaKara KuvvetleriAskerî Mahkemesi'ne gitti. Bu işlem uzun sürdüğü için arama ancak altı gün sonra yapılabildi.

Karargâh'ta bir garip görüşme

Dinleme cihazlarının alımında imzası bulunan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in ismi soruşturmada şüpheli olarak geçiyor. İddialara göre, dinlemeyle ilgili haber Taraf'ta yer aldığı gün olayı soruşturan Genelkurmay Askerî Savcısı Yavuz Şentürk ve Aslan Güner bir saate yakın Karargâh'ta görüştü.

Diğer yandan Genelkurmay'ın açtığı idari soruşturmada görevlendirdiği Genelkurmay İKK ve Güvenlik Daire Başkanı Tümgeneral M. Mutlu Arıkan, Genelkurmay Bilgi Güvenlik Şube Müdürü Kurmay Albay Bayram Tanrısevdi ve MEBS Plan Koordinasyon Daire Başkanı Tuğgeneral Müjdat Uzun'un idari olarak Orgeneral Güner'e karşı sorumlu olmaları soruşturmanın güvenilirliği konusunda şüphe uyandırıyor. Güner, Karargâh'ta görevli tüm personelin amiri olduğu gibi idari soruşturmayı yürüten bu üç ismin de amiri ve sicillerini belirleyen isim. Bu kişilerin amirleri olan komutanlarını soruşturmaları ise tartışmalara neden olacak gibi görünüyor.

Hıfzı Çubuklu uyarmış

PKK'lıları dinleyeceğiz gerekçesiyle cep telefonlarını dinlemek için 2007 yılında İsrail'den cihaz alınmadan önce dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve 2. Başkanı Ergin Saygun'un, Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu tarafından dikkatli olmaları yönünde uyarıldığı ortaya çıktı. Taraf'ın ulaştığı “Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu” imzalı belgede, alınacak cihazlarda “cep telefonu dinleme ve kayıt etme özelliğinin” bulunduğu da itiraf ediliyor.

Mahkeme kararı şart

Çubuklu, cihazların yurtiçinde kullanılması durumunda komutanları yasal mevzuat kapsamında bilgilendiriyor. Mahkeme ve savcı kararı olmadan dinleme yapılamayacağı belirtilen 4 Haziran 2007 tarihli bilgilendirme notu, “Sayın Komutanım” diye başlıyor. İşte Çubuklu'nun, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve 2. Başkan Orgeneral Ergin Saygun'a yazdığı anlaşılan o yazı:

“Sayın Komutanım. Alınması teklif edilen 2 adet pasif teçhizatın cep telefonlarını dinleme ve kayıt etme yeteneği olduğu anlaşılmaktadır. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 135 inci maddesine göre, ülkemizde sadece hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı'nın kararı ile şüpheli veya sanığın telefonları dinlenebilmekte veya kayda alınabilmektedir.

Bu nedenle, bahse konu sistemin tedarikini müteakip, yurtdışında kullanılmasında herhangi bir mahsur bulunmamakla birlikte yurtiçinde kullanılması ihtiyacı duyulduğunda konunun mevcut yasal düzenlemeler kapsamında ele alınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Arz ederim. Hâkim Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu

TARAF 



Bu haber 1,734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,535 µs