kayyum şoku! | " /> kayyum şoku! | "/>

En Sıcak Konular

Saadet Partisi'nde kayyum şoku!

22 Eylül 2010 14:31 tsi
Saadet Partisi'nde kayyum şoku!
Mahkeme, Saadet Partisi'nin yönetimini kayyuma devretti.

Saadet Partisi yönetimi kayyuma devredildi. Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi, 11 Temmuz’da yapılan Saadet Partisi Kongresi’nde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle yönetimin kayyuma devredilmesine karar verdi.

Saadet Partisi(SP)’nin Olağanüstü Kongresi’nde Necmettin Erbakan ile Numan Kurtulmuş arasında yaşanan “liste” krizinin ardından parti yönetimi Erbakan taraftarlarının mahkemeye başvurması üzerine; mahkeme kararını açıkladı.

Karara göre; SP yönetimi kayyuma devredildi. Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi, Saadet Partisi'nde, Olağanüstü Kongre çağrısı yapmak üzere, Mustafa Kamalak, Hasan Bitmez ve Şerafettin Kılıç'ın görevlendirilmesine karar verdi.

Öte yandan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç, partinin mahkeme kararıyla kayyuma devri konusunda açıklama yapacak. Genel Başkan Numan Kurtulmuş'un yardımcılığını yürüten Malkoç, Necmettin Erbakan taraftarlarının mahkeme kararıyla kurultay kararı aldırmaları ile bundan sonraki süreçte Kurtulmuş ve ekibinin alacağı tavrını saat 15.30'da yapacağı basın toplantısında kamuoyu ile paylaşacak.

KONGRE SÜRECİ

SP'nin 11 Temmuz'daki olağanüstü kongresi, Genel Başkan Numan Kurtulmuş ile Milli Görüş hareketinin lideri Necmettin Erbakan arasında çekişmeye sahne olmuştu. Seçimi Kurtulmuş'un listesi kazanınca Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan ve kızı Elif Erbakan Altınöz yeni yönetimde yer alamadı. Fatih Erbakan, Kurtulmuş'u istifaya çağırırken, kongrenin yenilenmesini isteyen delegeler dilekçe toplamaya başlamıştı. Parti kurucularından ve Erbakan tarafında yer alan, Mustafa Kamalak ve kongre delegesi Hasan Bitmez, toplam 650 delegenin olağanüstü kongre talebini içeren dilekçelerini genel merkeze vermiş ardından bu dilekçeler bazı delegeler tarafından geri çekilmişti. Gelinen süreçte olağanüstü kongre için yeterli imza sayısı da tartışma konusu oldu. Konu hakkında Erbakan'ın kurmaylarından Şevket Kazan'ın, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'dan bilgi aldığı konusu da uzun süre tartışma konusu oldu.

Saadet Partisi'nde 11 Temmuz'da yapılan kurultayın ardından başlayan olağanüstü kongre tartışmalarında gelinen nokta “kayyum” la sonuçlandı. Başta Oğuzhan Asiltürk`ün ve 10`dan fazla kişinin Saadet Partisi kongresini mahkemeye taşıması sonrası parti genel merkezi mahkeme tarafından inceleme yapıldı.

Açılan davalarda Saadet Partisi yönetiminin hukuken geçerli olmadığı iddia edilerek partinin kayyuma devredilmesi ve kayyum tarafından yönetilmesi istendi. SP Olağanüstü Kongre sürecine dair Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen davaya ilişkin son duruşmasında çıkan karara göre, 11 Temmuz’da yapılan olağanüstü kongrenin geçersiz olduğu iddiaları haklı bulundu.

MAHKEME KARARI

Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi, Saadet Partisi'nde Olağanüstü Kongre çağrısı yapmak üzere, Mustafa Kamalak, Hasan Bitmez ve Şerafettin Kılıç'ın görevlendirilmesine karar verdi. Mahkeme, bu 3 üyenin açılış, kongre divan teşkili, tüzük ve program tadil komisyonları teşekkülü, tüzük ve program tadil komisyonlarının raporlarının okunması, genel başkan, genel idare kurulu asıl ve yedek üyelerinin, yüksek disiplin kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi gündemi ile Saadet Partisi Olağanüstü Kongresini çağırmakla görevlendirilmelerini kararlaştırdı.

SP’Lİ KORKUTATA: ERBAKANCILARLA CHP İŞBİRLİĞİ YAPTI

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyesi Hüsamettin Korkutata, SP’nin kayyuma devredilmesinde, Necmettin Erbakan yanlıları ile CHP’nin işbirliği yaptığını öne sürdü. Korkutata, Saadet Partisi'nin olağan Genel Kurul'unun iptali için açılan davada parti yönetiminin kayyuma devredilmesini büyük bir üzüntü ile karşıladıklarını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, milli görüş tarihiden ilk defa böyle bir şey olduğunu söyleyen Korkutata, “Bu mesele bir partinin kongre meselesi olmaktan da çıkmıştır” diye konuştu. Korkutata, Necmettin Erbakan grubunun SP için “bu bizim malımızdır” anlayışıyla hareket ettiklerini belirterek, CHP’yi de ‘Erbakancılarla’ işbirliği yapmakla suçladı.

Korkutata şöyle devam etti: “Bu çirkin bir iştir. Üstelik CHP’nin bununla ilgili bütün örnek kararlarını da dosyaya koymuşlar. Bu CHP ve eski arkadaşlarımızın işbirliği ile yapılmış bir harekettir. CHP’nin buna benzer bütün kararları dosyada, herhalde bu kararlar havadan uçup gitmedi ya oraya? Hakimi de etkilemişlerdir. Necmettin Erbakan’ın oğlu başta olmak üzere 5-6 arkadaşımız Genel İdare Kurulu’na girmedikleri için olaylar buraya gelmiştir. Başka kimse bize herhangi bir suçlama getiremez. Bu kişiler, ‘parti bizim saltanatımızıdır’ diye düşünmüşlerdir. Bu anti-demokratik bir harekettir. Bu bir dava değil, bu bir malı, mülkü savunmak demektir. Menfaat meselesidir bu. Mahkeme karar vermiştir, bundan sonra partimiz toplanacak, istişare edecek, ona göre karar verecektir.” Korkutata, yarın parti Genel İdare Kurulunun, öbür gün ise İl Başkanlarının toplanacağını belirterek, nasıl hareket edeceklerine karar alacaklarını kaydetti.

KAMALAK: 1 AY İÇİNDE OLAĞANÜSTÜ KONGRE YAPILACAK

Mustafa Kamalak, 1 ay içinde olağanüstü kongreye gitmeyi düşündüklerini söyledi. Saadet Partisi’nde 11 Temmuz’da yapılan Olağanüstü Kongre’de Numan Kurtulmuş, genel başkan seçilmişti.Erbakan yanlıları ise kongrede usülsüzlük yapıldığını savunmuştu.

BEKAROĞLU: HOCA AKP’YE Mİ HİZMET ETMEYE ÇALIŞIYOR?

Saadet Partisi'nin İstanbul Belediye Başkanı eski adayı Mehmet Bekaroğlu, parti yönetiminin kayyuma devredilmesini “Niçin böyle bir partiyi sabote ediyorlar, geriletiyorlar? Hoca bütün bunların farkında olarak mı yapıyor, çevresi mi yapıyor, bu kime hizmet ediyor, AK Parti’ye mi hizmet ediyor, başka birtakım güçlere mi hizmet ediyor, bunları anlamakta zorluk çekiyorum ve yazık oldu diyorum” sözleriyle değerlendirdi. Bekaroğlu, Saadet Partisi yönetiminin kayyuma devredilmesini NTV canlı yayınında değerlendirdi.

Genel Başkan Numan Kurtulmuş’un olağanüstü kongrede aday olmayacağını tahmin ettiğini belirten Bekaroğlu, kongreye itiraz eden partideki Necmettin Erbakan grubuna tepki gösterdi.

Erbakan ekibinin ne yapmaya çalıştığını anlayamadığını söyleyen Bekaroğlu, Kurtulmuş’un parti oylarını yüzde 5’in üzerine çıkardığını, partinin ilk seçimde barajı geçebilecek konumda olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Niçin böyle bir partiyi sabote ediyorlar, geriletiyorlar? Hoca bütün bunların farkında olarak mı yapıyor, çevresi mi yapıyor? Bu, kime hizmet ediyor, AK Parti’ye mi hizmet ediyor, başka birtakım güçlere mi hizmet ediyor, bunları anlamakta zorluk çekiyorum ve yazık oldu diyorum. Benim kanaatim Sayın Kurtulmuş bu kongrede aday olmaz. Hoca kendisi ya da bir başkasını şey yapar. Bir sürü parti var, bu şekilde partiler, küçük dernek-vakıf tarzında yoluna devam eder. Numan Kurtulmuş başka bir şey yapar mı yapmaz mı bunu tahmin etmem mümkün değil. Ama bu alanda bir siyasal boşluk oluşur, o da bir şekilde doldurulur. Kim doldurur, nasıl doldurur onu da zaman gösterir. Ama biliyorsunuz siyasette boşluklara yer yoktur. Bir şekilde doldurulur diye düşünüyorum.”

“DELEGE OYUNLARININ USTASI ÖNDER SAV’DAN TAKTİK ALDILAR”

Necmettin Erbakan grubunun kongre sonrası “delege avına çıktığını”, buna karşın Numan Kurtulmuş’un “delege oyunlarına” girmediğini ifade eden Bekaroğlu, Erbakan grubunu kastederek “Bunlar kalktılar Türkiye’de delege oyunlarının ustası Önder Sav’a gidip birtakım taktikler alarak partiyi buraya soktular. Bundan sonra burada ayrılır mı, bölünür mü, yeni bir şey olur mu bilmiyorum ama burada iş çığırından çıktı. Buradan bundan sonra kavga etmenin, dövüşmenin anlamı yok. Ne kadar bölünecek zaten, ne olacak. Onun için bırakmak lazım. ‘Buyur Hocam, sen kurdun, sen batır, helal olsun, senin olsun’ deyip bırakıp gitmek gerekiyor” diye konuştu.

ILICAK: ERBAKAN PARTİNİN ÖNÜNÜ KESİYOR

Gazeteci Nazlı Ilıcak da yaptığı değerlendirmede, "Erbakan'ın tavrını tasdik etmek mümkün değil. Erbakan'ın partide vesayeti devam ettirmeye çalışması partinin önünü kesmekten başka işe yaramaz. Eğer Erbakan bir tavır koysa, 'bırakalım' dese, bence bu gelişmeler ortaya çıkmazdı. Erbakan'a rağmen gelişmeler oluyor diyemem. Bölünme olursa büyük parça Kurtulmuş'tan yana tavır alır. Esas istikbal vaat eden bölüm Kurtulmuş'la hareket eden kişilerdir" dedi.



Bu haber 1,599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,411 µs