En Sıcak Konular

ABD yönetimini sallayacak kitap

22 Eylül 2010 13:39 tsi
ABD yönetimini sallayacak kitap Başkan Barack Obama’nın ulusal güvenlik ekibinin önemli isimlerinin Afganistan stratejisinin başarı ihtimali konusunda şüpheler taşıdığı ve 20 aydan fazla bir süre boyunca politikalar, şahıslar ve kendi alanlarını belirlemek için sürekli tartıştıkla

Bu tartışmalar gazeteci Bob Woodward’un yazdığı kitap “Obama’s Wars”da kamuoyuyla paylaşıldı. Woodward kitapta Obama’nın ordu tarafından köşeye sıkıştırıldığı şüphelerine karşın ülkedeki asker sayısını üç katına çıkardığı dönemde bile Afganistan savaşıyla ilgili bölünmeler yaşayan bir yönetim tablosu çiziliyor.

Kitapta Obama’nın Afganistan konusundaki üst düzey danışmanının ve bölge özel temsilcisinin stratejinin işe yaramayacağına inandığı anlatılıyor.

Kitaba göre Başkan Obama daha en baştan “Bu konuda kamuoyunun nezdinde sadece yıllık vadem var” dedi ve danışmanlarına büyük bir çatışmadan kaçınmaları konusunda baskı yaptı. Başkan bir görüşmede, “Ben bir çıkış stratejisi istiyorum” dedi.

"BÜTÜN PARTİYİ KAYBETMEK İSTEMİYORUM"

Öte yandan Obama özel olarak, Başkan Yardımcısı Joseph Biden’dan toplantılarda asker sayısının artırılmasına karşı çıkan alternatif stratejisi konusunda baskı yapmasını istedi. Bu teklifi düşünmeden reddeden başkan “Bütün Demokrat Parti’yi kaybetmek istemiyorum” diyerek bir çekilme takvimi hazırladı.

Ancak Biden, stratejinin başarıya ulaşması konusunda şüpheleri olan tek insan değil. Kitapta Obama’nın Afganistan danışmanı General Douglas Lute’un, Başkan’ın yaptığı değerlendirmenin aldığı kararla “uyuşmadığını” düşündüğü ifade ediliyor. Başkan’ın Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke ise söz konusu strateji için “işe yaramaz” dediği belirtiliyor.

Kitabın yazarı Woodward, uzun yıllar boyunca Washington Post’un muhabirliğini ve editörlüğünü yapmış hatta Watergate skandalını gün yüzüne çıkarmış deneyimli bir gazeteci. Woodward’a kitabın yazım sürecinde Beyaz Saray yetkililerine ve belgelerine kapsamlı bir erişim hakkı tanınmış. Hatta Woodward Obama’yla da bir röportaj yapmış.

New York Times’ın bir kopyasını ele geçirdiği kitap önümüzdeki hafta satışa sunulacak. Beyaz Saray’dan ise henüz bir yorum gelmedi.

"EN EGOİST PİSLİK", "POLİTBÜRO"

Kitapta bahsedilen iç çatışmaların bazıları daha önceden de kamuoyuyla paylaşılmıştı. Ancak Woodward’un çalışması yaşananların daha önce bilinenlere göre çok daha güçlü ve hararetli olduğu öne sürüyor ve yeni detayları ortaya çıkarıyor.

Örneğin, Biden, Holbrooke’u “Hayatımda tanıdığım en egoist pislik” olarak tanımlıyor. Birçok Beyaz Saray yetkilisi ulusal güvenlik danışmanlığı yapan emekli Deniz Piyade Generali James Jones için aşağılayıcı ifadeler kullanıyor. Öte yandan Jones da Başkan’ın danışmanlarını “su böcekleri” ya da “Politbüro” olarak tanımlıyor.

Kitaptaki bir başka çarpıcı ayrıntı Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen’ın yardımcısı General James Cartwright’ın arkasından iş çevirdiğini düşünürken, Cartwright’ın da Mullen’ı “savaşçı değil” diyerek göz ardı etmesi. Savunma Bakanı Robert Gates ise ulusal güvenlik danışmanı Jones’un yerine yardımcısı Thomas Donilon’un geçmesinin bir “felaket” olacağını düşünüyor.

KARZAİ MANİK-DEPRESİFMİŞ

Kitaba göre, bu yaz Afganistan’a komutan olarak atanana kadar ABD’nin Ortadoğu’daki bütün güçlerinin komutanı olan General David Petraeus, üst düzey bir Obama yönetimi yetkilisine, Obama’nın Başdanışmanı David Axelrod’la konuşmaktan hoşlanmadığını çünkü kendisinin tam bir “kamuoyu çığırtkanı” olduğunu söylüyor.

Dahası kitapta bir dönemin ulusal istihbarat direktörü olan Amiral Dennis Blair’in Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Rahm Emanuel’in ve terörle mücadele danışmanı John Brennan’la olan kavgalarına da yer veriliyor.

İç çatışmaların yanı sıra kitapta ABD’nin terörle sürekli mücadelesi hakkında bazı noktalar da gün ışığına çıkarılıyor. Bunun dışında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin manik-depresyon tedavisi gördüğüne yönelik istihbarat kayıtları ve kendisinin ruh halindeki değişikliklerin Obama yönetimi için sorun yarattığı yönünde detaylar da kitapta dikkat çekiyor.

Hürriyet



Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,856 µs