En Sıcak Konular

İsrail-Güney Kıbrıs: 'Elmas uç' operasyonu!

22 Eylül 2010 11:25 tsi
İsrail-Güney Kıbrıs: 'Elmas uç' operasyonu! İsrail ile durumumuz malum. Güney Kıbrıs ile de durumumuz malum. Karadeniz’de petrol aramaları, Samsun-Ceyhan, Ruslar, Hatay.. Hepsi malum. Yani ‘altımızda bir şey oluyor’. Bir de ‘altımızın altında’ birşeyler oluyor.

Karadeniz’in Chevron gibi büyük petrol firmalarının arama faaliyetlerine açılması, sürecin Akdeniz’le devam edecek olması, Boğazlar’a yönelik petrol taşıma kapasitelirinin Ankara tarafından ‘kısılması’, Samsun-Ceyhan hattına yönelik Türkiye ve Rusya işbirliği, Hatay, İskenderun denklemleri ve Bu düşey hattın ucunda İsrail-Türkiye ilişkilerinin gittikçe cepheleşen hali.

Öte yandan, sayılı gün içinde, sadece bir yıl içinde bitirilmesi (zaten bir kısmı geçip gitti bile) gereken (!) Kuzey Kıbrıs-Güney Kıbrıs, Türkiye-Yunanistan dengeleri ve genel anlamda Batı’nın baskısı.

Daha özet söylemek gerekirse Türkiye-günlük dertlerinin yanı sıra-şu sıralar iki kritik süreç götürüyor; biri Kıbrıs diğeri İsrail ilişkileri.

İşte tam bu noktaka İsrail ve Güney Kıbrıs’ın bir buluşma noktası “resmiyet” kazanmış bulunuyor. Resmi haber tekniği ile ifadesi şöyle, “Güney Kıbrıs ile İsrail Tapu ve Kadastro Daireleri arasında işbirliği memorandumu imzalandı.”

“Bu da ne” denebilir. Şöyle; İsrail ve Güney Kıbrıs, “arada kalan Akdeniz” bölgesinde petrol aramanın, “münhasır ekonomik bölgeler” yaratmanın yollarını kuruyor! (Anlaşma İsrail'de imza altına alındı ve bir çok teknik detay içeriyor. Ortak araştırmalar, akademik işbirlikleri, konferanslar, personel eğitimi, kısaca bir işbirliği memorandumu ne gerektiriyorsa onlar.)

Anımsanacağı gibi İsrail’in bol tartışmalı doğu Akdeniz bölgesinde çok yüksek miktarda petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip olduğu hayli zamandır, üstelik ciddi kurumlar tarafından zikrediliyor.

Bu ortaya çıktıktan sonra Akdeniz’deki hakimiyet oyunu da boyutlanmış duruma geldi. Oyunun temel ifadelerinden biri işte bu “münhasır ekonomik bölgeler”.

Her ülke bu bölgelerini korumaya, yaratmaya ve bölgeden daha çok pay kapmaya çalışıyor. Bu yüzden ağırlıklarını iyice bölgeye veriyor.  Kıbrıs ve doğal olarak İsrail bu ayarlamaların önemli eksenini oluşturuyor.

Tam da Kıbrıs görüşmeleri bir yıl içinde sonuca vardırılmaya çalışılırken. Tam da Türkiye ile İsrail’in arası bu kadar ekşiyken.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,342 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,217 µs