En Sıcak Konular

İngiliz Dış İstihbarat Servisi'nde bir ilk

22 Eylül 2010 11:00 tsi
İngiliz Dış İstihbarat Servisi'nde bir ilk İngiliz Dış İstihbarat Servisi MI6'in, ilk 40 yılını anlatan kitap piyasaya çıktı.

MI6: The History of the Secret Intelligence Service 1909-1949 (MI6: Gizli Haber Alma Servisi'nin Tarihi 1909-1949) adlı kitabın yazarı Profesör Keith Jeffery'e, servisin ilk 40 yılına ilişkin tüm arşivlerine erişim imkanı verilmişti.

Kuzey İrlanda'nın Belfast kentindeki Queen's Üniversitesi'nden Profesör Keith Jeffery, kendisine sunulan arşiv belgelerini tarihçiler açısından "Alaaddin'in Altın Mağarası" olarak nitelendirdi.

Keith Jeffery, çalışmalarına yönelik tek sınırlamanın, ülkesine ihanet eden bazı İngiliz ajanarının adlarının açıklanmaması olduğunu söyledi.
'Utandırma Operasyonu' da kitapta anlatılıyor

Jeffery'nin kitabı, MI6'in İkinci Dünya savaşı sonrası o dönem İngiliz mandası olan Filistin'e giden ve Yahudi mültecileri taşıyan gemileri sabote etmeye yönelik operasyonlarına yönelik bilgiler de içeriyor.

Kitapta, Operation Embarrass (Utandırma Operasyonu) ile Yahudilerin caydırılması için İtalya limanlarındaki bazı gemilerin MI6 ajanlarınca imha edildikleri belirtiliyor.

Kitapta anlatılan diğer olaylar arasında, MI6'ın 1930'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki aktif casusluk faaliyetleri ve İkinci Dünya Savaşı'nın dönüm noktalarından 1944'teki Normandiya Çıkarması öncesi suikastle öldürülebilecek bazı Nazi liderlerinin listesinin çıkarılması da var.

Ancak suikast planlarından, çok riskli oldukları ve kanlı isyanlara yol açabilecekleri gerekçesiyle vazgeçildiği aktarılıyor.

Yazar Profesör Keith Jeffery'e göre, özellikle ünlü James Bond filmlerinde yansıtılanın aksine MI6 ajanlarının "öldürme lisansı" da bulunmuyor.

Gerçek James Bondlar ise yazarın ifadesiyle, James Bond karakterinden "çok daha ilginç" kişiler.



Bu haber 856 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,148 µs