En Sıcak Konular

ABD ile açıktan ve GİZLİ, aktif işbirliği içersindeyiz

22 Eylül 2010 09:38 tsi
ABD ile açıktan ve GİZLİ, aktif işbirliği içersindeyiz "Nükleer meseleyi hafife almıyoruz. İran nükleer silah sahibi olursa güvenliği tehdit altına girecek ilk milletlerden biri oluruz. "

Cumhurbaşkanı Gül, ABD medyasına verdiği iki önemli demecin ilkinde “İran’a karşı yaptırımlar verimli değil. Bunlar İran halkında nefret ve düşmanlık yaratıyor” dedi, ardından ekledi: “İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı yetkililerine karşı şeffaf olmasını istiyoruz. Bölgemizi nükleer silahlardan arınmış görmek istiyoruz.”

Birleşmiş Milletler 65. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri için ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün başlayacak görüşmeler sırasında Genel Kurul’da yapacağı konuşmayı Associated Press ajansına verdiği röportajda özetledi.
İran ve İsrail’in nükleer programlarının tartışıldığı bir dönemde, Gül, “Bölgemizin nükleer silahlardan arındırılmasını istiyoruz. Bu meseleyi BM’de gündeme getirme niyetindeyim” dedi. AP, Gül’ün bu ifadesine ABD’nin muhtemelen karşı çıkacağını, çünkü Washington’ın İsrail’in nükleer programını tartışmaya açmak istemediğini belirtti.  Gül, İran konusunda da şu ifadeleri kullandı:
“Türk yetkililer İran’ın tamamen barışçı bir programa sahip olduğunu varsaymıyor. Fakat İran’ı elde delil olmaksızın atom bombası üretmeye çalışmakla da suçlayamayız. İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı yetkililerine karşı şeffaf olmasını istiyoruz. Bu meselenin barışçı ve diplomatik yolla çözülebileceği görüşündeyiz.”

Cumhurbaşkanı Gül, Wall Street Journal Gazetesi’ne verdiği röportajda da, İran’a karşı getirilen yaptırımları sorguladı. Gül özetle şu ifadeleri kullandı:

ABD ile açıktan ve gizli, aktif işbirliği
“İran’a karşı BM yaptırımlarına uyacağız. Fakat cezalandırıcı ekonomik önlemler verimli değil. Bunlar halk arasında nefret ve düşmanlığı körüklüyor. Buna karşın nükleer meseleyi hafife almıyoruz. İran nükleer silah sahibi olursa güvenliği tehdit altına girecek ilk milletlerden biri oluruz. Bunu engellemek için ABD ve diğerleriyle, açıktan ve gizli biçimde çok aktif bir işbirliği içindeyiz.”

Çağlayan: Ambargoyu deldirmiyoruz

Bu arada Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İran’ın Avrupa’daki faaliyetleri için Türk bankalarını paravan olarak kullandığı iddialarına yanıt verdi. NTV’ye konuşan Çağlayan, “Hiçbir firmamız, bankamız bu ambargonun delinmesiyle ilgili bir çaba sarf etmemiştir” dedi.

Eskiden olsa savaş çıkardı

İsrail’in kanlı Mavi Marmara baskınına da değinen Gül, “Eskiden böyle bir olay olsa savaş çıkardı. Ama günümüzde uluslararası hukuku dikkate almalıyız. Şimdi top İsrail’de. Hata kabul edilmeli, özür dilenmeli ve tazminat ödenmeli” dedi.

Peres: Koşullar yakışıksızdı

Cumhurbaşkanı Gül, New York’ta yarın Şimon Peres ile bir görüşme yapmasının  beklendiği yönünde basında çıkan haberlere değinirken, “böyle bir görüşmenin hiç planlanmadığını” söyledi. CNN televizyonu ise Peres’in bu konudaki şu ifadelerine yer verdi:

“Bana, her türlü yakışıksız koşul iletildi. Türkiye ile hala dostuz ama Türkiye tutumunu değiştirmiş olabilir. Biz durumu kötüleştirmek istemiyoruz. Fakat tamamen kabul edilemez bu önkoşullara (Mavi Marmara baskını konusunda özür dilenmesi ve tazminat ödenmesi) da teslim olamazdık.”

Hürriyet



Bu haber 737 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,565 µs