En Sıcak Konular

Bakterili et konusunun Burger King'le ilgisi yok

22 Eylül 2010 08:19 tsi
TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, Fasdat Gıda Genel Müdürü Celal Oktay ve TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici'nin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında "bakterili et"in tespit ve imha süreci hakkında basına bilgi verildi.

TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, konunun doğrudan Burger King'le ilgisi bulunmadığını, tedarikçi lojistik firmasıyla üretici firma arasındaki problemden kaynaklandığını belirtti. Öte yandan Kurdoğlu, gerek Fasdat Gıda, gerekse de Burger King'in uluslar arası standartlarda gıda güvenliği sistemlerini uyguladığını söyledi. Kurdoğlu, tedarikçilerinden BRC adı verilen ve tamamen tedarikçilerin gıda güvenliğine ve hijyen kurallarına uygun olarak üretim yaptığını belgeleyen sertifikaya sahip olmayan kurum ve kuruluşlardan ürün ve hizmet almadıklarını vurguladı.

Kurdoğlu, Burger King kalite sisteminin bu sertifikayı da yeterli bulmayıp uluslar arası standartlarda oluşturulmuş kalite güvence sisteminden geçirildiğini söyledi. Bu sistem sayesinde söz konusu bakterili etlerin daha restoranlarına girmeden tespit edildiğini vurgulayan Kurdoğlu, "Yapılan testler sonrasında etlerde bakteri tespit edilmesinin ardından hemen yasal mevzuata ve prosedürlerimize uygun süreç başlatıldı.

Süreç doğrultusunda söz konusu etlerle ilgili Tarım Bakanlığı İl Tarım Müdürlüğü'ne bilgi verildiğini anlatan Kurdoğlu, etleri bakanlığın yetkilendirdiği imha tesislerine teslim edip, ilgili evrakı da yine Bakanlık'a ilettiklerini söyledi. Kurdoğlu, imha ve sonrasındaki sürecin Bakanlık tarafından takip edildiğini, kendilerinin bu konuda herhangi bir ilgi ve sorumluluklarının bulunmadığını kaydetti.

Öte yandan, Tarım Bakanlığı'nın kendilerine olayla ilgili suç oluşturacak herhangi bir kusurlarının bulunmadığına dair resmi bir yazı ile bildirimde bulunduğunu belirtti.

Günlük kontroller yapılıyor

Olaya taraf olmamasına rağmen konuyla ilgili haberlerde adı geçen Burger King Türkiye'nin bağlı olduğu TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, "Öncelikle altını çizmek isterim ki söz konusu olay Burger King'le ilişkili değildir. Lojistik firması ile üretici firma arasındaki bir konudur" dedi.

Dikici şöyle devam etti:

"Burger King restoranlarında kullanılan tüm etler sevk, pişirme ve servis standartları sağlık ve hijyen açısından belirlenen yasal ve uluslararası gıda standartlarına % 100 uygun olarak hazırlanıyor. Restoranlara giren tüm etler, lojistik firmasının (-18/-23 ⁰C) ısılarındaki araçları ile sevk ediliyor. Sevkiyat araçları restorana geldiğinde, yöneticiler tarafından araç ve etlerin ısıları alınarak kaydediliyor, Etler teslimat sırasında son kullanım tarihleri, ambalajlama prosedürleri kontrol edilerek, soğuk zincir kırılmadan restoran depolarına taşınır. Restoran depoları da (-18/-23 ⁰C) derecelerinde olup, depo ısıları üzerlerinde ısı göstergelerine rağmen manuel olarak her gün en 3 defa ve her sevkiyat öncesinde termometre ile kontrol edilmektedir. BURGER KING, tüm gıda ürünleri için özel sıcaklık ve tutma süresi standartları belirlemiştir. Bu standartlar öğelerin sağlam ve en iyi kalitede olmasını sağlamak üzere tasarlanmıştır. Ayrıca restoranlarımızda kullanılan tüm pişmiş etlerin iç ısıları maksimum 3 saatte bir defa olmak üzere günde 5-6 kez kontrol edilmektedir. Bu kayıtlar minimum 3 yıl restoran arşivinde de saklanmaktadır."

Özel pişirme prosedürleri uygulanıyor

Caner Dikici Burger King'te pişirme prosedürlerinin de çiğ ette bulunması muhtemel olan tüm mikroorganizmaları öldürmek üzere dizayn edildiğini belirterek, tüm etlerin iç ısılarının 71-76⁰C olarak pişirildiğini kaydetti. Restoran zincirinde tüm çalışanların 'Gıda Güvenliği' ve 'hijyen' konusunda sertifikalı eğitime tabi tutulduklarını da söyleyen Dikici, "Restoranlarımızdaki tüm çalışanlar el yıkama prosedürlerine mutlak surette uymak zorunluluğunda olup, eller her 15 dakikada, min. 38 ⁰C su ile yıkanmaktadır" dedi.

Caner Dikici son olarak şunları söyledi: "BURGER KING, sadece etler için değil kullanmış olduğu tüm ürünler, ekipmanlar ve kimyasallar ile ürün gıda güvenliği, kalitesi ve hijyene son derece önem verir. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Burger King'de gönül rahatlığı ile tüm ürünlerimizi tüketmeye devam edebilirsiniz."

"Hakkımızda herhangi bir soruşturma, inceleme yok"

Oktay, son günlerde basında yer alan haberlerin aksine Fasdat Lojistik ile ilgili herhangi bir soruşturma kararı bulunmadığını, söz konusu durumu kendilerinin yaptıkları testlerle tespit ettiklerini vurguladı. Oktay, "Fasdat olarak söz konusu etlerdeki bakterileri sorumlu şirket anlayışımızla kendi yaptırdığımız testler sonucunda tespit ettik. Yansıtıldığı gibi herhangi bir yetkili makamın tespit ettiği bir durum değil. Konuyla ilgili daha sonra yaptığımız bildirimler sonucunda yapılan araştırmalarda da Fasdat Lojistik olarak suç unsuru taşıyan herhangi bir kusurumuzun bulunmadığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından bildirilmiştir. Konuyla ilgili dosya bakanlık nezdinde de kapatılmıştır. Hakkımızda herhangi bir soruşturma ve inceleme bulunmamaktadır."



Bu haber 1,033 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,545 µs