En Sıcak Konular

Bahçeli'nin erken seçim inadı

21 Eylül 2010 14:12 tsi
Bahçeli'nin erken seçim inadı “MHP’nin, bu yönüyle bir oy kaybına, büyük oranda, uğradığı kanaatinde değiliz,” diyen Bahçeli, MHP’nin konumunun ne olduğunu öğrenmek isteyenlere, ‘doğru veya yanlış yorumlarda bulunarak zihinleri bulandırmak’ yerine,

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara Sheraton Oteli'nde kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına, referandum sonrasında MHP’ye yönelik iddialardan dolayı, ‘bilgi kirliliğine son vermek’ üzere bir basın toplantısı düzenleme gereği duymuş oldukları bilgisini vererek başlayan Bahçeli, açıklamalarında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, referandum sonrası teşekkür ettiği çevreleri hatırlattı ve Ankara’da, ‘sınırlı sorumlu yapı kooperatifler’ bulunduğunu anımsattığı bir benzetmeyle, ana sermayesi, AKP’de bulunan SP, BBP, HAK-PAR, diğer partiler ve sivil toplum kuruluşları ile ‘sınırlı sorumlu’ bir AKP siyasi kooperatifi kurulduğunu kaydetti. Bu yönüyle, AKP’nin, 8 yıllık iktidarı döneminde ve ‘PKK açılımı’ diye tabir ettiği demokratik açılım çalışmalarında güven oyu aldığını söyleyen Bahçeli, “Bu güvenoyunu veren, SP’dir, BBP’dir, HAK-PAR’dır, HAK-İŞ’tir, Memur-Sen’dir, TOBB’dur,” diye konuştu. Bahçeli, MHP’de ‘taban kayması’ olduğu ile ilgili bir soruyu cevaplarken de “MHP’nin, bu yönüyle bir oy kaybına, büyük oranda, uğradığı kanaatinde değiliz,” dedi.
 
REFERANDUM SONRASI İDDİALAR
 
Konuşmasına, referandum sonrasında MHP’ye yönelik iddialardan dolayı, ‘bilgi kirliliğine son vermek’ üzere bir basın toplantısı düzenleme gereği duymuş oldukları bilgisini vererek başlayan Bahçeli, toplantının soru-cevap şeklinde olacağını söyledi ve “İsteyen arkadaş istediği soruları rahatlıkla sorabilmeli,” dedi.
 
“ÇOK YÖNLÜ BİR İNCELEME BAŞLATACAĞIZ”
 
Bahçeli, referandum sürecinde partice alınmış olan ‘Hayır’ kararına karşın MHP tabanında bir kayma olduğunu iddialarıyla ilgili bir soruyu cevaplarken, önümüzdeki Cumartesi günü, MYK ve İl Başkanları Toplantılarının yapılacağı ve referandum ve referandum sonrasında meydana gelen gelişmeler üzerinde çok yönlü bir inceleme başlatılacağı bilgisini verdi.
 
“MHP BİR LİNÇ KONUSUYLA KARŞI KARŞIYA BIRAKILMAK İSTENMİŞTİR”

 
MHP lideri, referandum sonuçlarının 21.30’da açıklanmasıyla ilgili seçim yasaklarına karşın Pazar günü 19.30’dan itibaren yorumlar yapılmaya başlandığını ve öncelikle MHP’nin, bir ‘linç’ konusuyla karşı karşıya bırakılmak istendiğini ileri sürdü. Bahçeli, söz konusu yorumların, hükümetin başlattığı ‘Demokratik Açılım’ toplantısına katılan gazetecilerden geldiğini kaydetti ve “Bu kişilerin hangi amaca yönelik bir değerlendirme içerisinde bulunduğunu düşünmemizde yarar vardır,” diye ekledi.
 
Başbakan Erdoğan’ın, referandumun, partiler için bir güven oylaması olmadığını söylediğini hatırlatan Bahçeli, bahsedilen yorumlarda bulunan kişilerle ilgili olarak şunları ekledi:
 
“SAYIN BAŞBAKANLA SIKI FIKI OLAN BU KİŞİLER…”

 
“Sayın Başbakanla çok sıkı fıkı olan bu kişilerin, hemen oy pusulası üzerinde, nerede MHP’nin yazıldığını görerek, böyle bir ‘Yüzde 42’nin içerisinde MHP ancak yüzde 6-7 civarındadır,’ diyerek bir hükme varmaları, gerçekten Türkiye açısından, basın ahlakı açısından büyük bir talihsizliktir.”
 
YSK’YA ÇAĞRIDA BULUNDU; “CİDDİ BİR ANALİZ İSTENİYORSA…”

 
Referandum sonrası değerlendirmelerin bilimsel olmadığını iddia eden Bahçeli, sonuçların çok ciddi bir analize tabi tutulması istendiği takdirde, YSK’ya bir çağrıda bulunacağını söyledi ve böyle bir durumda bu kurumun, çok kısa bir süre içerisinde, referandumun, köy ve mahalle esasına göre sonuçlarıyla, bir önceki genel seçim sonuçlarının karşılaştırma sonuçlarını açıklamasında yarar olacağını düşündüğünü belirtti.
 
“BÜYÜK ORANDA OY KAYBINA UĞRADIĞIMIZ KANAATİNDE DEĞİLİZ”
 
“MHP’nin, bu yönüyle bir oy kaybına, büyük oranda, uğradığı kanaatinde değiliz,” diyen Bahçeli, MHP’nin konumunun ne olduğunu öğrenmek isteyenlere, ‘doğru veya yanlış yorumlarda bulunarak zihinleri bulandırmak’ yerine, bir erken seçime gidilmesi çağrısında bulundu.
 
‘KARANLIK DÖNEM’
 
Türkiye’nin önünde bir ‘karanlık dönem’ bulunduğu savını tekrarlayan MHP lideri, “O sebepten dolayı, ülkeyi yönetmeye talip olanlar, ülkeyi yönetenler, ülkenin aydınlarının, çok daha dikkatli olmalarında yarar vardır,” diye uyarıda bulundu.
 
İLGİNÇ BENZETME

 
Başbakan Erdoğan’ın, referandum sonrası teşekkür ettiği çevreleri hatırlatan Bahçeli, Ankara’da, ‘sınırlı sorumlu yapı kooperatifler’ bulunduğunu hatırlattı ve ilginç bir benzetmede bulundu:
 
“AKP SİYASİ KOOPERATİFİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara Sheraton Oteli'nde kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi. Bahçeli, açıklamalarına, referandum sonrasında MHP’ye yönelik iddialardan dolayı, ‘bilgi kirliliğine son vermek’ üzere bir basın toplantısı düzenleme gereği duymuş olduklarını söyleyerek başladı. Toplantı boyunca basın mensuplarının sorularını yanıtlayan MHP lideri, "Referandum sürecinden sonra CHP'nin tabanı genişliyor, MHP'den CHP'ye büyük oy kayışları var. Bu konuda CHP Genel Başkanı’nın da bir açıklaması var. Neler düşünüyorsunuz?" şeklindeki bir soruyu yanıtlarken, “Yeni bir süreç başlamıştır. İki partili bir rejime gidilmesi için çalışma yapılıyor. Bir anlamda MHP'yi kurban etmeye çalışan bir anlayış var. Partimize karşı tasfiye hareketi var,” iddiasında bulundu.
 
“HAKLILIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI”
 
Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın referandum sonuçlarının açıklandığı gece yaptığı açıklamada, daha geniş anayasa değişikliği için TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'ya görev vermesinin düşündürücü olduğunu ve MHP'nin haklılığını ortaya çıkardığı kaydetti. "Gelişmeler karanlık bir döneme girdiğimizin işaretidir," diyen Bahçeli, referandum sürecinde de Hükümetin hazırlamış olduğu anayasa paketindeki 26 maddeden HSYK ve Anayasa Mahkemesindeki değişikliklere karşı çıktıklarını vurguladı.
 
MHP’DEN CHP’YE KAYMA İDDİALARI
 
MHP lideri, "Referandum sürecinden sonra CHP'nin tabanı genişliyor, MHP'den CHP'ye büyük oy kayışları var. Bu konuda CHP Genel Başkanı’nın da bir açıklaması var. Neler düşünüyorsunuz?" şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi:
 
"İKİ PARTİLİ BİR REJİME GİDİLMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR; PARTİMİZE KARŞI TASFİYE HAREKETİ VAR"
 
"Bir takım gazeteciler, köşe yazarları, MHP'ye karşı haksız bir tutum sergilediler. Referandum sonrasında MHP'nin oy oranlarını bir anda yüzde 10'un altında gösterme hevesleri var. Bu çok haksız ve yanlış bir propagandadır. Referandumda 'evet' ya da 'hayır' oyu almış partilerin amblemi var mıdır? Aldıkları oy oranları var mıdır? Bunu sormak istiyorum. Yeni bir süreç başlamıştır. İki partili bir rejime gidilmesi için çalışma yapılıyor. Bir anlamda MHP'yi kurban etmeye çalışan bir anlayış var. Partimize karşı tasfiye hareketi var. Bunu Milliyetçi Hareket Partililer ve ülkücüler görecektir. Türk milleti görecektir. Önümüzdeki seçimler çok daha farklı sonuçlanacaktır. Geçmişte de bu gibi uygulamalar olmuştur. 12 Eylül sonrasında da Türkiye'de siyasi rejimin yeniden yapılandırılması için bir sürü organizasyon yapılmış ama hiçbiri amacına ulaşamamıştır. Türk milleti, gerekli hassasiyeti, doğru kararı verme bilincindedir."
 
Bir gazetecinin, "Referandum sürecinde 'evet' çıkması halinde Başbakan Erdoğan'ı tutmanın imkansız olacağını söylemiştiniz. Bu söyleminizin arkasında mısınız?" sorusu üzerine Bahçeli, şunları dile getirdi:
 
"BAŞBAKAN ERDOĞAN 12 EYLÜLDEN SONRA UÇMAYA BAŞLAMIŞTIR"
 
"Başbakan Erdoğan, 12 Eylülden sonra uçmaya başlamıştır. Yakalamak çok zordur. Bunu çok daha iyi göreceğiz. İlk cümlesi Başkanlık sistemiyle başlamıştır. Başkanlık sistemi tartışmalarıyla nabız yokluyorlar. Geçmiş dönemlerde de bu böyle oldu. AKP bir gerilim stratejisi uyguluyor. Kutuplaşmalara ayırıyor. Bir konu ortaya atıyor, ondan sonra o ortamı dinliyor, eğer halkı ikna edebileceğini anlıyorsa o tartışmanın içine giriyor. Yok ikna edemiyorsa kendini çekiyor. Şimdi yapılan şey budur. Ama şuurlu bir şey varsa o da PKK açılımı karşısında gerçekten tutarlı bir siyaset takip eden MHP'nin direncinden kurtulmak istiyor ya da MHP'nin iktidara geldiğinde alacağı sorumluluktan korkuyor."
 
CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN ‘BAŞKANLIK’ YORUMU
 
"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlık sistemine yönelik açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki bir soruyu da yanıtlayan MHP lideri, şunları söyledi:
 
“YORUMLAMALARI, TÜRKİYE’YE DÖNDÜKTEN SONRA YAPMASINDA YARAR VAR”
 
"Artık gelenek haline gelmiş yorumlamaları Türkiye'ye döndükten sonra daha açık bir şekilde yapmasında yarar var. Başkanlık sisteminin seçim dönemlerinde sultanlığa kayış arasındaki ilişkiyi ciddiye almadığı konusunda mı yorumlamak lazım yoksa başkanlık sisteminin yarın sultanlık olarak algılanmasından mı bir endişesi var. Biraz daha açmasını beklemek lazım."
 
KURULMUŞTUR”
 
“Şimdi bu aşamada, sınırlı sorumlu siyasi kooperatifler kendisini gösterdi. Bunun öncülüğü, ana sermayesi, AKP’de bulunan SP, BBP, HAK-PAR, diğer partiler ve sivil toplum kuruluşları ile sınırlı sorumlu AKP siyasi kooperatifi kurulmuş oldu, teşekkülün özü budur.”
 
“AKP, PKK AÇILIMI ÇALIŞMALARINA GÜVENOYU ALMIŞTIR”
 
Bu yönüyle, AKP’nin, 8 yıllık iktidarı döneminde ve ‘PKK açılımı’ diye tabir ettiği demokratik açılım çalışmalarında güven oyu aldığını söyleyen Bahçeli, “Bu güvenoyunu veren, SP’dir, BBP’dir, HAK-PAR’dır, HAK-İŞ’tir, Memur-Sen’dir, TOBB’dur,” diye konuştu.

Milliyet



Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,565 µs