En Sıcak Konular

Hristofyas: Türkiye bizi sınasa şaşıracak

21 Eylül 2010 11:17 tsi
Hristofyas: Türkiye bizi sınasa şaşıracak Hristofyas, çözüme hazır olmadığını iddia ederek "Keşke hazır olsa, bizi sınasa. O zaman şaşıracak" dedi.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Türkiye'nin yıl sonuna kadar Kıbrıs sorununun çözümüne hazır olmadığını iddia ederek, "Keşke hazır olsa, bizi sınasa. O zaman şaşıracak" ifadelerini kullandı.

BM Genel Kurulu çalışmalarına katılmak için New York'a giden Hristofyas, Yunan gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türk tarafının mülkiyetle ilgili önerilerinin yeni bir çıkmaz yaratabileceğini" de savundu.

Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas, "Kıbrıs Türk toplumundaki değişiklik, karşımıza, Türkiye ile sıkı temas ve işbirliği içerisinde öneriler sunan ve çıkmazları ortadan kaldırmayacağı kesin tezlerde ısrar eden bir lider çıkardı" dedi.

Hristofyas, şöyle devam etti:
"Yeni bir çıkmaza sürükleneceğimizden çok korkuyorum. Uluslararası camiada ilgi gören çok yaratıcı önerimiz ne Türkiye'den, ne de (KKTC Cumhurbaşkanı Derviş) Eroğlu'ndan olumlu karşılık gördü. Türkiye yetkilileri sıklıkla Kıbrıs sorununu yıl sonuna kadar çözmeye hazır olduklarını söylüyorlar, ancak hazır olmadıklarını üzülerek gözlemliyorum. Türkiye keşke haz ır olsa, bizi sınasa, o zaman şaşıracak..."

Çözümün, BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve Doruk Anlaşmalarına dayanması, ayrıca, KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la uzlaştıkları, "tek devlet, tek egemenlik, tek vatandaşlık, tek uluslararası temsiliyet ve ekonomisi, kurumları, halkı birleşmiş bir federal devlet" zemininde olması gerektiğini kaydeden Hristofyas, "Maalesef, bu tür hedeflerden oldukça uzak olduğumuzu üzülerek gözlemliyorum" dedi.

Hristofyas, Kıbrıs sorununun toprak düzenlemeleri yönünün mülkiyetle ve Türkiye kökenli KKTC vatandaşları konusuyla birleştirilmesi taleplerinin reddedildiğini de söyleyerek, şöyle devam etti:
"Aslında bu, bizi hiçbir noktaya götürmez. Muhatabınızdan, hangi toprağın Kıbrıs Rum idaresi altına gireceğini bilmeden mülkiyette iyi niyet olarak tabir ettiğiniz hareketlerde bulunmasını isteyemezsiniz. Annan Planı'ndakinden çok daha fazla toprağın geri verilmesini ve daha çok göçmenin mü lküne ulaşabilmesini hedefliyoruz..."

Rum tarafının serbest dolaşım, serbest yerleşim, mülk edinme ve yatırım faaliyetinde bulunulmasından yana olduğunu da ifade eden Hristofyas, "Kısa bir geçiş dönemi olabilir, ancak AB üyesi bir ülkede yabancılar bu özgürl ükleri kullanırken, Kıbrıslıların bu hakları kullanmada kısıtlanmaları mümkün değil. Bu müzakerelerde savunduğum ana tezlerdendir" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yapacağı görüşmeye de değinen Hrsitofyas, durumla ilgili ortak bir değerlendirme yapmaya ve daha ileri adımların neler olacağını görmeye çalışacaklarını söyledi.

Hristofyas, "Türkiye'nin bu aşamada taviz vermeye hazır olmadığını Say ın Downer;e (BM Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer) sürekli tekrarladım. Aynı şeyi Ban'a da ileteceğim. Türkiye'nin şu anda karşı karşıya bulunduğu sorunlarını aşabilmesini diliyorum. Halk oylaması sorununu aştı ancak Kürtlerle sorunları var, İsrail;le ilişkilerinde kriz var, ülkede yapılacak genel seçimlerle ilgili sorunu var" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile "doğrudan irtibata geçmeye çabalayacağını" ifade eden Hristofyas, şunları söyledi:
"Türk liderliğiyle doğrudan irtibata geçmeye çalışacağım, çünkü Kıbrıs sorununun çözülüp çözülmeyeceğine o karar verecek. Şu ana kadar Türk liderler (doğrudan irtibatı) ısrarla reddediyorlar, çünkü 'Kıbrıs Cumhuriyetini' tanımayı reddediyorlar. Her halükarda ısrar edeceğim. Yollar fazla değil. Kıbrıslı Tü rk liderle doğrudan müzakereler elbette devam edecek. Ancak vizyonumuzu Türk liderliğine anlatmayı çok istiyorum. Bana göre vizyonumuz, uygulanması halinde Türkiye'nin de çıkarına olacak bir vizyondur. Elbette, Kıbrıs üzerinde yayılmacılık emellerini sürdürmezse. O zaman durum çok farklı olacak."
Hristofyas, "Kıbrıs sorununun iç yönlerinin çözüm anahtarının Türkiye'nin elinde olduğunu" iddia ederek, şunları ekledi:
"Sayın Eroğlu'nu asla küçümsemiyorum ama kendisiyle müzakere ederken, aslında kendisi olmadan Türkiye ile müzakere ettiğim gibi güçlü bir inancım var. Bu nedenle, Türk liderlerle görüşüp durumu görmek ve bizim tez ve görüşlerimizi onlara anlatmak istiyorum."


Kaynak: Ajanslar

 



Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,253 µs