En Sıcak Konular

Maret'ten hastalıklı olduğu belirtilen etlerle ilgili açıklama

20 Eylül 2010 23:01 tsi
Tat Konserve Sanayii A.Ş, etlerde bakteri ve virüs iddialarıyla ilgili olarak, ''Tüm analiz raporları şirkette yıllardır mevcuttur. Bu şekilde teslim edilen hamburger patelerinde bakteri yoktur, olmamıştır'' açıklaması yaptı.

Tat Konserve Sanayii A.Ş. Maret İşletmesi'nden yapılan yazılı açıklamada, şirketin üretim sürecinde ve ürünlerinde sağlığa aykırı hiçbir sorun bulunmadığı, ISO ve BRC belgelerine sahip, HACCP ve gıda güvenliği sistemlerinin büyük bir titizlikle uygulandığı Maret'in, 25 yıldır girdiği her denetimden tam not alarak çıktığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''İki gündür medyada yer alan kamuoyunu yanıltıcı ve infiale sürükleyici bilgi kirliliğini herkes gibi hayretle izlemekteyiz. Kurum olarak kendimize ve yaptığımız işe güvenimiz tam olduğundan bugüne kadar tartışmalara taraf olmadık. Ancak gelinen noktada yılardır güvene dayalı bir ilişkimiz olan tüketicimizi ve siz değerli basın mensuplarını aydınlatabilmek amacıyla bir açıklama yapmayı gerekli görüyoruz.

Maret tesislerinde Burger King için üretilen hamburger pateleri, her parti için listeria ve salmonella tetkiki de dahil olmak üzere, her türlü laboratuvar analizi yapılıp sonuçları temiz çıktıktan sonra tesis kapısında Burger King tedarikçisi Fasdat şirketine teslim edilmektedir. Tüm analiz raporları şirkette yıllardır mevcuttur. Bu şekilde teslim edilen hamburger patelerinde bakteri yoktur, olmamıştır.

Bu teslimattan sonra tedarik zincirinde (nakliye depolama, müşteriye sunma) oluşabilecek aksaklıklar, bozukluklar nedeniyle bu malların kontamine olmasından Maret İşletmesi sorumlu değildir.

Kaldı ki, habere konu olan vaka da Burger King, ürün tedarikçisi olarak da birden fazla firmayı kullanmaktadır.

Bu firmalardan bir tanesinin malında aylar öncesinde kontaminasyon tespit edilmiştir.

Söz konusu bakteriler, ortamdan kolaylıkla bulaşabilmekte ve sağlam malları da kontamine edebilmektedir. Burger King için üretilen hamburger patelerinin, kendi istekleri doğrultusunda, aynı tip (her üretici için) karton kolilerde, herhangi bir koruma bariyerini haiz olmayacak şekilde paketlendiği ve tüm üreticilerin mallarının aynı ortamda Fasdat tarafından depolandığı göz önünde bulundurulur ise bu bulaşmanın daha da kolay olacağı anlaşılır. Dana dilimli jambon ürününde de yapılan analizin pozitif olduğu söylenmektedir. Bu ürün yüksek ısıda işlem görmektedir. Bahsi geçen bakterinin bu sıcaklıkta teknik ve bilimsel olarak yaşamasına imkan yoktur. Bu da kontaminasyonun daha sonra oluştuğuna dair bir gösterge olarak kabul edilebilir.''

Ürünlerinin kontrolleri altında bulunduğu her aşamasından sorumlu oldukları, teslim ettikleri her üretimden örnek alarak analiz yapılıp ve ancak parametrelere uygun oldukları tespit edildikten sonra teslim edildiği belirtilen açıklamada, raporların hem kendilerinde saklanmakta hem de müşteriye ibraz edilmekte olduğu vurgulandı.

Açıklamada, devamla şöyle denildi:

''Gazetelerde çıkan haberlerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı;nın test amacıyla numune aldığı kuruluşun Maret işletmeleri olmadığını hatırlatmak isteriz.

Kontamine olduğu söylenen ve bakteri bulunan hamburger patelerinin hiçbiri Maret İşletmesi'nden alınmamıştır. Yapıldığı söylenen paralel kontrol da yine bu tedarikçinin deposunda bulunan mallardan numune almak suretiyle yapılmıştır.

Tesislerimiz muntazaman gerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı gerekse yabancı denetleme şirketleri tarafından periyodik olarak kontrol edilmektedir. Bu kontrollerde risk analizleri yapılmakta, buna göre gerekli önleyici tedbirler alınmaktadır. Dünyadaki gelişmeler yakından takip edilmektedir. Bu sayede 25 yıldır birçok çeşit et ürününü sağlıklı bir şekilde halkımıza sunmaktayız. Markamız ve Koç Grubu şirketi olmamız sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. Tesislerimizin her an denetime açık olduğunun da bilinmesini arzu ederiz.

Kanaatimiz odur ki, halk sağlığını etkileme ihtimali olan bu nevi bir olay ile karşılaşıldığı zaman tedarik zincirin her safhasının yetkili merciler tarafından denetleme yapılıp, problemin kaynağının tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin acilen alınması hususundaki prosedürlerin net ve hazır olması faydalı olacaktır.

Türkiye;de besideki hayvandan depodaki mamule kadar izlenebilirliğin olduğu yegane tesisin bu işin içerisine anlamsız ve haksız bir şekilde çekilmesi çabaları üzücü ve vahimdir.

Maret olarak, nedeni olmadığımız halde haksız yorumlarla ilişkilendirilerek, itham edildiğimiz bu olay hakkında, bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak ve tüketicinin endişelerini gidermek amacıyla bu açıklamayı yapma gereği duyuyoruz.''
 



Bu haber 841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,889 µs