En Sıcak Konular

"Milliyetçiliği ön planda tutan CHP geride kaldı"

20 Eylül 2010 21:34 tsi
Alman Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) davetlisi olarak Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile görüştü.

Partinin Willy-Brandt Genel Merkez binasında bir araya gelen Kılıçdaroğlu ve Gabriel, yaklaşık 1 saatlik görüşme sonrası basın karşısına çıktı. Gabriel, "Kılıçdaroğlu'nun CHP'sini istiyorum." dedi. Brüksel'den sonra Berlin'de Sosyal Demokratlardan destek isteyen Kılıçdaroğlu'na moral verdi.

CHP -SPD ilişkilerinde yeni bir sayfa açtıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Geleceğe umutla bakıyoruz. Güzel bir işbirliğimiz olacak eminim. Sayın genel başkan Türkiye'ye de gelecek. Kendisini genel merkezimizde görmekten son derece memnun olacağız." dedi. SPD'nin eskiden beri Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklediğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Genel başkan görüşmede görüşlerinin aynı şekilde sürdüğünü ifade etti. Biz AB'ye girmekteki kararlılığımızı dile getirdik ve bu konudaki görüşlerimizi aktardık. AB ile görüşmelerde belirli bir tıkanma var. Bu tıkanmanın açılması için de hükümet nezdinde girişimlerde bulunacağımızı ifade ettik."

Gabriel'e Türkiye'deki referandum konusunda ayrıntılı bilgi verdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'de 48 gazetecinin gözaltında olduğunu, ayrıca bir köşe yazarının referandumdan hemen sonra işten atıldığını anlattığı aktardı.

CHP'deki değişiklikleri memnuniyetle takip ettiklerini belirten Gabriel ise şunları söyledi: "CHP içindeki bazı tartışmalar daha önce bizleri şüpheye sevk ediyordu. Bu, Türkiye'deki siyasi tartışmalardan ve Avrupa'nın bu tartışmalara bakış açısının farklı olmasından kaynaklandı. Daha önce milliyetçiliği ön planda tutan bir CHP ile karşı karşıyaydık. Ancak bu geçmişte kaldı. Yeni bir işbirliği için bugün iyi bir başlangıç yaptığımıza inanıyorum." Kılıçdaroğlu'nun CHP'sini istediğini belirten Gabriel, şöyle devam etti: "CHP'yi AB'ye açılmakta kararlı olan bir partner olarak görüyoruz. Demokrasi eksikliğinin giderilmesi, din özgürlüğü ve Kıbrıs sorununun çözümü konusunda çabaları var."

Türkiye'den gelen göçmenlerin yurdunun Almanya olması gerektiği konusunda CHP lideriyle görüş birliği içinde olduklarını ifade eden Gabriel, "Tabii ki Türkiye ile olan kültürel bağlarını kesmemeleri gerekiyor, ancak siyasi yönelimleri Türkiye'ye değil, Almanya'ya dönük olmalı. Türkiye'den gelen bazı politikacıların burada bazı şüphelere yol açtığını biliyorsunuz. İlişkilerimizde yeni bir sayfa açtığımıza inanıyorum ve Türkiye'ye Ekim ayı sonunda yapacağım ziyarete seviniyorum." diye konuştu.

Türkiye'de bir gazetecinin işten atılması konusunda ise Gabriel, "Bu bahsettiğiniz konu doğal olarak AB yolunda büyük bir engel, çünkü Almanya da AB içinde düşünce özgürlüğü olmasını ister. Sansür olmamalı ve bir gazeteci sadece düşüncelerini yazdığı için görevden alınmamalı." dedi. SPD lideri, konuyla ilgili yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı için tam bir değerlenme yapamayacağını söyledi.

CHP'den anayasa değişikliği ile ilgili bilgiler edindiğini belirten Gabriel, referandum sırasında Almanların ve diğer Avrupalıların bakışının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin etkisinin azaltılması üzerine yoğunlaşmış olduğunu kaydetti. Gabriel, "Ancak Türkiye'den gelen misafirim, referandum ile diğer bazı önemli konuların da bağlantılı olduğunu söyledi. Bu konuları burada düşünmemiştik, ancak bence haklı olarak bu konularda sorunlar gördüğünü söyledi." dedi. Gabriel ayrıca çifte vatandaşlığı desteklediğinin altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Almanya birçok insanın memleketi haline geldi. Bence burada yaşayıp Türkiye'ye yönelmek hiç bir taraf için fayda sağlamayacaktır."

Kılıçdaroğlu ve Gabriel arasındaki görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Gülsüm Bilgehan, SPD Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Dilek Kolat ve eski AP Üyesi Vural Öger de katıldı.

Kılıçdaroğlu, yarın Yeşiller Partisi'nin Federal Meclis üyeleri Ekin Deligöz ve Memet Kılıç'ın da katılacağı toplantıda partinin eş başkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir ile bir araya gelecek. Daha sonra basın toplantısı düzenleyecek olan CHP heyeti, Sol Parti Eş Başkanı Klaus Ernst ile görüştükten sonra aynı gün Türkiye'ye dönecek.

(CİHAN)



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,584 µs