En Sıcak Konular

Anayasa değişikliği geçiş için ilk adım

20 Eylül 2010 18:29 tsi
Anayasa değişikliği geçiş için ilk adım Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, anayasa değişikliği paketinin kabul edilmesiyle ilgili ortaya atılan iddiaların ve bir takım endişelerin anlamsız olduğunu söyledi.

Prof. Özbudun, mevcut değişikliğin, vesayetçi demokrasiden normal bir demokrasiye geçiş için de ilk adım olduğunu ifade etti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi'nin 2010-2011 eğitim-öğretim yılının ilk dersini vermek üzerine Samsun'a gelen Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, konuşmasında, anayasa değişikliği ve koparılan siyasi gürültünün temel sebepleri hakkındaki tespitlerini anlattı.

Türkiye'nin anayasa probleminin köklerinin, aşırı hürriyetçi bir anayasa olan 1961 Anayasası'nın 1982 Anayasası'yla değiştirilip, aşırı otoriter ve devletçi bir sistemin gelmesine dayandığını hatırlatan Prof. Özbudun, 1982 Anayasası'nın anti demokratik ve gayri temsili yöntemlerle yapılmış ve topluma dayatılmış bir anayasa olduğunu ifade etti.

Anayasa değişikliğinin, bu manada olumlu ve başarılı neticelerinin görüleceğine inandığını ifade eden Özbudun, "Anayasa değişikliği paketini esas itibariyle olumlu buluyorum. Paketi demokratik yönden gelişme olarak görüyorum. Mühim olan buradan sonra nereye gideceğimizdir. Umarım herkes gerekli dersleri çıkarmıştır. Daha geniş uzlaşmaya dayanan, daha demokratik bir anayasanın yolu açılmıştır. Ben değişikliğin yeni anayasa arayışını kolaylaştıracağı kanaatindeyim. Birçoklarının zorlaştıracağı iddiasına katılmıyorum. Önümüzdeki aylar bu çabanın ne kadar başarılı olacağını gösterecektir. Hepimiz şu an bekle ve gör durumundayız." dedi.

Muhalefet çevrelerinin iddia ettiği gibi hükümetin yargıyı siyasallaştıracağı, kendisine yandaş yargı oluşturacağı yönündeki endişelere katılmadığının altını çizen Prof. Özbudun, "Ben öyle bir endişe duymuyorum. Burada 'hayır' cephesinin daha çok AK Parti'ye güvensizlik oyu verme saikiyle hareket ettiğini düşünüyorum. Gerçek anlamında bir endişenin oluşundan çok, şu veya bu AK Parti iktidarına muhalif olanların 'hayır' oyu verdiği kanısındayım. Objektif ve bilimsel kriterlerle incelendiğinde, paketin hiçbir maddesinin iddia edildiği gibi otoriter bir kurma yolunda bir adım olduğu söylenemez. Anayasa değişikliği ile vesayetçi demokrasiden normal bir demokrasiye geçiş için ilk adım atılmıştır. Ama bu yeterli ve ideal değildir. Geniş tabanlı bir uzlaşı ile yeni anayasa hazırlanmalıdır." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin içinde bulunduğu tüm sorunların kökünde, siyasi bölünmenin yattığına dikkat çeken Prof. Dr. Ergun Özbudun, makul noktada buluşulması halinde yeni anayasaya ilişkin metinlerin teknik formül kısmının 2-3 günde halledilebileceğini bildirdi. Ülkede din ve vicdan özgürlüğüne dair büyük hak mahrumiyetlerinin yaşandığını ve anayasal çerçevede insan hakları ihlalleri yapıldığını söyleyen Prof. Özbudun, "Din-devlet ilişkileri, geniş çerçevede ele alınıp kalıcı olarak çözüme kavuşturulmalıdır. Bütün toplumun temel sorunu olan din ve vicdan hürriyeti getirilmedir. Sivil-askeri otorite ilişkisi konsensüs ile kesinleştirilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, başkanlık sistemine teknik ve pratik nedenlerden dolayı karşı çıktığını da sözlerine ekledi.

(CİHAN)



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,299 µs