En Sıcak Konular

Yılmaz: Rakamlar Türkiye’nin krizden çıktığının işaretidir

20 Eylül 2010 17:45 tsi
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye ekonomisi ile ilgili sevindiren haberi verdi...

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10.3 büyüyerek kriz öncesi düzeyine geri döndüğünü söyledi, “Rakamlar, Türkiye’nin krizden çıktığının işaretidir” dedi.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Dünya Gazetesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Para Politikaları’ konulu konferansa katıldı. Para Politikası Kurulu üyelerinin de katıldığı konferansta konuşan Durmuş Yılmaz, ekonominin kriz öncesi seviyesinin üzerine çıktığını belirterek, “Nominal olarak bu kriz, ikinci çeyrek itibariyle ekonomimiz, kriz öncesi seviyesinin üzerine çıkmıştır. Ancak şemalandırıldığında görüldüğü üzere 100 olan endeks rakamı şu anda 99.3’dür. Kısmi bir fark söz konusudur. Bu rakamlar, Türkiye’nin krizden çıktığının işaretidir” dedi.
Fiyat istikrarının tüketilen mobilya, çorap, gömlek olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
“Refah bunlarla ortaya çıkar. Dolayısıyla fiyat istikrarının içerisinde bütün bunlar var. İstihdam da var, büyüme de var, ihracat da var, her şey var. Tarlayı ne kadar ekime hazır ederseniz o kadar fazla ürün alırsınız. Merkez Bankası’nın da yaptığı budur. Tarlayı nadas etmek, ekime hazırlamak ve sizin daha iyi bir ürün almanız için bir ortam hazırlamaktır. Küresel krizdeki 2009’un ortalarında başlayan toparlanma 2010’un ilk yarısında devam etti. Yılın ikinci yarısında bozulan risk göstergeleri gelişmiş ülkelerdeki iktisadi verilere göre beklentilerin daha iyi gelmesi sonucunda bir miktar toparlamıştır. Küresel ekonomideki toparlanma sinyallerine rağmen gelişmiş ülkelerin bankacılık sistemlerine ilişkin yüksek işsizlik oranlarıyla kamu maliyesine ilişkin belirsizlikler risk iştahını azaltmaktadır. Dış taleplere bakacak olursak küresel ekonomideki toparlanmaya ilişkin belirsizlikler Türkiye’yi olumsuz etkileme riski taşıyor. İhracatımızın önemli bir kısmını AB gibi krizden göreli olarak en fazla etkilenen ülkelere yapıyor olmamız ve ihraç ürünlerimizin küresel ekonominin bölgesel hareketlere duyarlı olması kriz süresince Türkiye’nin krizden dış ticaret kanalıyla etkilenmesine neden oluyor.”
Yılmaz, Türkiye’nin 2010 yılında dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer aldığını, bu performansını 2011’de de devam ettirmesinin beklendiğini kaydetti. Yılmaz, Türkiye’nin GSYH’sının yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10.3 ile kriz öncesi düzeyine geri döndüğünü ifade etti. Yılmaz, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetin yılın ikinci çeyreğindeki güçlü büyümenin ardından daha önemli bir toparlanma eğilimine girdiğini gösterdiğini de belirtti.

Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,295 µs