En Sıcak Konular

Evren'in yargılanması için suç duyurusu

20 Eylül 2010 17:19 tsi
İşkence gören 12 devrimciden Antalya'nın Manavgat ilçesinde, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası işkence gören 12 devrimci solcu vatandaş, darbeyi yapan Kenan Evren'in yargılanması için cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Manavgat Adliyesi Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçeyi, 12 solcu adına Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) eski Manavgat İlçe Başkanı Mehmet Tarakçı verdi. Mehmet Tarakçı, 12 Eylül'de işkence görenlerin anısına suç duyusunu arkadaşları Ali Çetin, Ali Asar, Mehmet Sunkur, Ramazan Salcan, Ali Rıza Alparslan, Mustafa Asıl, Deniz Öcan, Eşref Güven, Hıdır Bayındır, Hıdır Aygören ve Erbakan Tağ'la yaptıklarını söyledi.

Savcılığa suç duyurusu sonrası Ali Çetin, Hızır Bayındır ve 12 Eylül 1980 askeri darbesinde İskenderun F Tipi Cezaevi'nde gördüğü işkenceden ötürü sol gözünü kaybeden Ali Rıza Alpaslan ortak basın açıklamasında bulundu. Askeri darbe sonrası 3,5 yıl Metris Cezaevi'nde bir insana yapılmayacak çok ağır işkence gördüğünü belirten Ali Çetin; ilerici, aydın, demokrat ve devrimci biri olarak 12 Eylül 1980 askeri darbesini yapan Kenan Evren ve cunta ekibinin yargılanması için suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

Ali Çetin, "12 Eylül askeri darbesinde 650 bin insan sorguya alınarak mağdur edildi. 3,5 ay Metris Cezaevi'nde işkence gördüm. Cuntanın yaptığı darbe sonrası tutuklanan 50 kişi idam edildi. Yüzlerce kişi cezaevlerinde yapılan işkenceler sonrası can verdi. Darbeciler, Metris'te bana işkence yaparken 83 yaşındaki babama Manavgat'ta işkence yapıldı. Referandum yapıldı, anayasa değişikliği halk oylaması onaylandı. 12 Eylül'ün sorumlularına cezai ve hukuki dokunulmazlık sağlayan geçici 15. madde kalktı." diye konuştu.

Çetin; darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak ve cinsel saldırıda bulunmak suçlarından ötürü, darbenin mimarı Kenan Evren ve ekibine suç duyusunda bulunduklarını kaydetti.

Darbe sonrası iskenderun Demik Çelik Fabrikası'ndan alınarak, gözleri kapalı 90 gün kesintisiz ikence gördüğünü belirten Ali Rıza Alpaslan, sol gözünü, yapılan işkencelerde kaybettiğini ifade etti.

Alpaslan, sağ gözününde de işkencelere bağlı olarak görme kaybı oluştuğunu belirtti.

Kendisini sosyalist ve demokrat olarak tanımlayan Alpaslan, ülkedeki militarist yapının kısmen de olsa 12 Eylül 2010 referandumunda kırıldığını kaydetti. Alpaslan, şöyle dedi:

"İşkence sonrası sol gözümü kaybettiğimden ötürü muzdarip değilim. İnsanların kardeşliği ve eşitçe paylaşım yolunda gözümün kaybolmasının hiç önemi yok. Fakat 12 Eylül askeri darbesini yapan 5'li çeteye 30 yıldır dokunulmuyordu. Hesap sorulmuyordu. Referandumla birlikte dokunulmazlığı sağlayan geçici 15. madde kalktı. Kenan Evren'i yargılayacak cesur yargıçlar arıyoruz."

(CİHAN)



Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,574 µs