En Sıcak Konular

Rus bakan uyardı: Yüz milyonlar tehdit altında

20 Eylül 2010 16:05 tsi
Rus bakan uyardı: Yüz milyonlar tehdit altında Sıcak yaz mevsimleri ve yangınlarla yorucu bir kış geçiren Rusya, şimdi de kutuplardan eriyen buzulların baskın tehlikesini tartışıyor. Rusya Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu'ya göre, hava sıcaklıklarında yaşanan artış durdurulamazsa en az 800 milyon k

Moskova'da düzenlenen ve iki gün sürecek Arktik Forum öncesi basına açıklamada bulunan Şoygu, "İklim değişikleri ve küresel ısınma durdurulamazsa, en az 800 milyon kişinin yaşamı sona erebilir" uyarısı yaptı.

22-23 Eylül tarihlerinde yapılacak foruma 15 ülkeden sivil toplum örgütleri, akademisyenler, siyasetçiler ve çevre örgütlerinden 400'den fazla katılımcının yer alacağı bilgisini veren Şoygu, "Arktik bölgesinde işbirliği ve uluslararası güvenlik konuları öncelik." dedi.

Rusya'nın kutuplarda silahlanma gibi bir planı olmadığına da dikkat çeken Rusya Dışişleri Bakanı temsilcisi Anton Vasilev de, Rusya'nın bölgede denizcilik işletmelerinin güvenli bir şekilde sürdürülmesinden yana olduğunu söyledi.

BUZULLARDA ERİME DURDURULAMIYOR

Rusya meteoroloji servisinden geçen hafta yapılan açıklamaya göre Kuzey Kutbu son üç yılda 600 bin kilometre kare küçüldü. Rusya Meteoroloji Servisi Başkanı Aleksander Frolov verdiği bilgide, "Kuzey Kutbu arktik buzul alan 2007'den bu yana 600 bin kilometre kare küçülerek 4,8 milyon kilometre kareye düştü" ifadelerini kullanmıştı.

Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan Frolov, "Arktik bölgenin özellikle batı bölümleri hala çok sıcak. Hala buzullar erimeye devam ediyor..." uyarısında bulunmuştu. Frolov, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda kutup bölgesinde önümüzdeki 30-40 yıl içinde buzul kalmayacağını iddia etmişti.

Şubat ayında bölgede incelemelerde bulunan Kanada Manitoba Üniversitesi bilim adamlarından David Barber, buzullarda erimenin karamsar hesaplamaların çok çok ötesinde olduğunu, bunun sonucunda neler yaşanabileceğinin öngörülmesi gerektiğini hatırlatmıştı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) iklim uzmanı Jay Zwally, "Erime bu hızla sürerse Kuzey Buz Denizi, beklentilerden çok daha yakın bir dönemde, 2012 yazı sonunda buzdan tamamen arınmış hale gelebilir" uyarısında bulunmuştu.

(CİHAN)



Bu haber 1,172 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,754 µs