En Sıcak Konular

'Başbakan samimi ise destek veririz'

20 Eylül 2010 15:46 tsi
'Başbakan samimi ise destek veririz' CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya Türk Toplumu (TGD) tarafından Berlin'deki Ritz Carlton Hotel'de onuruna verilen akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, "Başbakan referandum sonrası konuşmasındaki samimiyetini sürdürürse biz anayasa yapmaya kat

Kemal Kılıçdaroğlu,YÖK'ün kaldırılması, milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması, Atatürk'ün vasiyetinin eski konumuna getirilmesi, bakanların yargılanması gibi bazı konuların yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, 12 Eylül anayasasının 85 maddesinin değiştirildiğini, devlet güvenlik mahkemelerinin ve idamların kaldırıldığını, pek çok düzenlemenin yapıldığını, hak ve özgürlüklerin genişletildiğini, Güneydoğu'da yaşanan sorunun da samimiyet ile çözülmesi için çaba harcadıklarını bildirerek, "Bölgede bir sorun olduğunu her zaman söyledik. Bunu kamuoyuna bir raporla açıklayan bir partiyiz. Anadil yasağı varken bu yasağın kaldırılmasıyla ilgili ilk kanun teklifini veren partiyiz. Biz çağdaş anlamda sosyal demokrat bir partiyiz. Biz 1989 raporunun son satırına kadar arkasındayız. Bu partimizin bir raporudur. Bu raporun zaten büyük bir kısmı hayata geçti. Biz şimdi yeni bir çalışma başlattık. Bölgeyi gezeceğiz. Biz tavrımızda samimiyiz. Sorunun çözülmesini istiyoruz."

BAŞBAKAN SAMİMİYSE ANAYASA YAPMAYA DESTEK VERİRİZ

Kılıçdaroğlu anayasanın hazırlanması konusunda destek vermeye hazır olduklarının altını çizerek "Sayın Başbakan referandum sonrası konuşmasındaki samimiyetini sürdürürse biz anayasa yapmaya katkı vereceğiz. İktidar demokrasiyi genişletmeye hazırsa biz dünden hazırız" dedi.

Kılıçdaroğlu YÖK'ün kaldırılması, milletvekilliği dokunulmazlığının sınırlandırılması, Atatürk'ün vasiyetinin eski konumuna getirilmesi, 12 Eylül ürünü olan Bakanların yargılanmasıyla ilgili anayasa hükmünün düzenlenmesi gibi hususların yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Eğer başbakan referandum sonunda yaptığı konuşmadaki samimiyetini sürdürürse, biz daha çağdaş, evrensel değerleri kapsayan yeni bir anayasa yapmaya katkı vereceğiz. Birşeyler yapılabilmesi için iktidar kanadının demokrasiyi genişletmeye hazır olması gerekir. İktidar kanadı bunu hazırsa biz dünden hazırız." dedi.

Seçim barajının çok yüksek olmasını örnek gösteren CHP genel başkanı, barajın çok yüksek olduğunu, seçimde %47 oy alan iktidarın %65 le mecliste temsil edildiğini ve aradaki farkın başka bir milli iradenin gaspı olduğunu, bunun da 12 eylül ürünü olan siyasi partiler yasasının neticesi olduğunu belirtti.

CHP iktidarında ekonomide neler yapacağını anlatacağı raporlar hazırlattıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, bu raporları ve partilerinin yeni ekonomi politikasını önümüzdeki aylarda gazetecilere, sanayici ve işadamlarına anlatacağını kaydetti.

AB ÜLKELERİNDEKİ SOSYAL DEMOKRATLARLA İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Kılıçdaroğlu, Avrupadaki sosyal demokrat partilerle çok iyi ilişkiler kurmak istediklerini söyleyerek sözlerini sürdürdü. Dertlerini onlara anlatmak, çözümleri onlarla ortak bulmak, Türkiye'yi daha demokratik hale getirmek, hak ve özgürlükleri genişletmek amacında olduklarını belirten CHP genel başkanı, bu doğrultuda AB deki sosyal demokrat partilerin desteğini istediklerinin altını çizdi.

Yemeğin ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, gelen bir soru üzerine “Size samimi olarak söyleyeyim Türkiye'de siyasi partilerde demokrasi yok çünkü siyasi partiler kanunu buna müsaade etmiyor. Peki 12 eylülün izlerini siliyoruz, darbeye karşıyız diyenler hiç bundan bahsediyorlar mı, bahsetmiyorlar. Halka dediler ki biz 12 eylül anayasasını değiştiriyoruz, darbecileri yargılayacağız. Göreceğiz bakalım ne değişti" ifadesini kulandı.

CHP'nin statükocu, AB karşıtı gibi algılanmasının sadece bir önyargı olduğunu da söyleyen Kılıçdaroğlu, aslında statükocu olmadıklarını bu izlenimin belli çevreler tarafından yaratıldığını ama bu önyargıları kırmaya da kararlı olduklarını kaydetti.

AB TÜRKİYE YE ÇİFTE STANDART UYGULUYOR

Avrupa Birliği ile ilgili sözleşmeyi 1960 larda ilk CHP genel başkanı İsmet İnönü'nün imzaladığının altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, İnönü'nün de kendilerinin de bunu bir çağdaşlaşma projesi olarak gördüklerini söyledi. AB ye kızgınlıklarının Türkiye'ye çifte standart uygulanmasından kaynaklandığını belirten CHP genel başkanı, “Biz batı uygarlığının bir parçası olmak istiyoruz, dolayısıyla geleceği de burada görüyoruz. AB yetkililerine şunları da söylüyoruz Türkiye dinamik bir ülke, müthiş bir genç kuşak geliyor. Siz gerçekten Avrupa Birliğini dünya çapında söz sahibi bir kuruluş haline getirmek istiyorsanız, Ortadoğuyu ve Kafkasları görmek istiyorsanız, Türkiye üzerinden demokrasiyi insan haklarını bir model olarak İslam dünyasına göstermek istiyorsanız Türkiye'den vazgeçemezsinizö dedi.

Türkiye'nin AB ye girişinin batıda iç politika malzemesi yapılmasının da kendilerini rahatsız ettiğini de belirten Kılıçdaroğlu, Almanya ve Fransa'nın buna tipik bir örnek olduğunu kaydetti. Bu iki ülke liderine de Brüksel'de seslendiğini söyleyen CHP genel başkanı Türkiye'ye haksızlık yapıldığını vurguladı.

Avrupa'da Erdoğan'ın demokrat gibi algılandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Önemli olan boy değil soydur diyen adam kim? Söz de demokrat. Hangi demokrasiden söz ediyorsunuz. Eğer bu kişi demokrat olarak batı dünyası tarafından algılanıyorsa o zaman batının değer yargılarını biz sorgularızö şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, Avrupadaki sosyal demokrat partilerle çok iyi ilişkiler kurmak istediklerini söyleyerek sözlerini sürdürdü. Dertlerini onlara anlatmak, çözümleri onlarla ortak bulmak, Türkiye'yi daha demokratik hale getirmek, hak ve özgürlükleri genişletmek amacında olduklarını belirten CHP genel başkanı, bu doğrultuda AB deki sosyal demokrat partilerin desteğini istediklerinin altını çizdi.



Bu haber 812 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,851 µs