En Sıcak Konular

Almanya'da öğrenciler etnik kökene göre...

20 Eylül 2010 15:19 tsi
İki dilli eğitim veren 'Avrupa ilkokulları' gibi örnek uygulamalarla öğrencilerin köken ve kültürüne verilen değer konusunda adından söz ettiren Almanya'nın Köln kentinde okullara nazar değdi.

Gemeinschaftsgrundschule Bergsteigerstrasse ilkokulunun bir yıldan beri Türkçe derslerini kaldırmasından sonra Köln'ün Deutz semtinde bulunan Gemeinschaftsgrundschule Gotenring ilkokulunda öğrencilerin "Alman - Göçmen" şeklinde ayrıştırılarak bu düzene göre iki ayrı sınıfa konuldukları iddia ediliyor. Okula yeni başlayan başta Türkler olmak üzere göçmen kökenli öğrencilerin velileri, çocukları ve kendilerini ayrımcılığa uğramış hissediyor.

Söz konusu okulda öğrencisi olan veliler şimdi, birinci sınıflar için 1A ve 1B şeklinde iki sınıfı olan okulda Alman kökenlilerin 1A'ya, göçmen kökenlilerin 1B'ye konulmasının kasti mi, yoksa tesadüfi mi olduğunu tartışıyor. 31 Ağustos'ta eğitim dönemine başlayan okulda konuyla ilgili tartışmalar son günlerde iyice yoğunlaştı.

Köln ve çevresinde etkin bir gazete olarak bilinen Express gazetesi de konuyu gündeme taşıdı. Gazete, okulun başlangıç tarihi olan 31 Ağustos'tan önce yeni kayıtların kabulünde ek kriterler uyguladığını bildirdi. Buna göre, kardeş öğrenciler, okul yolu, erkek-kız dengesi ve farklı anadiller arasında dengeli bir ilişki için kriterler konmuş. Daha sonra ise öğrenciler 17 öğrenci 1A sınıfına, 16 öğrenci 1B sınıfına bölünmüş. Şimdi ise veliler 1A sınıfında sadece Alman kökenli öğrencilerin, 1B sınıfına sadece göçmen kökenli öğrencilerin gönderilerek böyle bir ayrımın yapıldığını savunuyor. Diğer yandan göçmen kökenli olup Alman pasaportuna sahip öğrencilerin ise her iki sınıfa bölüştürüldüğü bildiriliyor.

Adını açıklamak istemeyen bir veli, "1B sınıfındaki isimler okunduğu zaman, bu sınıftakilerin sadece göçmen kökenlilerden oluştuğu hemen anlaşılıyordu. Bu hepimiz için büyük bir şoktu. Sonda diğer sınıfta da sadece Alman isimleri taşıyan öğrenciler olduğunu gördük." dedi.

Çocukları 1B sınıfına giden ebeveynler kendilerini ayrımcılığa uğramış hissediyor. Bir baba, "Bütün Almanya Thilo Sarrazin'in tezlerini tartışıyor. Ama bizim çocuklarımız Alman çocuklardan ayrıştırılıyor. Daha nasıl uyum sağlayabilirler? Aslında bu okul harika bir okul. Öğretmenimiz de süper. Ama bu sınıflandırmayı kimse anlamıyor." ifadelerini kullandı.

Okulun müdiresi Silke Schröder Wohlert ise okulda etnik kökene dayalı bir sınıflandırma olmadığını savunuyor. Müdire Schröder-Wohlert, "B sınıfında da 12 çocuğun Alman pasaportu var. A sınıfında ise beş göçmen kökenli çocuk var. Hiç bir şekilde çocuklar milliyetlerine göre sınıflandırılmış, bölünmüş değildir. Bu sınıflandırma kuralların, tüzüğün gereği olarak, ona uygun şekilde yapılmıştır." diye konuştu.

(CİHAN)



Bu haber 836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,162 µs