iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

'Çok gizli' dosyadaki Türkiye uyarısı!

20 Eylül 2010 13:55 tsi
'Çok gizli' dosyadaki Türkiye uyarısı! Irak'lı yetkilinin "çok gizli dosyası" nasıl bir çatışma senaryosu öngörüyor? Türkiye'nin senaryodaki yeri ise hayli dikkat çekici! iyibilgi özel

Washington'da yer alan haber ajansı AHN'nin, 18 Eylül günü internet sitesinde, ismi verilmeyen yüksek mevkideki bir Iraklı bürokratın kaleme aldığı, üzerinde "çok gizli" ibaresi olduğu iddia edilen bir dökümanın haberi yayınlandı. AHN'nin muhabiri tarafından ele geçirildiği iddia edilen bu dökümanda, Türkiye ve ABD'yi ilgilendiren çok önemli iddialar bulunuyor.

İddialar şöyle:

1) PKK'nın tekrar silahlı saldırılarını başlatması, Irak için kötü sonuçlar doğurur.

2) Hakkari'de 16 Eylül günü gerçekleştirilen mayınlı saldırının arkasından PKK'nın rolü ne kadar "büyük" çıkarsa, Türk ordusunun, buna vereceği karşılık da o derece çok güçlü olacaktır.

3) Kuzey Irak'ta büyük çaplı bir kara harekatı bile söz konusu olabilir. Böyle bir durumda Irak'ın sınırlarına, dolayısıyla toprak bütünlüğüne henüz hakim olamadığı gibi bir mesaj çıkacaktır ki, o zaman İran, Irak konusunda daha da cesaretlenebilir.

4) İran dışında çatışmadan fayda sağlayacak başka ufak gruplar da, Irak içersindeki şiddete dayalı saldırılarını arttırabilirler.

Kısaca, Hakkari'deki bombalı saldırı, Türk ordusunun karşılık vermesine sebep olabilir, bu da Irak'ın toprak güvenliği konusunda "tetikte bekleyen" güçleri bir anda cesaretlendirebilir, demeye getiriyor Iraklı üst düzey bir yetkiliye ait olduğu iddia edilen "çok gizli" belge. Yani bu belgeye göre birileri, Türkiye'yi, Kuzey Irak'a sokmaya çalışıyor!

Belgenin sonunda ise, Başbakan R. T. Erdoğan'ın PKK konusundaki duruşu "kişisel" olarak eleştirilmiş. Şöyle bir iddiada bulunmuş Iraklı yetkili,  yazısında:

"Yanlış politikaların sunağında, bir fırsat harcanıyor. Olacaklardan sadece ve sadece Başbakan sorumlu olacaktır."

Bu haber eğer doğruysa, 16 Eylül'de yakılan fitilin ucu, sadece Türkiye'ye değil, Irak ve ABD'ye de uzanıyor. İşler yukarıdaki senaryoya uygun şekilde önlenemez bir çatışmaya doğru gitseydi, uluslararası medyada, dökülecek kandan "sadece ve sadece Başbakan'ı" sorumlu tutan gazete haberleri yayınlanabilirdi.

Çatışma Kuzey Irak'a yayılırsa, yalnızca Başbakan Erdoğan değil,  ABD Başkanı Obama da eleştiri oklarının hedefine konulacaktı.

Keza Irak'tan ABD'nin çıkışını olabildiğince "başarılı" göstermeye çalışan Washington, K. Irak'ın karışmasından dolayı önemli bir karizma kaybı yaşayacaktı.

Geçen haftaki yazımızı hatırlayın. Derin stratejik değişiklik yolda diye uyarmıştık. Bundan sonra liderlerin karizmalarına oynayacaklar demiştik. "Oyunu kişiselleştirecekler" öngörüsünde bulunmuştuk. (Bkz: Derin stratejik değişiklik başladı ) Hem Başbakan Erdoğan'ın, hem de ABD Başkanı Obama'nın zor duruma düşmesinden kimler fayda sağlar? Bu sorunun cevabı çok önemli.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 3,370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,110 µs