En Sıcak Konular

İzmir'de 8 bin 200 yıllık mühür bulundu

20 Eylül 2010 12:54 tsi
İzmir’in en eski yerleşim alanlarından olan Yeşilova Höyüğü’ndeki kazılarda 8 bin 200 yıllık bir mühür bulunduğu, mührün o dönemde yaşayanlardan yöneticilik yapan birine ait olduğu bildirildi.

Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Zafer Derin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yeşilova Höyüğü’nde yürütülen kazıların, İzmir’in en eski tarihine ışık tuttuğunu, kazılar sayesinde İzmir’de yerleşik hayatın 8 bin 500 yıllık geçmişi olduğunun kanıtlanmasından sonra önemli bir tarihi eser daha ortaya çıkarıldığını söyledi.

Bornova Belediyesinin destek verdiği kazılarda çıkarılan 8 bin 200 yıllık mührün, Anadolu’da kullanılan en eski mühürlerden biri olduğunu belirten Derin, şu bilgiyi verdi: "Mühür yaklaşık MÖ 6 bin 200 yıllarına ait. O tarihte bu bölgede yöneticilik yapmış önemli birinin mührü olduğu anlaşılıyor. Boğa şeklindeki bu mühür, aynı zamanda Anadolu’da bulunan en eski birkaç mühür arasında yer alıyor.

Bu yönüyle de çok kıymetli bir tarihi eser. 2005 yılında başlayan kazılardan bugüne kadar birçok önemli bulguları açığa çıkardık. İzmir’in ilk yerleşimcileri kimlerdir sorusunun cevabı, burada her gün değişiyor. Tarımda, hayvancılıkta ileri bir uygarlığa sahip olduklarını öğreniyoruz. İlk etapta 25-30 bin metrekare olarak düşünüyorduk kazılacak olan alanı. Sonrasında bu alan 100 bin metrekareyi aştı. Bugüne kadar müzeye 700 kadar eser verdik. Her yıl 150 eser veriyoruz.

Burası hem turizm açısından hem de bilimsel açıdan önemli bir bölge."

-"BORNOVA, UYGARLIKLARIN BEŞİĞİ OLDUĞUNU GÖSTERDİ"-

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır da Yeşilova’daki kazıların 8 bin 500 yıl önce Bornova’da yaşamın var olduğu, Bornova’nın uygarlıklar beşiği olduğunu gösterdiğini belirtti.

Yeşilova Höyüğü’nde bulunan her türlü eseri canlandırmak adına bu alanın yan tarafında bir proje hayata geçirdiklerini, bu alanda insanların geçmiş dönemlerde burada nasıl yaşadıklarının, canlandırmayla gösterileceğini belirten Sındır, şunları kaydetti: "Bu alanın yanını üçüncü derece arkeolojik sit alanı olarak işaretlettik. Bu alan için mimari proje yarışması yaptık. Jüri şu an gelen projeleri değerlendiriyor. Buradan çıkacak projeyle kazı alanının hemen yanında sergi ve eğitim merkezi projesini hayata geçireceğiz. Burada dünyaya örnek olacak bir yapı olacak. Hedefimiz, İzmir’in ve Bornova’nın tarihini yaşayarak öğretmektir. Buradan çıkan eserleri müze ortamında sergiliyoruz. O binada eğitimler, seminerler verilecek. İnsanlığın o zamandan bu zamana kadar geçen yaşamlarını tüm halkımızla paylaşacağız. Bu sayede uluslararası cazibe merkezi oluşturacağız. Bornova’da Homeros’un yaşaması, Levantenlerin varlığı tarihsel plan çerçevesinde Bornova’yı cazibe merkezi haline getirecek."



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,665 µs