En Sıcak Konular

Moskova Belediye Başkanı Lujkov hedefte

20 Eylül 2010 12:43 tsi
Rusya Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski, Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'un çıktığı bir haftalık Avusturya tatilinden ülkesine geri dönmeyeceğini öne sürdü. Jirinovski, Lujkov'un tatilini kaçış olarak değerlendirdi. Vladimir Jirinov

Son haftalarda Rus basını, özellikle ulusal televizyonlar yoğun şekilde Lujkov'a karşı muhalif yayınlar yürütüyor. NTV kanalının yayınladığı 'Mesele Şapkada' belgeseli ile başlayan yayınlara, diğer Rus kanalları da yer veriyor. Yayınlarda, 1992 yılından bu yana belediye başkanı görevini yürüten Lujkov'un, Moskova'nın en güzel yerlerini yakınlarına peşkeş dağıttığı iddia ediliyor. Ayrıca Lujkov'un eşi Elena Baturi'nanın bir çok inşaat ihalesini kolay aldığı illeri sürülüyor.

Uzmanlar kampanyanın Lujkov'un görevinden alınmadan önce kamuoyunu hazırlamak için başlatıldığı ve inisiyatifin Kremlin'den geldiğini belirtti. Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan hükümete yakın bir kaynak ise startı Putin'in verdiğini iddia etti.

Medyada yoğun eleştirilere tabii tutulan Lujkov, sonuna kadar görevinde kalacağını ifade ediyor. Lujkov'un 'görevde kalacağım' demesinin ardından Kommersant'ta çıkan bir haberde Kremlin'den ismi açıklanmayan bir kaynak tepkisini şöyle dile getirdi: 'Hatırlatmak isteriz ki bu tür kararlar Kremlin'de ele alınır'.

Belediye Başkanı'na yönelik bir haftadır devam eden muhalif yayınların ardından Lujkov ve eşi geçtiğimiz Cuma günü Avusturya'ya bir haftalık tatile çıktı. Lujkov'un medyadaki tepkilerden dolayı yorulduğunu ve dinlenmek için tatile ayrıldığını belirtirken, Liberal Demokrat Parti lideri Jirinovski tatili 'kaçış' olarak değerlendirdi. Jirinovski, Lujkov'un tatilden dönmeyeceğini öne sürerek, hükümetin kendisine 'sağlık sorunları gerekçesiyle görevinden alındınız' şeklinde faks göndereceğini iddia etti. Jirinovski Lujkov'un tatilden dönmesi halinde ise kendisini davaların beklediğini ekledi.

Moskova Belediye Basın Danışmanı Sergey Tsoy ise iddiaların asılsız ve saçma olduğunu belirterek Başkanın zamanında döneceğini ve görevine devam edeceğini söyledi. Rusya Parlamentosu'nda çoğunluğa sahip olan Birleşik Rusya'nın da üyesi olan Lujkov'un partili meslektaşları kendisine destek veriyor. Partililer Lujkov'un sorunsuz şekilde tatilden döneceğini ve görevine devam edeceğini belirtiyor.

Lujkov, REN TV'ye verdiği demeçte kendisine karşı başlatılan kampanyayı bağımsız siyaset yürütmesinden kaynaklandığını açıkladı. Kendisi ile ilgili Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Başbakan Putin'in arasını bozmak istediği şeklindeki iddiaların yalan olduğunu anlatan Lujkov, böyle bir şey yapmak istemediğini ve tam tersine devletin daha da güçlenmesi için çabaladığını kaydetti. Görevinden ayrılmak istemediğini ifade eden Lujkov, "Ben yaptığım hizmetleri görüyorum. Meydanı boş bırakıp kaçanlardan değilim." şeklinde konuştu.

(CİHAN)



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,320 µs