iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

SABAH: Amiral gemisi olabilir mi?

20 Eylül 2010 11:27 tsi
SABAH: Amiral gemisi olabilir mi? Daha değil. Aslında.. Biraz daha zaman var. Aslında.. Başkası da olabilir! Aslında.. ‘Eski’ Amiral gemisi hâla yüzüyor! iyibilgi Ankara

Hürriyet ve Sabah gazeteleri arasındaki rekabet bugünün işi değil kuşkusuz. Uzun yıllara dayanan bir geçmişi var. Ancak "günümüze özel" rekabetin bir parçası da sanırız ‘ideolojik’ bir parçanın bütüne eklenmiş olması. Bu da iki gazete arasındaki ipleri zaman zaman geriyor.

Ancak konumuz tam bu değil. Sabah Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak bugünkü yazısını şu cümlelerle bitirdi; “Bu ‘Yeni merkez medya’nın lokomotifi veya basın jargonuyla "Amiral gemisi" ise hiç kuşkusuz Sabah Gazetesi olacak. Olmak üzere.”

Lokomotif belki ve şartları farklı! Ama medyadaki anlamıyla Amiral gemisi? Daha değil ve ‘olmak üzere” de değil! Çünkü o, siyasi duruş üzerinden yapılan değerlendirmeye tam oturmayabilir. Aslında Şafak’ın “merkez medya”dan anladığı üzerinde de tartışma açılmalı.. Zira pek netleştiremediği seziliyor.

Fakat “amiral gemisi” söylemi “Hürriyet’in yerine biz” demektir aslında ve bunun kriterleri farklı olabilir!

Örneğin; Sabah yayın yönetimi Hürriyet yazı işlerinden daha iyi gazetecilik “gördüğünü” düşünüyor mu?. Dikkat ederseniz “yaptığını” demedik.

Çünkü Sabah’ın kendini daha iyi hissetmesinin nedeni kimi muhabir ve yazı işleri çalışanlarının iyi, atlatma ve özel haberler çıkarmaları. Ve bu haberlerin Hürriyet tarafından sıkça yakalanamaması.

Peki bu önemli mi? Hem de nasıl! Fakat bu yazı işlerinin “gazetecilik görüşü tamam" demek manasına gelmiyor. Sabah yönetiminin yanıldığı nokta burası. Kaldı ki, “hükümete yakın olduğu için özel haberler geliyor” iddialarına fazla prim vermiyoruz. Çünkü gazetecilik işi bu, mazeret istemez!

Öte yandan, yani muhabir kadro iyi haberler çıkarırken, Sabah’ın “siyasi duruşu”ndan beslenen kadrolarının yaptıkları işler gazetecilik tekniği ve estetiği açısından sakil duruyor.

Hürriyet de ise Ertuğrul Özkök gibi-sevilsin sevilmesin-yüksek bilgi birikimi olan bir yönetici görevinden ayrılmış dahi olsa, sağlam bakışa sahip bir yazı işleri yerinde duruyor. İşte bu hepsinden önemli!

Ayrıca şu soru da önemli; Sabah’la aynı hedefe kitlenen ama uygun konjonktür arayan başka gazeteler de mevcut. Tıpkı HaberTürk gibi.

Kısaca; evet Sabah eskisine kıyasla daha iyi gazetecilik işleri çıkarıyor. Özel haber konusunda iyileşiyor. Fakat yazı işleri oyunculuğu daha çok geliştirilmeli, ama belgesel yazı-dizilerinin üstüne çok gidilmemeli! Gibi...

Yani Şafak biraz daha bekleyecek. Bu süreyi önündekine bakarak geçirirken arkasına da zaman zaman bakmalı.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,902 µs