En Sıcak Konular

Eski savcı hukuk savaşını kazandı

20 Eylül 2010 11:00 tsi
Eski savcı hukuk savaşını kazandı Eski Savcı Sacit Kayasu, 10 yıl önce "12 Eylül" askerî darbesinin mimarı "Kenan Evren" hakkında iddianame hazırladığı için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten ihraç edildi.

Kayasu, mesleğine yeniden dönmek için verdiği hukuk savaşını kazandı. Avukatlık yapma hakkını elde eden Kayasu, Kadıköy'de bir avukatlık ofisi açtı.

Bundan tam on yıl önce, Sacit Kayasu cumhuriyet savcısıydı.Kenan Evrenhakkında darbe yapmak suçundan iddianame hazırlayıncaHSYKtarafından ihraç edildi. Hakkını aramak için tüm yargı mercilerine başvurdu. Mesleğini geri kazanmak için yaptığı başvurular hep sonuçsuz kaldı. En sonunda AİHM'nin kapısını çaldı. 13 Kasım 2008 tarihinde AİHM, 'ifade özgürlüğünün kısıtlanması' sebebiyle Türkiye'yi 41 binEurotazminata mahkûm ederek Kayasu'nun avukatlık mesleğini yapabilmesinin yolunu açtı. Ancak engellemeler bundan sonra da devam etti. AİHM'nin kararından sonra avukatlık yapabilmek için 2009'daİstanbulBarosu'na başvurdu. Ancak kabul edilmedi. Tekrar başvurdu, yine reddedildi. Bunun üzerine Barolar Birliği'ne ettiği itiraz kabul edildi. İtirazının kabul edilmesiyle mart ayında Baro, kendisini avukatlık mesleği için kabul etmek zorunda kaldı. Kayasu, HSYK'nın incelemesinin ardından savcılık mesleğine dönebilmek için sabırsızlandığını söyledi. Darbecilerin, zamanaşımı yüzünden yargılanamayacağını söyleyen bazı hukukçuların, konuyu çarpıttığını kaydetti. Kayasu, darbecilerin yargılanma sürecinin, kendilerini korumak için koyduğu 15. maddenin kaldırılmasıyla başladığını ifade etti.

ZAMAN



Bu haber 1,100 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,245 µs