En Sıcak Konular

BDP Genel Başkan Yardımcısı'na garip ceza

19 Eylül 2010 21:02 tsi
BDP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan'a mahkeme Iğdır'da yaptığı konuşmasından dolayı sosyolog eşliğinde terapi görme cezası verdi.

Türkiye'de ilk defa bir mahkeme bir siyasetçiye konuşmasından dolayı terapi cezası verdi. 7 yıl önce DEHAP Genel Başkanı olan şimdi ise Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Genel Başkan Yardımcısı görevinde bulunan Tuncer Bakırhan Iğdır'da yaptığı konuşmasından dolayı mahkeme tarafından her ayın 13'ünde sosyolog eşliğinde terapi görme cezası aldı.

7 yıl önce partisinin Iğdır İl Binasını açarken yaptığı konuşma için izinsiz gösteriden dava açılan Tuncer Bakırhan’a Iğdır Asliye Ceza Mahkemesi 1.5 yıl hapis ve siyasi hak yoksunluğu cezası verdi. Yargıtay kararı bozdu. Mahkeme bu kez 5 yıl denetimli serbestlik ile bir yıl rehberlik hizmeti kararı aldı. Her ayın 13'ünde Adalet Bakanlığının Denetimli Serbestlik Merkezine gitmesi gereken Bakırhan, 13 Eylül'de ilk ziyaretini yaptı.

Bakırhan 2011 yılına kadar her ay bir sosyolog eşliğinde terapi görecek. Mahkemenin verdiği kararla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Bakırhan, Türkiye'de ilk defa verilen böyle bir kararın traji komik ve onur kırıcı olduğunu söyledi. Bakırhan, 2003 yılında DEHAP genel başkanı olduğu dönemde Iğdır'da il örgütünü ziyaret etmek için gittiğini ve toplantı ve gösteri yürüyüşüne muhalefet etmekten dolayı hakkında dava açıldığını söyledi.

Söz konusu davanın 7-8 yıldır yerel mahkeme ve Yargıtay arasında davanın yürüdüğünü ifade eden Bakırhan, mahkemenin daha önce seçme seçilme hakkı, serbest ticaret erbabı olamamak ve siyasi partilere üye olamamak gibi yaptırımlar verdiğini ancak bu kararın Yargıtay tarafından bozulduğunu hatırlattı.

Ankara'da Adalet Bakanlığına bağlı bir büroda sosyolog tarafından rehabilite edilmek amacıyla bir karar verildiğini anlatan Bakırhan, "Siyasi bir karar. Kürt siyasetçi olmanın kürtler adına onların demokratik hakları adına bir şey söylemenin en iyi göstergelerinden birisidir bu karar. Türkiye'nin hiçbir yerinde bir partinin genel başkanı il örgütünü ziyaret ettiği için savcıdan izin almaz. İl örgütü doğal olarak gneel başkanları geldiği için parti önünde toplanırlar. İl örgütüne girerken selamlama babında bir şeyler söyledim.

Açılan dava il örgütünün önünde bekleyen kalabalıkla ilgili oldu" dedi. Kararı kınadığını belirten Bakırhan, "Kınıyorum komik bir karar. Rehabilite mi edileceğim? Yapmış olduğumu suç olarak mı görüyorlar? Her ay telkinlerde mi bulunacaklar bilmiyorum. Terbiye edildi zararsız bir siyasetçi mi denilecek bunu bilmiyorum. Böylesi trajikomik bir kararla ilk defa karşılaşıyorum. Gerçekten onur kırıcı" dedi. Bakırhan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de başvuracağını belirterek, avukatının bu konuda çalışmalar yaptığını ve önümüzdeki günlerde kararın bozulması için başvuruda bulunacaklarını söyledi.

haberTürk



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,681 µs