En Sıcak Konular

1000 yıl hedefleri masaya yatırılıyor

19 Eylül 2010 19:15 tsi
1000 yıl hedefleri masaya yatırılıyor Kaç insanın aç olduğunu biliyor musunuz?.. 10 milyon?. 30 veya 50 milyon?. Rakam sizi çok şaşırtacak.

BM'nin verilerine göre dünyada açlık çekenlerin sayısı azaldı. Ancak hala 925 milyon kişi aç. BM'de düzenlenecek olan Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi'nde yoksullukla mücadelede ne kadar yol alındığı masaya yatırılacak.

BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi'ne katılmak üzere devlet ve hükümet başkanları New York'a gidiyor. Yaklaşık 125 dünya liderinin katılacağı zirvede yoksullukla mücadelede ne kadar ilerleme sağlandığı masaya yatırılacak. Pazartesi günü başlayacak olan zirve üç gün boyunca devam edecek.

2005 yılındaki gözden geçirme zirvesinin ardından beş yıllık bir aradan sonra düzenlenen bu yeni zirve, Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşılmasına dönük çabaların hızlandırılması bakımından büyük önem taşıyor.

Zirvenin gündemi

Zirvenin gündeminde yoksulluk, açlık, hastalık ve eğitim sorunlarıyla mücadele var. BM'ye üye 189 ülkenin devlet ve hükümet başkanları bundan 10 yıl önce, 2000 yılında, yoksulluğun 1990 yılına oranla 2015 yılına kadar yarı yarıya azaltılması yönünde bir dizi hedef belirlemişti. Bu hedefler arasında açlık çekenlerin, anne ve çocuk ölümlerinin ve ayrıca eğitim sorununun yarı yarıya azaltılması bulunuyordu.

Ancak şimdiye kadar sağlanan ilerleme beklenen düzeyde değil. Bu nedenle zirveye katılan liderlerin yeni bir eylem planı ile açlıkla mücadele çabalarına hız vermesi bekleniyor.

Liderlere çağrı

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon zirve öncesi yaptığı açıklamada hedeflere ulaşmak için geriye sadece beş yıl kaldığına dikkat çekerek liderlerin çabalarını artırmasını istedi. Kalkınma yardımlarının azaldığını kaydeden Ban, gelişmekte olan ülkelerin bu zirvede desteklerini artırmaları yönündeki umudunu dile getirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel da New York'a gitmeden önce yaptığı açıklamada, açlık çekenlerin sayısının azalmasının olumlu bir haber olduğunu, ancak açlıkla mücadelenin hala yavaş ilerlediğini belirtti. "Daha hızlı olmak zorundayız" diye konuşan Merkel, başarıya ulaşmak ve hedefleri gerçekleştirmek için daha iyisini yapmak gerektiğine dikkat çekti ve Almanya'nın aldığı tasarruf önlemlerine rağmen kalkınma yardımlarını azaltmayacağını ifade etti.

Açlık çekenlerin sayısı azaldı

BM Gıda ve Tarım Örgütü geçen hafta yaptığı açıklamada 15 yıldan bu yana ilk kez açlık çekenlerin sayısının gerilediğini açıklamıştı. Yıllık raporunu açıklayan örgüt, bu yıl açlık çekenlerin sayısının 925 milyon kişi olarak tespit edildiğini ve bunun geçen yıla oranla azalma anlamına geldiğine dikkat çekti.
BM, 2009 yılında ekonomik krizin de etkisiyle açlık çekenlerin sayısının 1 milyardan fazla olduğunu açıklamıştı. Açlık çekenlerin sayısının azalmasında, gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik koşulların iyileşmesi ve gıda fiyatlarının düşmesinin etkili olduğu belirtildi.

DW



Bu haber 1,051 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,847 µs