En Sıcak Konular

Uzmanlar: Okul başarısı için çocukların uyku disiplini şart

19 Eylül 2010 14:40 tsi
Uzmanlar, ailelerden gelen en fazla şikayetin 'çocukların uykusunu tam alamamak' olduğuna dikkat çekerek, uyku disiplininin şart olduğunu belirtiyor.

Yaz tatili döneminde kaybolan uyku saatleri uygulamasının, rastgele sabah geç kalkma, akşam geç yatma, ebeveynlerle birlikte hareket etmenin uyku disiplinini tamamen bozduğuna dikkat çekiliyor.

Uyku disiplininin okul başarısında önemli bir katkısı olduğu ifade edilerek; ailelerin, çocuklara uyku disiplinini yeniden kazandırmaları için gerekirse çocuklarıyla birlikte aynı saatte yatmaları ve aynı saatte kalkmalarının faydalı olacağına işaret ediliyor.

Yaz tatiliyle çocuklarda oluşan rehavetin, okulun ilk ayında atlatılması gerektiğini anlatan Rehberlik Uzmanı Tamer Sural, öğrencilerde bu dönemde en çok yaşanın sorunun uykusuzluk olduğunu ifade etti. Sural, uykusuz kalan çocuğun sınıfta anlatılan ders konularını anlamakta güçlük çekeceğini ve bunun başarısızlığa ittiğini belirtti.

Sural, öğrencilerde ortaya çıkan uykusuzluk probleminin yaz dönemindeki rehavetten kaldığını anlatarak, şu uyarılarda bulundu: "Anne ve babalar, çocuklarının yaz dönemindeki rehavet ile birlikte, okul zamanı kazandırılan ve disipline edilen birçok uygulamadan taviz verdi. Uyku da bunlardan birisidir. Ama okulların açılmasıyla birlikte yeniden aile, çocuktaki uyku disiplinini sağlamalıdır. Bunun için gerekirse aile bireyleri de taviz vererek, çocuklarının yatma ve kalkma saatlerine kendileri de uymalıdır. En azından okulun ilk bir aylık döneminde uyku disiplini için yapılacak uygulama çocukların yıl sonuna kadar sorunsuz dönem geçirmesini sağlayacaktır."

Tamer Sural, yatıp-kalkma ve dinlenmeyle ilgili herkes için geçerli olabilecek bir iki önemli prensibin olduğunu dile getirerek, bunları şöyle sıraladı; aile fertlerinin hayatı mutlaka ölçülü olmalı. Ev içinde geçerli ve uygulanabilir kuralların olması gerekir. Bir evde, yatıp-kalkmaya gelinceye kadar her şey kontrol altına alınmışsa o aileye ait meselelerin büyük bir kısmı yoluna girmiş sayılır. Ailenin mesken tuttuğu evin ve mahallenin düzeniyle çocuğun hayat nizamı birbiriyle çelişmemesi gerekir. Ortamın, çocuğun aile ortamına uyumlu olması gerekir. Aksi takdirde terbiyede istenmeyen davranışlar kazanılır. Evin sesten, gürültüden uzak olması çok önemli. Dinlenme ve çalışma, imkân ölçüsünde belli bir zaman içinde ve belli saatlerde yapılmalıdır. Aksi halde, sürekli değişip duran yatıp-kalkma zamanları, uyku ile çalışmayı iç içe kılar. Bu ise hem istirahatın hem de çalışmanın zedelenmesi demektir. Uykuya ait zamanı ihlâl edecek her şeyden mutlaka kaçınılmalıdır. Bazen bir iki bardak çay, bazen bir iki lokma yiyecek, bazen de bir can sıkıntısı bir gecelik uykuya mal olabilir.

cihan



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,530 µs