En Sıcak Konular

YAŞ mağdurları, askeriyeden neden atıldıklarını soracak

19 Eylül 2010 12:59 tsi
Anayasa değişikliğinin 12 Eylül'deki referandumda kabul edilmesi, en çok Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla ordudan atılanları sevindirdi. YAŞ kararlarına yargı yolunun açılmasıyla birlikte mağdurlar, ordudan neden atıldıklarını öğrenebilecek.

YAŞ mağdurlarından Kıdemli Üstçavuş Sinan Kalkan, Anayasa değişikliğinden önce ordudan neden atıldığını öğrenmek için bilgi edinmeye başvurdu; ancak "70 milyon ver, neden atıldığını söyleyelim." cevabını aldı. Kalkan, Anayasa değişikliği sayesinde artık atılma gerekçesini para ödemeden öğrenebilecek. Referandumda 'evet' oyu kullanan Kalkan, Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından açacağı davada hakime "Ordudan neden atıldım, bunu bilmiyorum?" diye soracağını söyledi.

Yıllardır öğrenemediği atılma gerekçesini para ödemeden öğrenme yolunun açıldığını vurgulayan Kalkan, şunları söyledi: "Yıllardır ordudan neden atıldığımı araştırıyorum. Hala bunu bilmiyorum. Şu ana kadar bana kimse 'sen şundan ayrıldın' demedi. Sebebini öğrenmek için 1999'lı yıllarda bilgi edinmeye başvurdum. Bilgi edinmeye internetten başvurduğumda bana cevaben o zamanın parasıyla '75 milyon para yatır, söyleyeceğiz' dediler. Maddi durumum yeterli olmadığı için 75 milyonu yatırmadım ve onu da tam öğrenemedim. Mahkeme yolumuz kapalı dendi. İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaktık. O zaman bizden sadece çeviri için 200 dolar istediler. Maddi durumum müsait olmadığı için veremedim. OYAK'tan halen maaşımdan kesilen parayı almış değilim. Bir savunma dahi vermedim. Herkes irtica nedeniyle atıldığını söylüyor ama hiçbir Allah'ın kulu çıkıp da televizyonda 'irtica şudur' demedi. Ben sözcük anlamına baktım, irtica sadece 'geri kalmak, geriye dönmek' anlamında. Bu Peygamber Efendimiz zamanında puta tapanlara denen irticaymış. İrtica puta tapanlara deniyor."

"YÜKSEK ASKERİ İDARE MAHKEMESİ'NE BAŞVURABİLİRLER"

Anayasa değişikliğinin yargı açısından reform niteliğinde olduğuna dikkat çeken emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi sonuçları açıklamasının ardından Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra sonuçların kesinleşeceğini söyledi. O güne kadar bir dava açmanın söz konusu olmadığını dile getiren Tarımcıoğlu, YAŞ mağdurlarının Yüksek Askeri İdare Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirtti.

"Geriye dönüşü olmamak üzere 'yarbayken binbaşıyken ordudan atıldım şimdi general olacaktım' diyemezler. Ancak bu atılma tasarrufunun haksız olduğunu ispat edebilirse bir tazminat kazanabilir." diyen Tarımcıoğlu, "Geriye dönüşü sağlayan bir Anayasa değişikliği olmadığı için geriye doğru yürümez. Binbaşının albay, yarbay olması mümkün değil. Ancak o mağduriyetten dolayı devlet aleyhine tazminat açabilirler. Mevzuat değişirse Danıştay İdare Mahkemesi'ne de dava açma imkanı doğabilir." dedi.

Şahısların savunma hakkı verilmeden ordudan atıldığının altını çizen Faik Tarımcıoğlu, mutlaka bu savunmanın verilmesi gerektiğini vurguladı. Savunmalarında iftira, yalan, husumetten dolayı atıldıklarını ispatlayabileceklerini dile getiren Tarımcıoğlu, "O zaman da idare haksız tasarrufta bulunduğunu kabul eder, bunun karşılığı da tazminattır. Kendini savunma ve bilgi alma, insan hakkıdır. Aksi buna aykırıdır." diye konuştu.

cihan



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,265 µs