En Sıcak Konular

Anne babalara önemli tavsiye

19 Eylül 2010 12:03 tsi
Anne babalara önemli tavsiye

“Daha önce okula gitmemiş bir çocuk için 10 günü aşan ve hiç azalmayan uyum sorunları varsa anaokuluna gitmesinin durdurulması gerekiyor”

"Daha önce okula gitmemiş bir çocuk için 10 günü aşan ve hiç azalmayan uyum sorunları varsa anaokuluna gitmesinin durdurulması gerekiyor" diyen Pedagog Güzide Soyak,  bu durumun çocuğun okula hazır olmadığını gösterdiğini belirtti. Soyak, velilerin çocukların davranışlarını çok dikkatli incelemeleri gerektiğini kaydetti.

Okul korkusu, okul çağı içindeki çocuğun okula gitmeme yönünde direnmesi, arkadaşlarını kabul etmemesi ve ağlamak gibi tepkilerle ortaya çıkıyor. Bu korku, çocuğun eğitim alacağı ortama uyum sağlamasını engelliyor. Çocuklar için korkunun kaygı veren durumlarla baş edebilme yöntemlerinden biri olduğunun altını çizen Pedagog Güzide Soyak, "Okul korkusu, hızlı ele alınıp gerekli müdahaleler yapıldığı takdirde çabuk atlatılabilmektedir" diye konuştu.

ÖNCE VELİLER OKULA HAZIRLANMALI!

Okul korkusunu yenmede anne ve babanın tutumunun çok önemli olduğunu dile getiren  Soyak, "Ebeveynler, çocuklarını okula götürdüklerinde ilkokul sıralarında karşılaştığı korku ve heyecan karışımı duyguyu hatırlayarak o dönemi adeta yeniden yaşayabiliyor.  Bu nedenle çocuklarından önce ailelerin de okula hazır olması gerekiyor. Zira çocukların bu dönemde karşılaşabilecekleri problemleri önceden kestirmek ve bilinçli bir şekilde onlarla baş edebilmenin yollarını aramak önemlidir" dedi.

KIZLAR DA ERKEKLER DE KORKUYOR

Okul korkusunun kızlar ve erkeklerde eşit oranlarda görüldüğünü belirten Soyak, "Çocuğun okula gitme ile ilgili bütün kaygıları dinlenmeli, okul ile ilgili duygu ve düşünceleri anlamaya çalışılmalıdır" ifadesini kullandı.

OKULDAN KAÇIYOR MU?

Okul korkusunun çocuktan olduğu kadar okul ve öğretmen tutumlarından da kaynaklanabileceğine dikkat çeken Soyak, "Okula gitme ile ilgili aile bireyleri ortak tutum içinde olmalı ve çocuğun okula gitmemesine izin verilmemelidir. Her anne ve baba çocuğuna kaygılarını anladığını, bu kaygıların zamanla geçeceğini ve okulda öğrendiklerinin kendileri için de önemli olduğunu vurgulamalıdır. Ayrıca uzun vedalaşmalardan, kişisel kaygıların yansıtılmasından kaçınılmalıdır" şeklinde konuştu. Soyak, ev içinde de çocuğun anne-babaya bağımlı olmasının da azaltılmasının da faydalı olacağını söyledi.

GEREKİRSE ANAOKULUNA GÖNDERMEYİN

Daha önce anaokuluna gitmiş çocuklarda uzun tatil sonrasında okula dönüşü güç olsa bile okulun onlar tanıdık bir yer olduğunu vurgulayan Soyak, "Burada yaşanan kaygı daha kısa sürede atlatılabilmektedir. Taviz vermeden eski düzeni içinde çocuğun anaokuluna gidip gelmesi sağlanmalı ve çocuğun evde kalmasına izin verilmemelidir" diye konuştu. Daha önce okula gitmemiş bir çocuk için 10 günü aşan ve hiç azalmayan uyum sorunları varsa anaokuluna gitmesinin durdurulması gerektiğini belirten Pedagog Soyak, "Çünkü çocuk okula gitmek için henüz hazır değildir" dedi.

YANINDA OLDUĞUNUZU HİSSETTİRİN

Her anne baba çocuklarının ödevleri ile ilgilenmesinin faydalı olduğunu söyleyen Soyak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü onların sorunlarına yardımcı olmak, beraber sorunların üstesinden gelmek çocukların hoşlarına gitmektedir. Ödevlerinde anlamadıkları yerlerde yardım isteyebilecekleri söylenmeli, yol gösteren kişi olunmalıdır" dedi.

ÖDEVLERİ NE ZAMAN YAPMALI?

Okula başlanılan ilk birkaç hafta, okuldan evde yapılması için herhangi bir ödev verilip verilmediğinin takip edilmesinin önemli olduğunu belirten Soyak, çocukların okuldan geldiği ilk 2 saat içinde ödevlerini tamamlamasını önerdi. "Ödevlerini yapmıyorsa ısrarcı olunmayın" diyen Soyak, "Yapmadan gittiği takdirde öğretmenine nedenlerini kendisi anlatmalıdır" şeklinde konuştu.

bugün



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,399 µs