En Sıcak Konular

'Camilere alışmamız lazım'

19 Eylül 2010 11:24 tsi
'Camilere alışmamız lazım'
Sarrazin'in açıklamaları ile ırkçılık tartışmalarının alevlendiği Almanya'da halka seslenen Başbakan Merkel, 'göçmenleri kabul edin' çağrısı yaptı ve 'Almanya'da camilere alışmamız lazım' dedi.

Almanya'da Merkez Bankası'nın eski Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin'in "Müslüman göçmenlerin Avrupa değerlerini sarstığını, Almanya'yı aptallaştırdığını" öne sürmesi ile başlayan ırkçılık tartışmaları sürüyor.

Irkçılık ve göçmenlerin entegrasyonu konularının gündeme daha sık gelmesi ile hakkında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Frankfurter Allgemeine gazetesine konuştu.

Deutsche Welle Türkçe servisine göre Merkel bu röportajda, "göçmenlerin topluma uyum sağlamasını talep ederken, halkın da göçmenleri kabul etmesi, uyum için çaba göstermesi gerektiğini" söyledi ve 'Artık Almanya'da camilere alışmamız lazım' dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, eski Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Sarrazin'in tezlerini bir kez daha geri çevirirken, göçmenlerin uyumunun herkesin görevi olduğunu vurguladı.

Merkel, ülkede birbirinden kopuk “paralel toplumlar” istemediklerini, göçmenlerin topluma uyum sağlamasını talep ettiklerini, ancak bunu yaparken, Alman toplumunun da yaklaşımını değiştirmesi gerektiğini kaydetti.

ALMANYA YILLARCA KENDİSİNİ KANDIRDI
“Şurası kesin: Ülkemiz değişmeye devam ediyor. Uyum, göçmenleri kabul eden toplumumuz için de bir görevdir” diyen Merkel, Almanya'nın yıllarca kendisini bu konuda kandırdığını, yaklaşımın değişmesi gerektiğini söyledi. Başbakan, “Artık camiler, geçmişe göre daha belirgin bir şekilde, kent manzaralarımızın bir parçası haline geliyor” derken, Almanya'nın imamların ülkedeki eğitim kurumlarında yetiştirilmesi gibi önerilerin artık ciddi bir şekilde tartışması gerektiğini kaydetti.

UYUM SAĞLAMAYAN SONUCUNA KATLANIR
Hrıstiyan Demokratların, göçmenlerin uyumu konusunda, kurslar ve Almanca zorunluluğu gibi bir dizi önemli uygulamayı yaşama geçirdiğini, topluma uyum sağlamamakta ısrar eden göçmenlerin “bunun sonucuna katlanacaklarını” kaydeden Başbakan Merkel, “Birlikte hoşgörü ve saygı içinde yaşamamamızı sağlayacak tek ortak payda Anayasa'dır. Burada yaşamak isteyen herkes bunu kabul etmelidir” dedi.

Thilo Sarrazin'in göçmenler ve İslam hakkında ortaya attığı görüşlerin kamuoyunda ilgi görmesi, Hırıstiyan Demokratlar'ın tabanını kaybedebileceği ve Alman sağında yeni bir partinin kurulabileceği tartışmalarını başlatmıştı. "Bild am Sonntag" gazetesinin yaptırdığı anket, Alman seçmenlerin yüzde 18'inin, Thilo Sarrazin'in yeni bir parti kurması ve bunun liderliğini yapması halinde bu partiye oy vermeyi düşündüğünü ortaya koymuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte, Sarrazin'i eleştirirken, bu kişinin Merkez Bankası'ndaki görevini kaybetmesinin “ifade özgürlüğünün sınırlandırılması” şeklinde yorumlanamayacağını, kamu görevi ile bağdaşmayan hareketlerinin bu sonucu doğurduğunu kaydetti.

ntv



Bu haber 810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,462 µs